Lokše

Trhané lokše z múky (fotorecept)

Autor receptu: dvorka

Včera som si pozrela v televízii varenie z roku 1997. Stará pani, v kroji pri šporhelte, viem že z východu, ale nepamätám si z akého kraja. Tieto lokše robili nielen vo všedný deň, ale aj na sviatky. Na slano aj na sladko. Zaujalo ma nielen jednoduché cesto, ale aj celková konečná úprava jedla.

4
porcie
10 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Ja som si dala 1,5 hrnčeka preosiatej hladkej špaldovej múky a 0,5 hrnčeka celozrnnej špaldovej múky do misy, pridala som štipku soli a štipku sódy bikarbóny (štipka je u mňa 1/4 mokka lyžičky). Všetko som zamiešala. Pridala som polovicu hrnčeka vody, múku s vodou som dobre premiešala a pridávala som ešte polovicu vody čo mi ostala v hrnčeku. Cesto som hnietla rukou dovtedy, kým bolo hladké a nelepivé. Musí byť asi ako cesto na rezance. Nie tvrdé, aby sa dobre vaľkalo a nie mäkké, aby sa nelepilo.
  2. Z cesta som si spravila 4 kúsky a z každého som mimo múky vyhnietla bochníček, potom som obalila v múke a robila ďalší. Mám panvicu na pečenie lokší (moja má priemer 27 cm) a na nej som spravila 4 lokše z udaného množstva surovín. Pri menšej panvici treba viac lokší. Môže sa použiť aj platňa na pečenie lokší, ktorá sa možno v niektorej domácnosti ešte nájde.
  3. Prvý bochníček som rozvaľkala natenko na múkou podsypanom váľku na cesto. Toto cesto som odložila na utierku bokom a dala som si rozohriať panvicu. Nesmie byť veľmi rozpálená, aby sa cesto nepripieklo ale tak akurát horúca, že sa jej dá dotknúť prstom.
  4. Lokšu som opatrne položila na panvicu a nechala piecť , kým jej zhnedli bublinky. Lokšu som otočila a chvíľu piekla. Asi 1 - 2 minúty z každej strany.
  5. Upečené lokše som kládla na seba. Potom prišiel ten bod, ktorý bol pre mňa nový. Pani natrhala lokšu na malé kúsky. Tie zaliala vriacou vodou, posypala makom s cukrom a poliala roztopeným maslom.
  6. Ja som namiesto vody použila prevarené mlieko. Musí ho byť toľko, aby sa lokše napili, ale neplávali. Namiesto maku sa môžu pridať strúhané orechy, ale viem si ich predstaviť aj so slivkovým lekvárom alebo strúhanými trošku podusenými jablkami. Na slano ich pani robila tak, že trhance zaliala vriacim mliekom a len posolila. (Mne by tam pasoval cesnak a možno nejaké bylinky - veď fantázii sa medze nekladú).
  7. Môj dnešný obed. Najskôr som si myslela že aha, také rezance s makom, ale nie je to tak. A nechutia ani ako klasické zemiakové lokše plnené makom. Majú špecifickú chuť, trochu ako vianočné opekance. Oplatilo sa vyskúšať tento recept. A na večeru budú plnené lokše špenátovou plnkou. Ak sa vydaria, pridám aj fotku.