Foto: dvorka
Pred pár dňami som bola na kávu a koláčik v jednej malej útulnej cukrárni kde som si dala koláč bez cukru, s datlami ktoré Zobraziť celý popisPred pár dňami som bola na kávu a koláčik v jednej malej útulnej cukrárni kde som si dala koláč bez cukru, s datlami ktoré ja teda nemusím a zo špaldovej múky. Tak silno ma oslovil, že som si ho podľa receptu uverejneného touto cukrárňou na webe upiekla a chutil všetkým, ktorým som ho ponúkla.
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Do vody dám odkôstkované datle a nechám prejsť varom. Vypnem tepelný zdroj.
-
2
Ešte do teplého vývaru s datlami pridám zarovnanú lyžičku sódy bikarbóny a maslo. Premiešam do úplného rozpustenia masla a nechám 30 minút chladiť.
-
3
Vývar s datlami mierne teplý poriadne rozmixujem ponorným mixérom a premixujem aj s dvoma pridanými vajíčkami.
-
4
Do ďalšj misky si navážim múku, pridám PDP a pre chuť som pridala aj hrsť nasekaných orechov, ktoré v pôvodnom recepte nie sú.
-
5
Zapnem rúru na 180°C aby sa mi vyhriala kým si dokončím cesto. Metličkou ručne primiešavam múku do datlovej kaše. Cesto má krásnu zlatistú farbu a aj surové je chutné.
-
6
Ja som cesto naliala do vymastenej a hrubou múkou vysypanej tortovej formy. No môže sa dať aj do štvorcovej alebo obdĺžnikovej. Na spodok formy sa môže dať aj papier na pečenie. Koláč dám do rúry a pečiem pri 180°C 50 minút.
-
7
Po dopečení Nechám koláč chladiť v rúre s pootvorenými dvierkami. Vyberiem keď ešte nie je úplne vychladený.
-
8
Podľa receptu sa na ešte mierne teplý koláč natrie marhuľový džem. Teraz som takto robila aj ja. V cukrárni bol koláč prekrojený a natretý džemom. Nabudúce prekrojím.
-
9
Smotanu na varenie, alebo len mlieko ktoré som použila ja nechám prevrieť. Potom pridám nalámanú čokoládu a dobre premiešam. Nechám chvíľku vychladiť.
-
10
Mierne vychladenú čokoládovú polevu natriem na koláč a posypem kokosom.
Ale aby sa nepovedalo, je to cukráreň Dream Cakes na Hlavnej ulici v Trnave, určite odporúčam tým, ktorým sa nechce doma vypekať.
Ďakujem za pochvalu. Úplne som na tento koláč zabudla a datlí mám teraz plno a u nás ich nik neje. Určite zas spravím aj ja.