Turecký datľový koláč
Ján Halaj
kuchár reštaurácie Rouge hotela Mikado**** v Nitre, 29. augusta 2018
kuchár reštaurácie Rouge hotela Mikado**** v Nitre, 29. augusta 2018
Foto: Pravda - Robert Hüttner
6
porcií
porcií
40 minút
príprava
príprava
60 minút
na 160 °C
na 160 °C
Suroviny
100 g vykôstkované (+ na ozdobenie) |
|
100 g |
|
150 g |
|
1 ks |
|
25 g nastrúhaný |
|
z 1/2 citróna |
|
1 ks malé |
|
100 g |
|
10 g |
|
50 g |
|
Postup
-
1
Rúru predhrejeme na 160 °C. Formu s priemerom 24 cm vystelieme papierom na pečenie a vymastíme maslom. Datle prelejeme v miske vriacou vodou. Maslo rozpustíme na miernom plameni, pridáme cukor a necháme vychladnúť.
- 2
Vyšľaháme vajce s maslom, citrónovou kôrou a so zázvorom. Datle scedíme a nasekáme nadrobno aj s ošúpaným jablkom. Spolu pridáme do vaječnej hmoty. Na záver pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva a dobre premiešame. Cesto dáme do formy a pečieme asi hodinu. Upečený koláč necháme vychladnúť vo forme, potom ho vyklopíme.
- 3
Poleva: Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a polejeme ňou celý koláč. Vrch posypeme ozdobíme pokrájanými datľami, prípadne aj nasekanými orechmi.
Tiež koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Preboha, to čo sú za otázky? Skrátka sa človek nechá inšpirovať dobrými nápadmi odinakiaľ + aj u nás sa predávajú datle, pričom nezaškodí vedieť, ako sa dajú použiť v jedle.