Tridsaťminútová čína

jarco - fotkajarco, 9. januára 2010
Tridsaťminútová čína
Foto: jarco

Poznáte to - príchod z práce o siedmej večer, celý deň žiadne poriadne jedlo, a ďalšie hladné krky čakajú doma. Ak nechcem večerať o desiatej, musím urobiť niečo rýchle a vzhľadom na neskorý čas aj ľahko stráviteľné. Nedá sa čakať žiadny superoriginálny recept, ale inšpiráciu na rýchlu večeru možno ocenia aj iní.

4
porcie
5 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
1 ks
1 ks
600 g
50 ml
50 ml
20 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Aby sme to naozaj zvládli za pol hodinky, treba si premyslieť logistiku, aby nevznikali prestoje. Najskôr rozšľaháme vajíčko s trochou soli, sójovej omáčky a solamylu. Do neho dáme odstáť na kúsky nakrájané kuracie prsia a tofu. Ak chceme ako prílohu podávať ryžu, odporúčam ju dať variť v tomto momente.

  2. 2

    Budeme potrebovať dve panvice - zvlášť na mäso s tofu (akúkoľvek) a zvlášť na zeleninu (najlepšie wok). Rozohrejeme si olej na panvici na mäso a oprážame mäso a tofu obalené vo vajci, obraciame. Necháme mu na panvici priestor, aby bolo chrumkavé, radšej pražíme na viackrát. Opražené kúsky odkladáme na papierovú utierku, aby z nich vysala prebytočný olej.

  3. 3

    Pri oprážaní prvej "várky" mäsa si rozohrejeme malé množstvo oleja wo woku. V ňom rýchlo na strednej teplote opražíme trochu čili a sečuánskeho korenia (to je dobré predtým trochu podrviť v mažiariku, bývajú to dosť veľké kúsky). Do woku vyklopíme mrazenú zeleninu, pridáme malý kúsok nastrúhaného zázvoru a restujeme cca 10 minút za občasného miešania. Ja používam zmes "Wok Chinese" značky Findus, je tam biela a žltá reďkovka, hráškové lusky, mrkva, pór a čierne huby. Ostatné druhy wok zmesí od Findusu mi až tak nechutia a iné značky dostupné v bežných obchodoch podľa mňa nestoja za nič.

  4. 4

    Kým sa restuje zelenina, dokončíne oprážanie mäsa, prípadne skontrolujeme a odstavíme ryžu. Potom rozmiešame trochu solamylu so sójovou omáčkou a ryžovým vínom. Ak nemáme ryžové, môžeme použiť aj obyčajné biele víno (najlepšie sladké) alebo ryžový ocot (v takom prípade treba zriediť a osladiť). Cca pol deci takej zmesi by malo stačiť. Zahustíme ňou orestovanú zeleninu, do ktorej sme už pridali opražené mäso a tofu. Rýchlo prehrejeme, aby mäso ostalo chrumkavé, a môžeme podávať.

  5. 5

    Čína vo všobecnosti nie je veľmi ľahká ani zdravá, ale v tejto mojej rýchlej verzii sa šetrí mäsom aj olejom, takže by to malo byť v pohode. Vegetariáni si môžu urobiť tofu-only verziu. Ja som to, čo vidíte na fotke, naposledy stihol urobiť za 25 minút, a chutilo. Žiaľ, bez použitia mrazeného polotovaru by taká rýchlosť nebola reálna.

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Len jednu malu poznamku , co tak robit to presne naopak priprava 15 minut a varenie 2 minuty, potom je Cina zdrava a lahka:




Aj my mame "cinu" velmi radi,len pozor na tepelnu upravu ,ja si myslim,ze 2 min.je malo Chcelo by to plamen o daleko vacsej vyhrevnosti ako su nase sporaky,potom staci aj kratsi cas.
HRŮZA!!! JEŠTĚ KDYBY TO TAK BYLO VE SLOVENŠTINĚ NEBO ČEŠTINĚ ,KDYŽ UŽ TO JSOU SLOVENSKÉ STRÁNKY.JEŠTĚ JSEM SE CHTĚLA ZEPTAT :PRO JAK VELKOU RODINU TA PANÍ VAŘÍ CO NEMÁ ČAS A VAŘÍ TAK POZDĚ VEČER KDYŽ PŘÍJDE AŽ V 7 HODIN .