Foto: iva63
ak rozmýšlate nad tým, čo budete raňajkovať na bližiaci sa sviatok Troch kráľov, tak Vám ponúkam tento koláčik, ktorý je veľmi chutný-:) trochu som si Zobraziť celý popisak rozmýšlate nad tým, čo budete raňajkovať na bližiaci sa sviatok Troch kráľov, tak Vám ponúkam tento koláčik, ktorý je veľmi chutný-:) trochu som si ho podľa seba upravila-:)
na 180 °C
Suroviny
550 g |
|
30 g |
|
125 ml vlažné |
|
125 ml |
|
100 g roztopené |
|
70 g |
|
1/2 kl |
|
z jedneho citrona |
|
štipku |
|
2 ks |
|
80 g |
|
50 g (alebo hobliny) |
|
1 ks na potretie |
|
na posypanie |
|
Postup
-
1
pripravíme si všetky suroviny, je veľmi dôležité,aby mali všetky rovnakú izbovú teplotu...
-
2
najskôr si zamiešame hrozienka, mandle sekané aj mandľové hobliny - namočíme ich do rumu...ak máte malé deti tak, nedajte do rumu, ale jednoducho trochu namočte v tekutine napríklad v kompótovej šťave alebo len vo vode...
-
3
všetky ostatné suroviny zmiešame dohromady...okrem zamočených mandlí a hrozienok...
-
4
necháme 15 podkysnúť v teple a potom jemne vareškou zamiešame tie hrozienka aj mandle...pol hodinku necháme kysnúť...
-
5
vykysnuté dáme na drevenú dosku a rozdelíme na dve rovnaké časti...jednu časť necháme celú a tú druhú rozdelíme na rovnakých 7 dielov
-
6
vytvarujeme malé buchtičky (kolieska)
-
7
potrieme rozšľahaným žltkom s troškou vody...najskôr potrieme veľkú časť, pomaly k nej pritlačame tých malých 7 dielov...celé potrieme žltkom..
-
8
znovu necháme podkysnúť už na plechu vyloženom papierom na pečenie
-
9
rozohrejeme si rúru na 200stupňov...pred pečením ešte raz dôkladne potrieme žltkom a môžeme (ale nemusíme) posypať mandlľovými hoblinkami...alebo hrubým cukrom ...dajte radšej na vaščí plech, lebo nakysne a bude mať okolo 30cm v priemere-:)
-
10
vložíme do rúry,pečieme prvých 10 minút na 200 a potom zmenšíme teplotu na 180 stupňov a pečieme 35 minút... doba pečenie záleží od typu rúry...ja som piekla takto,mám to odskúšané...po 15 minútach pečenia som prikryla alobalom, aby sa veľmi vrch nepálil...
-
11
prajem dobrú chuť...
-
12
Dreikoenigskuchen - pochádza z Nemecka. V niektorých nemecky hovoriacich oblastiach je tento koláč stále nevyhnutnou súčasťou sviatku Troch kráľov.
-
13
-:)
-
14
ešte pohľad z hora-:)
-
15
a v reze-:)
Ja tiez zijem v nemecky hovoriacej krajine a teda tu je to normalne tradicia. Este sa do neho zapecie nejake prekvapenie a potom sa kolac rozkraja na tolko casti kolko ludi ho bude konzumovat. Najmladsie dieta poslu pod stol a odtial hovori ktory kusok komu daju. Korunu vyhrava ten kto najde prekvapenie.
...ozaj bol som v starej dobrej pekárni na chleba, videl som kýblik s vodou donej naliatý rum a smetáčik namočili v kýbliku a potierali sním čerstvo upečený chlieb - to bola vôňa ... pre tento chlieb chodili zdaleka.......
@onika súhlasím s tebou...sú rodiny, kde sa táto tradícia dodržiava dodnes-:)
všetkým ďakujem za komentár-:)
Nebojte sa namočiť hrozienka v rume,ved alkohol sa vyparí a ostáva iba aroma,ktorá deťom nezaškodí a zasa až toľko toho alkoholu tam nieje.
Ivka ja to vyskúšam.potom sa ozvem.
@ afataga aj ja milujem tieto "suchotiny" ako ich nazývam...krém nemusí byť...a cesto je aj dneska vláčne...už som si dala s kávičkou-:)
@lusinkab aj Tebe ďakujem, kto má rád suchšie cukrovinky, tak toto je ideálne, ja robievam z cesta aj malé briošky, mám ich z tejto dávky 12 kusov, takých väčších-:) alebo som aj obyčajný pletenec robila, vyšli mi dva menšie-:)