Datľový koláč

Turecký datľový koláč

Autor receptu: redakcia

6
porcií
40 minút
príprava
60 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 160 °C. Formu s priemerom 24 cm vystelieme papierom na pečenie a vymastíme maslom. Datle prelejeme v miske vriacou vodou. Maslo rozpustíme na miernom plameni, pridáme cukor a necháme vychladnúť.
  2. Vyšľaháme vajce s maslom, citrónovou kôrou a so zázvorom. Datle scedíme a nasekáme nadrobno aj s ošúpaným jablkom. Spolu pridáme do vaječnej hmoty. Na záver pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva a dobre premiešame. Cesto dáme do formy a pečieme asi hodinu. Upečený koláč necháme vychladnúť vo forme, potom ho vyklopíme.
  3. Poleva: Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a polejeme ňou celý koláč. Vrch posypeme ozdobíme pokrájanými datľami, prípadne aj nasekanými orechmi.