Datľový koláč
Datľový koláč

Turecký datľový koláč

Ján Halaj
kuchár reštaurácie Rouge hotela Mikado**** v Nitre, 29. augusta 2018
Turecký datľový koláč
Foto: Pravda - Robert Hüttner
6
porcií
40 minút
príprava
60 minút
na 160 °C

Suroviny

100 g vykôstkované (+ na ozdobenie)
100 g
150 g
1 ks
25 g nastrúhaný
z 1/2 citróna
1 ks malé
100 g
10 g
50 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Rúru predhrejeme na 160 °C. Formu s priemerom 24 cm vystelieme papierom na pečenie a vymastíme maslom. Datle prelejeme v miske vriacou vodou. Maslo rozpustíme na miernom plameni, pridáme cukor a necháme vychladnúť.

  2. 2

    Vyšľaháme vajce s maslom, citrónovou kôrou a so zázvorom. Datle scedíme a nasekáme nadrobno aj s ošúpaným jablkom. Spolu pridáme do vaječnej hmoty. Na záver pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva a dobre premiešame. Cesto dáme do formy a pečieme asi hodinu. Upečený koláč necháme vychladnúť vo forme, potom ho vyklopíme.

  3. 3

    Poleva: Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a polejeme ňou celý koláč. Vrch posypeme ozdobíme pokrájanými datľami, prípadne aj nasekanými orechmi.

Diskusia k receptu

3 komentáre k receptu

Pridaj komentár k receptu: