Tridsaťminútová čína

Autor receptu: jarco

Poznáte to - príchod z práce o siedmej večer, celý deň žiadne poriadne jedlo, a ďalšie hladné krky čakajú doma. Ak nechcem večerať o desiatej, musím urobiť niečo rýchle a vzhľadom na neskorý čas aj ľahko stráviteľné. Nedá sa čakať žiadny superoriginálny recept, ale inšpiráciu na rýchlu večeru možno ocenia aj iní.

4
porcie
5 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Aby sme to naozaj zvládli za pol hodinky, treba si premyslieť logistiku, aby nevznikali prestoje. Najskôr rozšľaháme vajíčko s trochou soli, sójovej omáčky a solamylu. Do neho dáme odstáť na kúsky nakrájané kuracie prsia a tofu. Ak chceme ako prílohu podávať ryžu, odporúčam ju dať variť v tomto momente.
  2. Budeme potrebovať dve panvice - zvlášť na mäso s tofu (akúkoľvek) a zvlášť na zeleninu (najlepšie wok). Rozohrejeme si olej na panvici na mäso a oprážame mäso a tofu obalené vo vajci, obraciame. Necháme mu na panvici priestor, aby bolo chrumkavé, radšej pražíme na viackrát. Opražené kúsky odkladáme na papierovú utierku, aby z nich vysala prebytočný olej.
  3. Pri oprážaní prvej "várky" mäsa si rozohrejeme malé množstvo oleja wo woku. V ňom rýchlo na strednej teplote opražíme trochu čili a sečuánskeho korenia (to je dobré predtým trochu podrviť v mažiariku, bývajú to dosť veľké kúsky). Do woku vyklopíme mrazenú zeleninu, pridáme malý kúsok nastrúhaného zázvoru a restujeme cca 10 minút za občasného miešania. Ja používam zmes "Wok Chinese" značky Findus, je tam biela a žltá reďkovka, hráškové lusky, mrkva, pór a čierne huby. Ostatné druhy wok zmesí od Findusu mi až tak nechutia a iné značky dostupné v bežných obchodoch podľa mňa nestoja za nič.
  4. Kým sa restuje zelenina, dokončíne oprážanie mäsa, prípadne skontrolujeme a odstavíme ryžu. Potom rozmiešame trochu solamylu so sójovou omáčkou a ryžovým vínom. Ak nemáme ryžové, môžeme použiť aj obyčajné biele víno (najlepšie sladké) alebo ryžový ocot (v takom prípade treba zriediť a osladiť). Cca pol deci takej zmesi by malo stačiť. Zahustíme ňou orestovanú zeleninu, do ktorej sme už pridali opražené mäso a tofu. Rýchlo prehrejeme, aby mäso ostalo chrumkavé, a môžeme podávať.
  5. Čína vo všobecnosti nie je veľmi ľahká ani zdravá, ale v tejto mojej rýchlej verzii sa šetrí mäsom aj olejom, takže by to malo byť v pohode. Vegetariáni si môžu urobiť tofu-only verziu. Ja som to, čo vidíte na fotke, naposledy stihol urobiť za 25 minút, a chutilo. Žiaľ, bez použitia mrazeného polotovaru by taká rýchlosť nebola reálna.