Trojkráľová koruna fotorecept

iva63 - fotkaiva63, 3. januára 2013
Trojkráľová koruna (fotorecept)
Foto: iva63

ak rozmýšlate nad tým, čo budete raňajkovať na bližiaci sa sviatok Troch kráľov, tak Vám ponúkam tento koláčik, ktorý je veľmi chutný-:) trochu som si Zobraziť celý popisak rozmýšlate nad tým, čo budete raňajkovať na bližiaci sa sviatok Troch kráľov, tak Vám ponúkam tento koláčik, ktorý je veľmi chutný-:) trochu som si ho podľa seba upravila-:)

45 minút
na 180 °C

Suroviny

550 g
30 g
125 ml vlažné
125 ml
100 g roztopené
70 g
1/2 kl
 z jedneho citrona
štipku
2 ks
80 g
50 g (alebo hobliny)
1 ks na potretie
 na posypanie




Postup

  1. 1

    pripravíme si všetky suroviny, je veľmi dôležité,aby mali všetky rovnakú izbovú teplotu...

    Trojkráľová koruna (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    najskôr si zamiešame hrozienka, mandle sekané aj mandľové hobliny - namočíme ich do rumu...ak máte malé deti tak, nedajte do rumu, ale jednoducho trochu namočte v tekutine napríklad v kompótovej šťave alebo len vo vode...

    Trojkráľová koruna (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    všetky ostatné suroviny zmiešame dohromady...okrem zamočených mandlí a hrozienok...

    Trojkráľová koruna (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    necháme 15 podkysnúť v teple a potom jemne vareškou zamiešame tie hrozienka aj mandle...pol hodinku necháme kysnúť...

    Trojkráľová koruna (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    vykysnuté dáme na drevenú dosku a rozdelíme na dve rovnaké časti...jednu časť necháme celú a tú druhú rozdelíme na rovnakých 7 dielov

    Trojkráľová koruna (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    vytvarujeme malé buchtičky (kolieska)

    Trojkráľová koruna (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    potrieme rozšľahaným žltkom s troškou vody...najskôr potrieme veľkú časť, pomaly k nej pritlačame tých malých 7 dielov...celé potrieme žltkom..

    Trojkráľová koruna (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    znovu necháme podkysnúť už na plechu vyloženom papierom na pečenie

    Trojkráľová koruna (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    rozohrejeme si rúru na 200stupňov...pred pečením ešte raz dôkladne potrieme žltkom a môžeme (ale nemusíme) posypať mandlľovými hoblinkami...alebo hrubým cukrom ...dajte radšej na vaščí plech, lebo nakysne a bude mať okolo 30cm v priemere-:)

    Trojkráľová koruna (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    vložíme do rúry,pečieme prvých 10 minút na 200 a potom zmenšíme teplotu na 180 stupňov a pečieme 35 minút... doba pečenie záleží od typu rúry...ja som piekla takto,mám to odskúšané...po 15 minútach pečenia som prikryla alobalom, aby sa veľmi vrch nepálil...

    Trojkráľová koruna (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    prajem dobrú chuť...

    Trojkráľová koruna (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Dreikoenigskuchen - pochádza z Nemecka. V niektorých nemecky hovoriacich oblastiach je tento koláč stále nevyhnutnou súčasťou sviatku Troch kráľov.

    Trojkráľová koruna (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    -:)

    Trojkráľová koruna (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ešte pohľad z hora-:)

    Trojkráľová koruna (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    a v reze-:)

    Trojkráľová koruna (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

marijanka712
@iva63 - Ivuška krásne sa ti vydarila normálne ma láka , ale mám otázočku akú smotan stačí 10% alebo šlahačkovú ??? už je v kk a piecť sa bude
iva63
Majka dala som sladkú šľahačkovú...ďakujem za komentík..naozaj je výborná..čakala som na výsledok, lebo v nemecku to pečiem podľa ich receptu..tu som si recept trochu pozmenila...-:)
onika
" Dreikoenigskuchen - pochádza z Nemecka. V niektorých nemecky hovoriacich oblastiach je tento koláč stále nevyhnutnou súčasťou sviatku Troch kráľov. "
Ja tiez zijem v nemecky hovoriacej krajine a teda tu je to normalne tradicia. Este sa do neho zapecie nejake prekvapenie a potom sa kolac rozkraja na tolko casti kolko ludi ho bude konzumovat. Najmladsie dieta poslu pod stol a odtial hovori ktory kusok komu daju. Korunu vyhrava ten kto najde prekvapenie.
remcula
Ježkovy oči, to je nádhera!!:-O U nás se teda ten svátek moc neslaví, ale vážně uvažuji o jeho realizaci:-)
gordonko
nádhera, je to pastva pre oči .... len ma tak napadlo ,že namočené v rumu pre dospelákou a v kompotovej šťave pre deti , ....... ale ked spomíname čo nám ako deťom chutilo nik sa nesťažuje ,že mu ten rum chýbal - a mne nechýbá dodnes
...ozaj bol som v starej dobrej pekárni na chleba, videl som kýblik s vodou donej naliatý rum a smetáčik namočili v kýbliku a potierali sním čerstvo upečený chlieb - to bola vôňa ... pre tento chlieb chodili zdaleka.......
afataga
vlastne taka vianocka v inom tvare :-) take mam velmi rada, mas ho peknucky
iva63
@gordonko máš pravdu s tým rumom... samozrejme, že stačia namočiť tie hrozienka v hocičom... síce som niečo v pôvodnom recepte zmenila, ale ten rum tam bol... možno práve tá rumová príchuť dáva koláču inú chuť na akú sme zvyknutý v našich dobrých vianočkách-:)...ale chutí to rovnaké dobre aj ked som použia kompotovú šťavu, ako píšeš ty-:)
iva63
@afataga , máš pravdu...je to vianočkové cesto...ale práve ten muškátový oriešok a rumová príchuť mu dávajú taký iný chuťový "šmrnc"-:)...
iva63
@stacy77777 8no aj mne sa tá tradícia páči...hlavne vo veľmi početných rodinách a to do dnes traduje...tiež som tam zapekala zrniečko z fazule do jednej tej časti...a potom si celá rodina posadala za stôl a hlavne pre deti to bol zážitok, pretože chceli nájsť tú fazulku,lebo kto ju našiel bol kráľom a mal tú česť nosiť kráľovnskú korunu..tak sa deti ponáhľali s papaním..a táto tradícia má veľmi dlhú históriu, detí sa z pokolenia na pokolnie-:)...
iva63
oprava: dedí sa z pokolenia na pokolenie-:)
iva63
@remcula tiež ďakujem za komentárik...a vyskúšaj...len je toho veľmi veľa...tak treba pozvať na sviatočné raňajky na Troch kráľov viac rodinných príslušníkov alebo priateľov-:)))
iva63
@izabelka , dakujem ...tým, že sa pridáva až pol kavovej lyžičky soli, k tomu ten muškátový oriešok, získa koláč takú inú chuť ako sme zvyknutý...ale hodnota tohto receptu je v tom, že má dlhoročnú tradíciu...som sa dočítala v jednej starej nemeckej knihe,že napríklad vo Švajčiarsku bol opäť zaužívaný tento zvyk s trojkráľovou korunou až po skončení druhej svetovej vojny..takže je to ozaj veľmi dlhoročná tradícia...
ancicka
Paráda,iste aj veľmi chutná trojkráľová koruna.
Nebojte sa namočiť hrozienka v rume,ved alkohol sa vyparí a ostáva iba aroma,ktorá deťom nezaškodí a zasa až toľko toho alkoholu tam nieje.
Ivka ja to vyskúšam.potom sa ozvem.
afataga
ja do kazdeho kysnuteho davam trochu rumu no a na tradicie ja moc nie som, taketo som ochotna jest aj kazdy den na ranajky :-)
iva63
@ ancicka, dakujem za milý komentár..vyskúšaj budem veľmi rada...a rumu som dala 2 cl...takže ho tam ani neni cítiť-:)
@ afataga aj ja milujem tieto "suchotiny" ako ich nazývam...krém nemusí byť...a cesto je aj dneska vláčne...už som si dala s kávičkou-:)
medulienka122
Veľmi sa mi páči ten tvar, taký nezvyčajný, skúsim ho dať vyhnietiť v pekárničke, a potom ho dotvorím na doske, je krásny, škoda ho zjesť:-))
lusinkab
tak toto si ja uz aj hned ukladam :-) vyzera to krasne a efektne a podla surovin co su tam tak aj vynikajuce :-) moj ma taketo velmi rad tak mu urobim zase nejake mile prekvapenie :-)
iva63
@medulienka ďakujem Ti veľmi pekne za komentár, budem rada ak dáš vedieť, ako si bola spokojná-:)
@lusinkab aj Tebe ďakujem, kto má rád suchšie cukrovinky, tak toto je ideálne, ja robievam z cesta aj malé briošky, mám ich z tejto dávky 12 kusov, takých väčších-:) alebo som aj obyčajný pletenec robila, vyšli mi dva menšie-:)
marienka44
@Iva63 ,urcite ho spravim, cesto je take vianockove. Vianocku som tiez robila so slahackou. Len neviem: v rozpise je napisaný bielok na potretie a v texte sa spomina zĺtok. Co mám pouzit? Bielkov mam v chladnicke vela odlozene v pohari. :-)
iva63
@marienka44 ďakujem za tvoj milý komentár...teraz som naozaj potierala žĺtkom, tak je to aj uvedené v pôvodnom recepte.(.už som to aj v mojom recepte opravila), ...po upečení bol koláčik pekný žltučký...želám Ti, nech sa ti podarí k tvojej spokojnosti-:)
jerica
paráda , Ivka si kráľovná :-) aj s 5x* kk je samozrejme :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia