Toskánsky kel v marináde

Autor receptu: alena45

Konečne som dostala semienka toskánskeho kelu, výborne sa mu tu darí, a na nete som našla recept na šalát zo surového kelu, vyskúšala som, chutil, tak Vám ho ponúkam. Dá sa použiť aj iný kel, možno čakanka, dokonca aj portulaka, treba vyskúšať.

10 minút
príprava

Postup

  1. Toskánsky kel (Toscano kale) je druh kelu, ktorý netvorí hlávku, ale listy rastú na byli tak, ako rastie aj ružičkový kel. Spodné listy sa odtrhajú a vrchné dorastajú, takže sa zberá počas celého vegetačného obdobia postupne. Používajú sa mladé listy, staršie sú viac horké, presne ako je to aj u hlávkového kelu.
  2. Listy kelu dôkladne umyjeme hlavne zo spodnej strany, stred vykrojíme a zvyšok listu pokrájame na kusy veľkosti sústa.
  3. Marinádu si vymiešame z vymenovaných surovín, pričom ančovičky vidličkou potrháme na menšie kúsky, cesnak nasekáme nadrobno a namiesto chilli papričky som použila malú lyžičku Eros Pistu (je v mojich receptoch). Pridala som len štipku soli vzhľadom k ančovičkám a paprike v soli.
  4. Do marinády nasypeme pokrájaný kel, zamiešame, necháme pol hodinku postáť a konzumujeme, napríklad s hriankami.