Trhané lokše z múky fotorecept

dvorka - fotkadvorka, 24. septembra 2021
Trhané lokše z múky (fotorecept)
Foto: dvorka

Včera som si pozrela v televízii varenie z roku 1997. Stará pani, v kroji pri šporhelte, viem že z východu, ale nepamätám si z akého kraja. Tieto lokše robili nielen vo všedný deň, ale aj na sviatky. Na slano aj na sladko. Zaujalo ma nielen jednoduché cesto, ale aj celková konečná úprava jedla.

4
porcie
10 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 hrnčeky (hrnček = 250 ml)
1 štipka
1 štipka
1 hrnček
Na podsypanie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ja som si dala 1,5 hrnčeka preosiatej hladkej špaldovej múky a 0,5 hrnčeka celozrnnej špaldovej múky do misy, pridala som štipku soli a štipku sódy bikarbóny (štipka je u mňa 1/4 mokka lyžičky). Všetko som zamiešala. Pridala som polovicu hrnčeka vody, múku s vodou som dobre premiešala a pridávala som ešte polovicu vody čo mi ostala v hrnčeku. Cesto som hnietla rukou dovtedy, kým bolo hladké a nelepivé. Musí byť asi ako cesto na rezance. Nie tvrdé, aby sa dobre vaľkalo a nie mäkké, aby sa nelepilo.

    Trhané lokše z múky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z cesta som si spravila 4 kúsky a z každého som mimo múky vyhnietla bochníček, potom som obalila v múke a robila ďalší. Mám panvicu na pečenie lokší (moja má priemer 27 cm) a na nej som spravila 4 lokše z udaného množstva surovín. Pri menšej panvici treba viac lokší. Môže sa použiť aj platňa na pečenie lokší, ktorá sa možno v niektorej domácnosti ešte nájde.

    Trhané lokše z múky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Prvý bochníček som rozvaľkala natenko na múkou podsypanom váľku na cesto. Toto cesto som odložila na utierku bokom a dala som si rozohriať panvicu. Nesmie byť veľmi rozpálená, aby sa cesto nepripieklo ale tak akurát horúca, že sa jej dá dotknúť prstom.

    Trhané lokše z múky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Lokšu som opatrne položila na panvicu a nechala piecť , kým jej zhnedli bublinky. Lokšu som otočila a chvíľu piekla. Asi 1 - 2 minúty z každej strany.

    Trhané lokše z múky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Upečené lokše som kládla na seba. Potom prišiel ten bod, ktorý bol pre mňa nový. Pani natrhala lokšu na malé kúsky. Tie zaliala vriacou vodou, posypala makom s cukrom a poliala roztopeným maslom.

    Trhané lokše z múky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ja som namiesto vody použila prevarené mlieko. Musí ho byť toľko, aby sa lokše napili, ale neplávali. Namiesto maku sa môžu pridať strúhané orechy, ale viem si ich predstaviť aj so slivkovým lekvárom alebo strúhanými trošku podusenými jablkami. Na slano ich pani robila tak, že trhance zaliala vriacim mliekom a len posolila. (Mne by tam pasoval cesnak a možno nejaké bylinky - veď fantázii sa medze nekladú).

    Trhané lokše z múky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Môj dnešný obed. Najskôr som si myslela že aha, také rezance s makom, ale nie je to tak. A nechutia ani ako klasické zemiakové lokše plnené makom. Majú špecifickú chuť, trochu ako vianočné opekance. Oplatilo sa vyskúšať tento recept. A na večeru budú plnené lokše špenátovou plnkou. Ak sa vydaria, pridám aj fotku.

    Trhané lokše z múky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

farbuska
Vďaka za tento pekný a pre mňa nevšedný recept. Rada vyskúšam, pričom tuším, že mi toto nenáročné jedlo bude chutiť.
haji
Neotřelý a přitom starodávný receptík. Krásná práce! Díky za inspiraci a rozšíření perspektivy.
martakv
Veľmi vydarený fotopostup, ste šikovná. Tiež som sa dívala na tú reláciu a tiež ma recept zaujal, ale ihneď ho aj vyskúšať by ma nenapadlo. A ako chutili so špenátom?
dvorka
@martakv , chcela som lokše stočiť, tak som ich ešte raz opiekla a tým som ich ešte viac presušila. Urobila som si plnku z bryndze, orestovaného špenátu a cesnaku (toho som dala viac, čo mi vadilo). Nakoniec som zas lokše nalámala na kúsky a zaliala horúcim mliekom s trochou masla. Poliala plnkou a premiešala. Jedlo sa dalo zjesť, ale bolo mimo môjho očakávania. Dnes som si posledný posúch spravila s mletými orechmi. Takto je to super.
nadas
To je starý východniarsky recept, moja mama si takéto trhané lokše pridávala do dusenej kyslej kapusty s oškvarkami, len ich zalievala vriacou vodou. Vynikajúce!