Trojkráľová koruna (fotorecept)
Autor receptu: iva63
ak rozmýšlate nad tým, čo budete raňajkovať na bližiaci sa sviatok Troch kráľov, tak Vám ponúkam tento koláčik, ktorý je veľmi chutný-:)
trochu som si ho podľa seba upravila-:)
Postup
- pripravíme si všetky suroviny, je veľmi dôležité,aby mali všetky rovnakú izbovú teplotu...
- najskôr si zamiešame hrozienka, mandle sekané aj mandľové hobliny - namočíme ich do rumu...ak máte malé deti tak, nedajte do rumu, ale jednoducho trochu namočte v tekutine napríklad v kompótovej šťave alebo len vo vode...
- všetky ostatné suroviny zmiešame dohromady...okrem zamočených mandlí a hrozienok...
- necháme 15 podkysnúť v teple a potom jemne vareškou zamiešame tie hrozienka aj mandle...pol hodinku necháme kysnúť...
- vykysnuté dáme na drevenú dosku a rozdelíme na dve rovnaké časti...jednu časť necháme celú a tú druhú rozdelíme na rovnakých 7 dielov
- vytvarujeme malé buchtičky (kolieska)
- potrieme rozšľahaným žltkom s troškou vody...najskôr potrieme veľkú časť, pomaly k nej pritlačame tých malých 7 dielov...celé potrieme žltkom..
- znovu necháme podkysnúť už na plechu vyloženom papierom na pečenie
- rozohrejeme si rúru na 200stupňov...pred pečením ešte raz dôkladne potrieme žltkom a môžeme (ale nemusíme) posypať mandlľovými hoblinkami...alebo hrubým cukrom
...dajte radšej na vaščí plech, lebo nakysne a bude mať okolo 30cm v priemere-:)
- vložíme do rúry,pečieme prvých 10 minút na 200 a potom zmenšíme teplotu na 180 stupňov a pečieme 35 minút...
doba pečenie záleží od typu rúry...ja som piekla takto,mám to odskúšané...po 15 minútach pečenia som prikryla alobalom, aby sa veľmi vrch nepálil...
- prajem dobrú chuť...
- Dreikoenigskuchen - pochádza z Nemecka. V niektorých nemecky hovoriacich oblastiach je tento koláč stále nevyhnutnou súčasťou sviatku Troch kráľov.
- -:)
- ešte pohľad z hora-:)
- a v reze-:)