Trojkráľová koruna (fotorecept)

Autor receptu: iva63

ak rozmýšlate nad tým, čo budete raňajkovať na bližiaci sa sviatok Troch kráľov, tak Vám ponúkam tento koláčik, ktorý je veľmi chutný-:) trochu som si ho podľa seba upravila-:)

45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. pripravíme si všetky suroviny, je veľmi dôležité,aby mali všetky rovnakú izbovú teplotu...
  2. najskôr si zamiešame hrozienka, mandle sekané aj mandľové hobliny - namočíme ich do rumu...ak máte malé deti tak, nedajte do rumu, ale jednoducho trochu namočte v tekutine napríklad v kompótovej šťave alebo len vo vode...
  3. všetky ostatné suroviny zmiešame dohromady...okrem zamočených mandlí a hrozienok...
  4. necháme 15 podkysnúť v teple a potom jemne vareškou zamiešame tie hrozienka aj mandle...pol hodinku necháme kysnúť...
  5. vykysnuté dáme na drevenú dosku a rozdelíme na dve rovnaké časti...jednu časť necháme celú a tú druhú rozdelíme na rovnakých 7 dielov
  6. vytvarujeme malé buchtičky (kolieska)
  7. potrieme rozšľahaným žltkom s troškou vody...najskôr potrieme veľkú časť, pomaly k nej pritlačame tých malých 7 dielov...celé potrieme žltkom..
  8. znovu necháme podkysnúť už na plechu vyloženom papierom na pečenie
  9. rozohrejeme si rúru na 200stupňov...pred pečením ešte raz dôkladne potrieme žltkom a môžeme (ale nemusíme) posypať mandlľovými hoblinkami...alebo hrubým cukrom ...dajte radšej na vaščí plech, lebo nakysne a bude mať okolo 30cm v priemere-:)
  10. vložíme do rúry,pečieme prvých 10 minút na 200 a potom zmenšíme teplotu na 180 stupňov a pečieme 35 minút... doba pečenie záleží od typu rúry...ja som piekla takto,mám to odskúšané...po 15 minútach pečenia som prikryla alobalom, aby sa veľmi vrch nepálil...
  11. prajem dobrú chuť...
  12. Dreikoenigskuchen - pochádza z Nemecka. V niektorých nemecky hovoriacich oblastiach je tento koláč stále nevyhnutnou súčasťou sviatku Troch kráľov.
  13. -:)
  14. ešte pohľad z hora-:)
  15. a v reze-:)