Treska v majonéze
Autor receptu: rea1
Syn išiel na ryby. Chodí už roky. A nosí. Síce mu vždy radím, aby si vzal so sebou aj mydlo, nech si má čím ruky umyť, keď ho... chytí, ale on nosí rýb pomerne veľa. A keď sa mu niekedy tak naozaj zadarí, robievam doma tresku. Dobrú. Takúto, aha.
Postup
- Ryby vypitváme, odstránime hlavy, oškrabeme od šupín a dáme do hrnca. Zalejeme ich vodou, pridáme Deko, ocot a necháme ich variť až kým nebudú odpadávať od kostí. Teda dosť dlho. Vypneme a všetko necháme vychladnúť tak, ako to je. Kým ryby v náleve chladnú, môžeme sa pokúsiť očistiť kuchyňu od rybacích šupín. Márna snaha.
- Vychladnuté ryby scedime, vodu vylejeme a milé ryby oberáme od kostí. Nie je to také hrozné ako to zneje. Najlepšia pomôcka - dve vidličky. Väčšie kosti vyberieme prstami, mäso kladieme na tanier položený na dobre osvetlenom mieste a postupne ho rozvidličkovávame na kúsky. Dodatočne objavené kosti vyhadzujeme. Najmenšie kostičky sa počas varenia v octovom Deku rozpustia.
- Do misy dáme obraté rybie mäso, cibuľu pokrájanú na jemno-jemno, smotanu, majonézu, na jemno postrúhanú surovú mrkvu a dochutíme soľou a octom. Všetko spolu dobre premiešame a necháme v chladničke odstáť 24 hodín. Neujedať!
- Načo sa v recepte uvádza olej netuším, ja ho nedávam a vôbec tam nechýba. Množstvo smotany, majonézy a mrkvy dávame podľa vlastnej chuti a uváženia.
- Ak nemáme ryby alebo sme leniví ako môj kolega, kúpime si zavináče, ruské sardinky alebo baltické slede, mäso z nich vyškrabeme a pokračujeme horeuvedeným bodom 3.