Toskánsky kel v marináde

alena45 - fotkaalena45, 31. júla 2014
Toskánsky kel v marináde
Foto: alena45

Konečne som dostala semienka toskánskeho kelu, výborne sa mu tu darí, a na nete som našla recept na šalát zo surového kelu, vyskúšala som, Zobraziť celý popisKonečne som dostala semienka toskánskeho kelu, výborne sa mu tu darí, a na nete som našla recept na šalát zo surového kelu, vyskúšala som, chutil, tak Vám ho ponúkam. Dá sa použiť aj iný kel, možno čakanka, dokonca aj portulaka, treba vyskúšať.

10 minút
príprava

Suroviny

1 zväzok
3 PL
3 PL
 (feferónka)
3 ks
3 strúčiky
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Toskánsky kel (Toscano kale) je druh kelu, ktorý netvorí hlávku, ale listy rastú na byli tak, ako rastie aj ružičkový kel. Spodné listy sa odtrhajú a vrchné dorastajú, takže sa zberá počas celého vegetačného obdobia postupne. Používajú sa mladé listy, staršie sú viac horké, presne ako je to aj u hlávkového kelu.

    Toskánsky kel v marináde - obrázok 1
  2. 2

    Listy kelu dôkladne umyjeme hlavne zo spodnej strany, stred vykrojíme a zvyšok listu pokrájame na kusy veľkosti sústa.

  3. 3

    Marinádu si vymiešame z vymenovaných surovín, pričom ančovičky vidličkou potrháme na menšie kúsky, cesnak nasekáme nadrobno a namiesto chilli papričky som použila malú lyžičku Eros Pistu (je v mojich receptoch). Pridala som len štipku soli vzhľadom k ančovičkám a paprike v soli.

  4. 4

    Do marinády nasypeme pokrájaný kel, zamiešame, necháme pol hodinku postáť a konzumujeme, napríklad s hriankami.

Diskusia k receptu

vcelanka
wau ...mám rada zeleninové šaláty ...rada skúšam aj nové druhy zeleniny...tak to ma zaujalo...nepoznám túto zeleninu...je to inšpiratívne pre mňa , aby som na budúcu sezónu mala toskánsky kel už vo svojej záhradke...
fineliving
krásny recept, toskánsky kel nepoznám. píšete, že ste konečne zohnali semienka, dajú sa teda kúpiť aj u nás? veľmi rada by som si ho zasadila tiež :)
gabriele
toskansky kel pestujem aj ja (nazyvany aj palmovy kel a povodnym menom "cavolo nero")...tento recept som kedysi nasla na nete...ale listy sa tam kratko zblansirovali...odradzali ma od jeho pripravy tie ancovicky...mozno aj bez nich by to bolo dobre :)...inac je to uzasna zelenina...toskanska fazulova "Ribollita" bez cavolo nero nie je ta prava ribollita :)...a pridava sa aj do inych tradicnych jedal talianskych...podobna odroda kelu je zakladom portugalskej caldo verde, brazilskej feijoady...a na balkane maju svoju raštiku, na ktoru nedaju dopustit...no a Nemci maju zas svoj kuceravy kel...je to vsetko mimoriadne hodnotna zelenina...nielen z nutricneho hladiska, ale ma velmi vyznamne liecive ucinky ... @Alena45 prepac, ze som sa tak rozpisala pod Tvojim receptom...som rada, ze som nasla spriaznenu dusu na Slovensku, co pestuje tuto ohromne dobru zeleninu :)
alena45
@gabriele , že prepáč ?! Som šťastná, že ho niekto pozná, u nás sa o ňom nepíše a vidím, že vieš o ňom dosť. Tú polievku si nájdem, to určite. Inak v pôvodnom recepte, ktorý som našla na nete, ančovičky neboli, mne sa tam ale hodili, lebo ich mám rada. Najprv ten "šalát" vyzeral dosť tvrdo, ale po polhodine státia zmäkol, proste bol vláčnejší, ale určite sa dá aj blanšírovať.
@fineliving , semienka mi kúpila dcéra v Anglicku zo stránky realseeds.com, u nás sa zatiaľ nedá kúpiť. Ale stojí za to ho pestovať, lebo na malom kúsku mám pravidelnú úrodu určite do prvých mrazov. Na nete píšu, že staré listy sú výborné pre sliepky, majú z nich pekné vajcia, tak ich nosím susede a za pár dní, takýchto mokrých, ako je teraz, mám nové zdravé listy.
mariamka
krasny recept, tiez ten kel nepoznam, ale myslim, ze by sa dalo zimprovizovat na sk pomery, naozaj velmi lakave a pekna fotka!
marianna76
dievčatá, super, aj ja by som chcela "toscánsko"
nádherné Alenka. super.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia