Toskánsky kel v marináde
Autor receptu: alena45
Konečne som dostala semienka toskánskeho kelu, výborne sa mu tu darí, a na nete som
našla recept na šalát zo surového kelu, vyskúšala som, chutil, tak Vám ho ponúkam. Dá sa
použiť aj iný kel, možno čakanka, dokonca aj portulaka, treba vyskúšať.
Postup
- Toskánsky kel (Toscano kale) je druh kelu, ktorý netvorí hlávku, ale listy rastú na byli tak, ako rastie aj ružičkový kel. Spodné listy sa odtrhajú a vrchné dorastajú, takže sa zberá počas celého vegetačného obdobia postupne. Používajú sa mladé listy, staršie sú viac horké, presne ako je to aj u hlávkového kelu.
- Listy kelu dôkladne umyjeme hlavne zo spodnej strany, stred vykrojíme a zvyšok listu pokrájame na kusy veľkosti sústa.
- Marinádu si vymiešame z vymenovaných surovín, pričom ančovičky vidličkou potrháme na menšie kúsky, cesnak nasekáme nadrobno a namiesto chilli papričky som použila malú lyžičku Eros Pistu (je v mojich receptoch). Pridala som len štipku soli vzhľadom k ančovičkám a paprike v soli.
- Do marinády nasypeme pokrájaný kel, zamiešame, necháme pol hodinku postáť a konzumujeme, napríklad s hriankami.