Trdelníkové rohlíčky (fotorecept)
Autor receptu: medovnicek
Recept som dostala od babky priateľky môjho syna, ktorá býva v Skalici. Piekla som ich na oslavu narodenín môjho budúceho svata.
Postup
- Žĺtka vymiešame s práškovým cukrom
- Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, pridáme cukor, rozdrobené droždie a zalejeme časťou vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások. Keď kvások vykysne, pridáme soľ, prášky do pečiva, vymiešané žĺtka s cukrom, strúhanú citrónovú kôru, olej a zvyšné mlieko.
- Všetko spolu vypracujeme a necháme cca 15 minút kysnúť. Po tejto dobe vpracujeme roztopenú, mierne vlažnú bravčovú masť. Cesto je dosť mastné, nemá konzistenciu ako klasické kysnuté cesto, nie je tak kompaktné.
- Necháme v teple kysnúť približne jednu hodinu. Počas tejto doby ho cca 2 krát premiesime. Keď je cesto vykysnuté, rozdelíme ho na 8 - 10 bochníkov, mne ich vyšlo 9.
- Postupne, každú časť vyvaľkáme do kruhu, ja som si pomáhala tanierom, aby som mala kruh krajší, dosť som podsýpala múkou, nakoľko cesto bolo mastné
- Kruh radielkom narežieme na 8 častí a potrieme rozpusteným maslom
- Každú časť zrolujeme do rohlíčka
- Vrchnou stranou namočíme do bielka
- A obalíme v hrubo nasekaných orechoch
- Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie
- Upečieme pri teplote 200 C, cca 10 minút - doba je individuálna - každá rúra pečie inak. Po upečení ich obaľujeme v práškovom a vanilkovom cukre
- Okrem nich som piekla aj moravské buchtičky.