Trdelníkové rohlíčky (fotorecept)

Autor receptu: medovnicek

Recept som dostala od babky priateľky môjho syna, ktorá býva v Skalici. Piekla som ich na oslavu narodenín môjho budúceho svata.

76
porcií

Postup

  1. Žĺtka vymiešame s práškovým cukrom
  2. Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, pridáme cukor, rozdrobené droždie a zalejeme časťou vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások. Keď kvások vykysne, pridáme soľ, prášky do pečiva, vymiešané žĺtka s cukrom, strúhanú citrónovú kôru, olej a zvyšné mlieko.
  3. Všetko spolu vypracujeme a necháme cca 15 minút kysnúť. Po tejto dobe vpracujeme roztopenú, mierne vlažnú bravčovú masť. Cesto je dosť mastné, nemá konzistenciu ako klasické kysnuté cesto, nie je tak kompaktné.
  4. Necháme v teple kysnúť približne jednu hodinu. Počas tejto doby ho cca 2 krát premiesime. Keď je cesto vykysnuté, rozdelíme ho na 8 - 10 bochníkov, mne ich vyšlo 9.
  5. Postupne, každú časť vyvaľkáme do kruhu, ja som si pomáhala tanierom, aby som mala kruh krajší, dosť som podsýpala múkou, nakoľko cesto bolo mastné
  6. Kruh radielkom narežieme na 8 častí a potrieme rozpusteným maslom
  7. Každú časť zrolujeme do rohlíčka
  8. Vrchnou stranou namočíme do bielka
  9. A obalíme v hrubo nasekaných orechoch
  10. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie
  11. Upečieme pri teplote 200 C, cca 10 minút - doba je individuálna - každá rúra pečie inak. Po upečení ich obaľujeme v práškovom a vanilkovom cukre
  12. Okrem nich som piekla aj moravské buchtičky.