Trdelník

tkatka - fotkatkatka, 29. decembra 2010
Trdelník
Foto: tkatka

Vynikajúci trdelník

5
porcií
10 minút
príprava
15 minút
na 160 °C

Suroviny

50 dkg
8 dkg
2 ks
3 PL
250 ml
1 ks
 posekané




Postup

  1. 1

    Do misky dáme múku, rozpustené maslo, práškový cukor, vajcia a štipku soli. Pripravíme si kvások (do zohriateho mlieka dáme lyžičku cukru a droždie). Pridáme do zmesi a vypracujeme cesto (podľa potreby pridávame múku). Necháme kysnúť 30 - 45 minút. Vykysnuté cesto rozdelíme na bochníky, ktoré vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Vyvaľkané cesto rozkrojíme na 3 cm široké prúžky a pevne ich namotáme na valček tak, aby sa prekrývali. Ak máte drevený valček obaľte ho alobalom. Namotaný trdelník potrieme olejom a obalíme v posýpke. Pripravený trdelník dáme na hlbší plech tak aby rúčky valčeka boli opreté o boky plechu. Nesmie sa dotýkať cesto dna plechu. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 160 stupňoch 15 minút do zlatista. V plynovej rúre trdelník počas pečenia otáčame. V teplovzdušnej rúre sa pečie rovnomerne. Po upečení stiahneme trdelník z valčeka ešte raz obalíme v posýpke a necháme vychladnúť.

Diskusia k receptu

andys
Vonia až ku mne domov ;) Určite to vyskúšam :)
7145_1291368619 - profilový obrázok
fik
fik
Pripomína mi to kúpalisko v Štúrove pred 15timi rokmi
zdenuschka
U nás v BN kúpalisko toho roku :) ... vnukovi som skúsila upiecť na valčeku, ako píšeš, trošku babračka, ale stálo to za to.
babula90
hm, tento recept mi je nejaký povedomý, mám ho v KK od inej autorky....
dorisa
Máš veľmi peknú "robotu" všetky recepty sa mi od teba páčia, blahoželám k výhre.
sovka62
Ten valček mi nepasuje ani na jeden hlboký plech, a veru ich mám hodne, je to na porazenie. Už špekulujem, že dám stolárovi spraviť valec s úchytkami na konci, aby sa dal zastrčiť rovno do drážok v rúre. A to už by bol pekne dlhý trdelník.
andys
Gratulujem :) A teším sa na ďalšie receptíky.
babidka
Trdelnik som este nikdy nerobila .Mozno nastal cas vyskusat ho :-) @enerrgizer , mas pravdu ! je to doslovne ....ale asi to redakcii nevadi , ved fotka vyzera ina .




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia