Datľový koláč
Datľový koláč

Turecký datľový koláč

Ján Halaj
kuchár reštaurácie Rouge hotela Mikado**** v Nitre, 29. augusta 2018
Turecký datľový koláč
Foto: Pravda - Robert Hüttner
6
porcií
40 minút
príprava
60 minút
na 160 °C

Suroviny

100 g vykôstkované (+ na ozdobenie)
100 g
150 g
1 ks
25 g nastrúhaný
z 1/2 citróna
1 ks malé
100 g
10 g
50 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Rúru predhrejeme na 160 °C. Formu s priemerom 24 cm vystelieme papierom na pečenie a vymastíme maslom. Datle prelejeme v miske vriacou vodou. Maslo rozpustíme na miernom plameni, pridáme cukor a necháme vychladnúť.

  2. 2

    Vyšľaháme vajce s maslom, citrónovou kôrou a so zázvorom. Datle scedíme a nasekáme nadrobno aj s ošúpaným jablkom. Spolu pridáme do vaječnej hmoty. Na záver pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva a dobre premiešame. Cesto dáme do formy a pečieme asi hodinu. Upečený koláč necháme vychladnúť vo forme, potom ho vyklopíme.

  3. 3

    Poleva: Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a polejeme ňou celý koláč. Vrch posypeme ozdobíme pokrájanými datľami, prípadne aj nasekanými orechmi.

Diskusia k receptu

bojar
nechápem prečo si my máme piecť turecké koláče
zivestriebro
Lebo si Turci radi pečú slovenský orechovník !!!
Preboha, to čo sú za otázky? Skrátka sa človek nechá inšpirovať dobrými nápadmi odinakiaľ + aj u nás sa predávajú datle, pričom nezaškodí vedieť, ako sa dajú použiť v jedle.