Foto: alena45
Konečne som dostala semienka toskánskeho kelu, výborne sa mu tu darí, a na nete som našla recept na šalát zo surového kelu, vyskúšala som, Zobraziť celý popisKonečne som dostala semienka toskánskeho kelu, výborne sa mu tu darí, a na nete som našla recept na šalát zo surového kelu, vyskúšala som, chutil, tak Vám ho ponúkam. Dá sa použiť aj iný kel, možno čakanka, dokonca aj portulaka, treba vyskúšať.
príprava
Postup
-
1
Toskánsky kel (Toscano kale) je druh kelu, ktorý netvorí hlávku, ale listy rastú na byli tak, ako rastie aj ružičkový kel. Spodné listy sa odtrhajú a vrchné dorastajú, takže sa zberá počas celého vegetačného obdobia postupne. Používajú sa mladé listy, staršie sú viac horké, presne ako je to aj u hlávkového kelu.
-
2
Listy kelu dôkladne umyjeme hlavne zo spodnej strany, stred vykrojíme a zvyšok listu pokrájame na kusy veľkosti sústa.
- 3
Marinádu si vymiešame z vymenovaných surovín, pričom ančovičky vidličkou potrháme na menšie kúsky, cesnak nasekáme nadrobno a namiesto chilli papričky som použila malú lyžičku Eros Pistu (je v mojich receptoch). Pridala som len štipku soli vzhľadom k ančovičkám a paprike v soli.
- 4
Do marinády nasypeme pokrájaný kel, zamiešame, necháme pol hodinku postáť a konzumujeme, napríklad s hriankami.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 3
@fineliving , semienka mi kúpila dcéra v Anglicku zo stránky realseeds.com, u nás sa zatiaľ nedá kúpiť. Ale stojí za to ho pestovať, lebo na malom kúsku mám pravidelnú úrodu určite do prvých mrazov. Na nete píšu, že staré listy sú výborné pre sliepky, majú z nich pekné vajcia, tak ich nosím susede a za pár dní, takýchto mokrých, ako je teraz, mám nové zdravé listy.
nádherné Alenka. super.