Trojaké záviny zo zabáraného kysnutého cesta

izabella929 - fotkaizabella929, 11. novembra 2015

Recept som samozrejme robila podľa @sovka62, ale náplne som robila celkom inak..cesto je vynikajúce a dobre sa s ním pracuje..ďakujem pekne @sovka62..

60 minút
príprava
2x20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
 štipka
125 g
250 ml vrelé
Na kvások:
50 ml vlažné
1 KL
25 g
1 ks
Maková plnka:
150 g mletý
4 PL
Orechová plnka:
300 g mleté
100 ml
Tvarohová plnka:
600 g domáci
100 g
3 PL
1 ks na kôru a šťavu
 na posypanie
 na potretie




Postup

  1. 1

    Do misy som si preosiala múku, pridala som soľ a roztopené maslo..všetko som spolu zmrvila..nechala som zovrieť mlieko a všetko som zaliala horúcim mliekom..miešala som drevenou vareškou, aby sa cesto spojilo a čiastočne aj vychladlo...zatiaľ som si pripravila kvások, ktorý som po vykysnutí pridala do cesta spolu so žltkami..vypracovala som poriadne cesto, ktoré som potom posypala múkou a nechala som ho hodinu vykysnúť na teplom mieste..pokiaľ cesto kyslo, pripravila som si plnky..robila som iba také jednoduché, lebo takto ich máme radi..mletý mak som iba zmiešala s lekvárom..mleté orechy som zmiešala s marhuľovým lekvárom a do tvarohovej som pridala cukor, strúhanú kôru a šťavu z 1 citrónu, hrozienka a všetko som premiešala..vykysnuté cesto som uložila na dosku, rozdelila som na 8 bochníkov..každý som osobitne rozvaľkala, rozložila plnky a zvinula..uložila som ich na masťou potretý plech , potrela som ich žĺtkom a nechala 20 min. podkysnúť..piekli sa vo vyhriatej trúbe na 180 st. 20 min.

    Trojaké záviny zo zabáraného kysnutého cesta - obrázok 1
  2. 2

    nefotila som postup prípravy cesta, lebo ho má vo svojom albume @sovka62..najviac mi chutil tvarohový, lebo bol úplne z čerstvého tvarohu..schválne som nechala niekoľko kúskov na tanieriku len tak na skúšku, ako dlho vydrží zostať cesto vláčne a nevyschne..takže 3 dni, ale tretí deň bolo fajne chrumkavé a znútra ešte vždy krehké..prajem vám dobrú chuť..

Diskusia k receptu

radost
@izabelka
šikovnica naša
mňa ten makový najviac poteší...
si jednička ďalších bez rečí..:-)
sracz
Rozprávka dávnej to mladosti, @izabella929 milá a ja tíško sedím a obdivujem záviny i servírovanie. Hodnotím najvyššie možným bónusom. Aj ja som, s obovským poďakovaním, prevzal veľa "grífov" od našej múdrej Evky @sovka62 a u "kostovníkov" bodujem!
terinka55
Ako maľované, len sa ponúknuť. Fajnovo si napiekla. 5* a KK na inšpiráciu, ďakujem.
patroveckypitrs
Takéto tri druhy robila aj moja babka. Naviac som mal rád ten makový. Ten by som rád ochutnal. Sú také utešene len zahryznúť do nich 5* a ukladám do k.k.
babkamt
krásne záviny si upiekla. Cesto si rozdelila na 8 častí. Takže si robila záviny na šírku plechu? Chválim ťa, ani jeden ti nepraskol. Nechám sa tebou inšpirovať, kk, 5*
jozka2
Mas ich ukazkovo krasne,zasluzia si ceny mesiaca.5*
nena73
@izabella929 - ďakujem za super inšpiráciu a slinky utieram už teraz, len sa chcem opýtať na cesto: píšeš, že tam žĺtky a v surovinách do cesta máš vajíčko-chcem sa len opýtať koľko žĺtkov teda ? ďakujem, pekný deň všetkým želám
marienka44
@Izabella929 ,nádherné a iste aj chuťove vynikajúce. Len som v rozpakoch:
V bode č. 1 píšeš, že kvások pridáme so žĺtkami. Ja vidím v rozpise len 1 vajce. Tak ako to je? :-)
aandulka
koláčiky sú krásne, až mi slinky tečú, ukladám KK a dávam5*. Izka si veľmi šikovná, obdivujem Ťa.
sovka62
No teda, všetky náplne by chutili aj u nás a ja pečiem kolom-dookola len makové a orechové. Vďaka za inšperáciu, napačiem, už sme ich dosť dlho nemali.
babidka
To cesto mam velmi rada a som stale vdacna @sovke , ze ho tu pridala .U nas ide najviac zavin makovy a ako dalsi samozrejme orechovy - ale take naplne ako si pridala ty som este nerobila a tak urcite skusim . Uvidime , ako sa s inovaciou vyrovna rodina :-)
kukulienka71
ako maľované, naozaj krásne! u nás by chutili všetky tri druhy, len aby ich niekto napiekol. Nerobila som ešte to cesto od @sovka62 , naplánujem ho, a plnky sú tiež veľmi dobre vymyslené.
izabella929
@nena73 , aby som nevybočila zo @sovka62 receptu, do surovín som dala tak ako ona...ale ja som pridala 2 žltky, zdalo sa mi to koláčovitejšie..´čakala som túto reakciu s tým, že to dodatočne vysvetlím..@marienka44 , pridala som kvások , no a potom hneď aj žĺtky, na tom predsa nič nie je, keď sa pridajú jeden po druhom, napokon cesto treba poriadne prepracovať a ja si na tom veru vždy dám záležať, lebo to považujem za veľmi dôležité..@kukulienka71 ,skutočne musím dať poklonu tým, ktorí toto cesto vymysleli a @sovka62 preto, že ho pridala sem.ja mám takto plnky rada, urobím si ich podľa seba husté alebo riedke, v konečnej fáze sa to pri pečení i tak scelí..napokon nie je treba zbytočne pridávať cukor, pretože už je v lekvároch..veľmi prekombinované veci nemám rada, som za jednoduchosť v kuchyni..@sovka62 ,patrí ti moja úcta a vždy sa skláňam nad tvorivosťou našich babičiek, lebo mali k dispozícii málo rôznorodých surovín a preto varili jednoducho a veľmi chutne..@babidka , nie je nutné inovovať, ak máte zaužívané svoje náplne, ale ak sa ukáže, že vám chutia budem iba rada..@aandulka , no, ďakujem za pochvalu..) ešte na záver chcem dodať, že som pochodila po festivaloch v Maďarsku, kde sa robili ich svetoznáme réteše, ale aj iné koláče a považujem si to za dôležité napísať, že čím jednoduchšie cesto v surovinách, tým viac vyžaduje ho poriadne vypracovať...videla som to na vlastné oči a preto to nikdy nezanedbávam..už keď človek venuje čas pečeniu, zohrieva trúbu, tak nech to teda chutí tak ako sa patrí..nech sa vám darí milé varecháčky.-)a ďakujem vám za milé komentáre..)
methi
Mnam! Paci sa mi ta plnka s orechami, ze to miesas s lekvarom, to musim vyskusat.
izabella929
@methi , je to jednoduché..v lekvári je vlastne všetko a vieš ja robím kadejaké s bylinkami takže to nemá chybu..nelámem si hlavu, či to dosladím správne..robím to takto roky , až teraz ma napadlo to sem dať, čo ak to bude chutiť aj niekomu inému..možno nájde obdiv aj vás.-) vďaka za komentár.-)
zuzanka1367
Je to dobrá inšpirácia na víkend, bolo by aj na vybalenie detí, aj nám by ostalo, takto som cesto ešte nerobila, tak je čas to zmeniť, sú veľmi jedlé na tom obrázku aj tie plnky, vďaka za inšpiráciu @izabelka :)
janger
Aj ja som tie @sovkine kolace uz robila, su vyborne. Tieto tvoje plnky tiez su iste velmi chutne :-).
izabella929
@janger , máš pravdu, je to výborný recept...už som z neho robila aj rožky a bolo úžasné...) vďaka za milý komentár.-)
izabella929
@cesminaz , no veru by si si pochutnala na nich...boli vynikajúce, úplne krehučké..ešte dnes budem robiť z tohto cesta rožky s lekvárom, lebo ten pán, ktorý mi posiela farmárske kravské mlieko má rád všetko z kysnutého cesta...som vďačná, lebo za 10 litrov mlieka odomňa nechce peniaze..je to síce iba raz za čas, ale predsa sa patrí...ďakujem pekne za milý komentár.-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia