Trdelník

Autor receptu: tkatka

Vynikajúci trdelník

5
porcií
10 minút
príprava
15 minút
na 160 °C

Postup

  1. Do misky dáme múku, rozpustené maslo, práškový cukor, vajcia a štipku soli. Pripravíme si kvások (do zohriateho mlieka dáme lyžičku cukru a droždie). Pridáme do zmesi a vypracujeme cesto (podľa potreby pridávame múku). Necháme kysnúť 30 - 45 minút. Vykysnuté cesto rozdelíme na bochníky, ktoré vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Vyvaľkané cesto rozkrojíme na 3 cm široké prúžky a pevne ich namotáme na valček tak, aby sa prekrývali. Ak máte drevený valček obaľte ho alobalom. Namotaný trdelník potrieme olejom a obalíme v posýpke. Pripravený trdelník dáme na hlbší plech tak aby rúčky valčeka boli opreté o boky plechu. Nesmie sa dotýkať cesto dna plechu. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 160 stupňoch 15 minút do zlatista. V plynovej rúre trdelník počas pečenia otáčame. V teplovzdušnej rúre sa pečie rovnomerne. Po upečení stiahneme trdelník z valčeka ešte raz obalíme v posýpke a necháme vychladnúť.