Trdelníkové rohlíčky fotorecept

medovnicek - fotkamedovnicek, 16. marca 2014

Recept som dostala od babky priateľky môjho syna, ktorá býva v Skalici. Piekla som ich na oslavu narodenín môjho budúceho svata.

76
porcií

Suroviny

1 kg
20 dkg
4 ks
3 dcl
1/2 l
6 dkg
štipka
2 ks
3 PL
4 ks
Na potieranie cesta:
150 g
Na obalenie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Žĺtka vymiešame s práškovým cukrom

    Trdelníkové rohlíčky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, pridáme cukor, rozdrobené droždie a zalejeme časťou vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások. Keď kvások vykysne, pridáme soľ, prášky do pečiva, vymiešané žĺtka s cukrom, strúhanú citrónovú kôru, olej a zvyšné mlieko.

    Trdelníkové rohlíčky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Všetko spolu vypracujeme a necháme cca 15 minút kysnúť. Po tejto dobe vpracujeme roztopenú, mierne vlažnú bravčovú masť. Cesto je dosť mastné, nemá konzistenciu ako klasické kysnuté cesto, nie je tak kompaktné.

    Trdelníkové rohlíčky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Necháme v teple kysnúť približne jednu hodinu. Počas tejto doby ho cca 2 krát premiesime. Keď je cesto vykysnuté, rozdelíme ho na 8 - 10 bochníkov, mne ich vyšlo 9.

    Trdelníkové rohlíčky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Postupne, každú časť vyvaľkáme do kruhu, ja som si pomáhala tanierom, aby som mala kruh krajší, dosť som podsýpala múkou, nakoľko cesto bolo mastné

    Trdelníkové rohlíčky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Kruh radielkom narežieme na 8 častí a potrieme rozpusteným maslom

    Trdelníkové rohlíčky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Každú časť zrolujeme do rohlíčka

    Trdelníkové rohlíčky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vrchnou stranou namočíme do bielka

    Trdelníkové rohlíčky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A obalíme v hrubo nasekaných orechoch

    Trdelníkové rohlíčky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie

    Trdelníkové rohlíčky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Upečieme pri teplote 200 C, cca 10 minút - doba je individuálna - každá rúra pečie inak. Po upečení ich obaľujeme v práškovom a vanilkovom cukre

    Trdelníkové rohlíčky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Okrem nich som piekla aj moravské buchtičky.

    Trdelníkové rohlíčky (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

24 komentárov k receptu
Super @medovnicek ,jedla som ich na svadbe dcéry,kde ich priniesol krstný otec nevesty,môj brat.Som rodáčka zo Skalice,vyrastajúca na trdelníkoch,ale recept som nikdy nepýtala,lebo sladké som jedla len výnimočne.Rohlíčky som si kupovala ,alebo brat objednal u odborníčky.Díky,určite vyskúšam.
dievčence všetkým vám veľmi pekne ďakujem za milé komentáre
@ebaka ty si ale šikovnica, som rada, že si spokojná
@smejkad v pôvodnom recepte bolo tak písané, tak som toľko dala, viem, že stačí aj 42 g kocka kvasníc - je na nej písané, že postačuje na 1 kg múky, množstvo kvasníc si môžeš upraviť podľa seba
@izabella929 Izka mohla by si pridať recept na tie švábske svadobné, alebo ho máš už medzi receptami?
neviem ale tento recept mas uz v roku 2012 len s mensou odmenou alebo mylim sa ak ano prepac a oprav ma Dakujem
nie je to ten istý recept, líši sa v množstve surovín a aj v postupe - recepty mám z dvoch rôznych zdrojov:), u tých prvých nebolo to cesto tak mastné ako pri týchto
dakujem za odpoved a poprosim ta o radu ktore su podla teba lepsie chcem ich vyskusat na birmovku viem ze si sikovna a vela receptov mam od teba odskusane a su famozne posledne su rozky na vode to cesto fakt bolo dobre este raz dakujem
@ocko ak ti môžem poradiť, tak s tým prvým receptom som bola spokojnejšia, aj tieto druhé sú fajn, jediné s čím som mala problém bola mastnosta cesta - musela som dosť podsýpať múkou - tie prvé až tak mastné neboli a som rada, že sa ti cesto kysnuté na vode páčilo:)

Pridaj komentár k receptu: