Treska v majonéze

rea1 - bez fotkyrea1, 24. júla 2012

Syn išiel na ryby. Chodí už roky. A nosí. Síce mu vždy radím, aby si vzal so sebou aj mydlo, nech si má čím Zobraziť celý popisSyn išiel na ryby. Chodí už roky. A nosí. Síce mu vždy radím, aby si vzal so sebou aj mydlo, nech si má čím ruky umyť, keď ho... chytí, ale on nosí rýb pomerne veľa. A keď sa mu niekedy tak naozaj zadarí, robievam doma tresku. Dobrú. Takúto, aha.

Suroviny

1,5 kg
2 - 3 ks
1 ks
1 ks
1 ks
1,5 dl
1 dl




Postup

  1. 1

    Ryby vypitváme, odstránime hlavy, oškrabeme od šupín a dáme do hrnca. Zalejeme ich vodou, pridáme Deko, ocot a necháme ich variť až kým nebudú odpadávať od kostí. Teda dosť dlho. Vypneme a všetko necháme vychladnúť tak, ako to je. Kým ryby v náleve chladnú, môžeme sa pokúsiť očistiť kuchyňu od rybacích šupín. Márna snaha.

  2. 2

    Vychladnuté ryby scedime, vodu vylejeme a milé ryby oberáme od kostí. Nie je to také hrozné ako to zneje. Najlepšia pomôcka - dve vidličky. Väčšie kosti vyberieme prstami, mäso kladieme na tanier položený na dobre osvetlenom mieste a postupne ho rozvidličkovávame na kúsky. Dodatočne objavené kosti vyhadzujeme. Najmenšie kostičky sa počas varenia v octovom Deku rozpustia.

  3. 3

    Do misy dáme obraté rybie mäso, cibuľu pokrájanú na jemno-jemno, smotanu, majonézu, na jemno postrúhanú surovú mrkvu a dochutíme soľou a octom. Všetko spolu dobre premiešame a necháme v chladničke odstáť 24 hodín. Neujedať!

  4. 4

    Načo sa v recepte uvádza olej netuším, ja ho nedávam a vôbec tam nechýba. Množstvo smotany, majonézy a mrkvy dávame podľa vlastnej chuti a uváženia.

  5. 5

    Ak nemáme ryby alebo sme leniví ako môj kolega, kúpime si zavináče, ruské sardinky alebo baltické slede, mäso z nich vyškrabeme a pokračujeme horeuvedeným bodom 3.

Diskusia k receptu

askadaniela
milá rea1, ani nevieš, ako si nám ulahodila :-)! Tresku s manželom milujeme, on je tiež rybár, v poslednej dobe sa mu pomerne darí, aj keď niekedy potrebuje aj ten uterák :D - to vtedy, keď si kolegovci rybári robia napriek a nahádžu priveľa krmiva rybám a oni potvory sú potom lenivé behať za návnadou :-). už sa tešíme na čerstvú tresku vlastnej výroby :-). Inak mám šťastie, že toho môjho rybára ešte nenapadlo čistiť ryby v kuchyni, ale robí to vonku na zadnom dvorku, vnútornosti rozdelí domácej hydobe a šupiny žiaľ ostanú na tráve, odkiaľ sa tiež nedajú vyhrabať, našťastie po nejakom čase prirodzenou cestou akosi zmiznú :-) tak sa to dá vydržať, veď čo už by človek nespravil pre chutné rybacie mäsko a svojho milého, však?
rea1
@askadaniela , syn sa z tych ryb vrati dnes, boli na tri dni, som zvedava, co donesie. on zvykne tie ryby cistit priam pri vode, ked sa da ale raz, to bolo uz hodne davno, boli obaja moji synovia spolu na rybacke a ked som prisla z prace, cakala ma vana asi do tretiny plna ryb. takych mensich. som myslela, ze sa zjasim. no ale vynadaj deckam, taki boli nadseni, kolko nachytali. nastastie sused bol a stale je zapaleny rybar a ani jeden z jeho 3 synov na ryby nechodi, tak ten sa mojich chalanov ujal a ucil ich a od Danky, jeho zeny, mam vyborne rybacie recepty. aj tuto tresku, ktoru som vtedy robila prvykrat. asi po troch dnoch som zistila, ze "v podprsenke" mam este stale prilepenych par supiniek, ktore sa mi akosi nepodarilo odstranit. :-) mozem pridat este recept aj na "kyseláče". teda nieco ako doma robene zavinace. myslis, ze o ten rcp bude zaujem? nech to tu nezaplevelujem zbytocnostami. :-)
rybarkuchar
Ja to volám "rýchla treska v majonéze" - preto, že sa dá pripraviť do hodiny. Ak mám čas, robievam "klasickú tresku v majonéze" - príprava trvá týždeň, mäso sa nevarí len marinuje. Ak budeš mať záujem pošlem Ti recept.
rea1
@rybarkuchar , samozrejme, ze mam zaujem. ja maso velmi nejem, nechuti mi, ale ryby mozem v akukolvek dennu dobu a na akykolvek sposob. rea1@post.sk dakujem, jana
abdul
Na čistenie šupín používam kus plochého dreva hrúbky asi 1 cm, dĺžky asi 15 cm, aby sa dal chytiť do ruky, a na polovicu dĺžky nabité prípadne priskrutkované vrchnáky od piva. Tesne jeden vedľa druhého v dvoch radoch. ( Nie celkom šesť ). Ak nájdem, a bude záujem odfotím.
aroooo
aj ja mám rada ryby, teším sa na recepty aj zavináče
rea1
@abdul , ja take mam tiez. :-))) videla som to kedysi davno-davno v nejakom ceskom programe, neviem, ci to nebolo v receptari na nedelu a ked obaja synovia zacali nielen chodit na ryby ale aj nosit ulovky, sice som to zacala cistit nozom v kuchyni ale neskor 1. oni vycistili co sa dalo vonku a 2. toto som videla a velmi sa mi to popáčilo aký dobry nápad, tak som si spravila. a este si zvyknem zvrchu cez ruku a rybu prehodit vlhku handru, tak, aby trcali len tie pivove oškrabávatká a tak cistim. to tiez zachyti nejake tie supiny. ale ten prvykrat, ked mi priniesli za pol vane ryb som to skrabala normalne ako vianocneho kapra a naozaj som si este po 3 dnoch pod sprchou nasla male strieborne supinky vytrvalo nalepene hlboko v dekolte. hotova dunajska panna. ale odfotit mozes, vareškám pre inšpiráciu. dakujem. :-)))
zdezda
@rea , recept je super, ja tiez robirvam zo slovenskych ryb salatiky, davam domacu tatarku do nich namiesto majonezy :-)
askadaniela
mila @rea1 , dobrych klasickych rybacich receptov nikdy nie je dosť, budem ti vďačná, ak sem kyseláče prihodíš, možno aj s fotopostupom. Minule som kúpila manželovi v obchode, lebo tie starodávne "socialistické", ktoré bývali v sklenených pohárikoch mal rád, a keď ich ochutnal, povedal, že nikdy viac, to má so zavináčmi spoločný len zatočený tvar :-)
askadaniela
teraz som sa pohrabala trocha v archíve varechy, našla som dva rcp na zavináče od johny46 aj turistky, oba sú odlišné, ak chceš, uverejni a ak zvážiš, že nie, tak mi ho prosím pošli mailom na sjslavnica@azet.sk. Ďakujem :-)
askadaniela
ahoj Janka, poštu som dostala, len mi nejaký škriatok systémový nedovolí poslať Ti odpoveď - u mňa mi hlási, že odoslané - a od Teba príde, že moju správu nechce, lebo je to spam :-)Možno máš v práci tak nastavený antivirák, lebo je to nevyhnutné...

Takže Ti veľmi pekne ďakujem za rcp, veľmi ma potešili...a keď budem mať zásobu vhodných rybiek, tak určite zas urobím...teším sa na ďalšie tvoje recepty a keď budeš mať čas, aj nejakú správičku a možno sa niekedy na ňu aj dočkáš odpovede :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia