Torta Vtáčie mlieko s makovým korpusom fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 14. februára 2014

Recept je od kamarátky Eriky,je to taká maďarská kombinácia vtáčieho mlieka a makových rožkov.

12
porcií
30 minút
príprava
20 minút
na 170 °C

Suroviny

9 ks
7,5 dcl
5 PL
7 dkg
2 ks
0,5 ČL
10 dkg
Krém:
3,5 dcl
2 ks
3 ks
2 PL
10 dkg
1 bal
Pena:
5 PL
3 ks




Postup

  1. 1

    Rohlíky nakrájame na kolieska a vložíme do väčšej misy.Mlieko,cukor,žĺtka,roztopené maslo,pomletý mak a citrónovú šťavu zmiešame v inom hrnci.

    Torta Vtáčie mlieko s makovým korpusom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Makovým nálevom zalejeme rohlíky,opatrne ale dôkladne premiešame viackrát a necháme rohlíky nasiaknuť všetku tekutinu.

    Torta Vtáčie mlieko s makovým korpusom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    toto "cesto"natlačíme do maslom vytretej tortovej formy s odopínateľným pántom.

    Torta Vtáčie mlieko s makovým korpusom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Upečieme vo vopred vyhriatej rúre na 170°C asi 20 minút.Necháme vychladnúť vo forme,potom odopneme pánt. Uvaríme 3,5 dcl mlieka,cukor a Zlatý klas s vanilkovým cukrom a so žĺtkami na hustú kašu,po vychladnutí vmiešame maslo a vyšľaháme.Natrieme na makový korpus,môžeme ozdobiť aj ružičkami krému.

    Torta Vtáčie mlieko s makovým korpusom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Bielky so štipkou soli predšľaháme asi pol minútky,potom pridáme cukor a šľaháme spolu nad parou do zhustnutia

    Torta Vtáčie mlieko s makovým korpusom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Sneh musí stáť

    Torta Vtáčie mlieko s makovým korpusom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Naplníme vrecko a na tortu nastriekame aj penu z bielkov

    Torta Vtáčie mlieko s makovým korpusom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Takto vyzerá torta v reze

    Torta Vtáčie mlieko s makovým korpusom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Krém a pena sa výborne dopĺňa s makovým korpusom

    Torta Vtáčie mlieko s makovým korpusom (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

3sandra3
to vyzerá veľmi lákavo a fajnovo... takú tortu nepoznám... ale dakujem za inšpiráciu a určite vyskúšam
eviana
@kukulienka71 , vtáčiemu mlieku som akosi nikdy neprišla na chuť, ale v tomto Tvojom prevedení by som si dala povedať :) Veľmi zaujímavé a krásne zrobené :) 5*
kukulienka71
Budem rada,ak vyskúšaš tento recept,@3sandra3 ,dakujem ti.@eviana ,vtáčie mlieko som ani ja nemala rada v detstve,lebo mi ho neprecedili.Ja ho cedím a s vanilkovým cukrom je fantastické.Ďakujem ,moja,za tvoj pekný komentík:-)
alex37
týmto si ma teda dostala: originálne, jednoduché, sladké proste PECKA,
*****, KK
valeri
ja som vtáčie mlieko milovala, a páči sa mi aj táto tortička
yogicek
@mesiar
Pozerám, že aj teba fascinujú torty. Ja som prešiel od mäsa (dočasne) k tortám. Fušujem už aj do toho. Minule som jednu upiekol a dnes sa chystám ďalšiu. To sme to dopracovali, čo?
pusta
@kukulienka71 , ja osobne síce vtáčie mlieko od detstva akosi nemusím, ale toto je nádherná torta, dolu klobúk a palec hore (y)
a už mi nehovor, že nie si kreatívna - obdivujem ťa!
5***** zaslúžených ti dávam za chutné a krásne dielo.
p.s. s tou Erikou sa tiež priatelím osobne :-)
mesiar50
@yogicek
Vieš kamarát po 34 rokoch masiarčenia by to chcelo asi nejakú tú zmenu.Vždy som chcel vedieť niečo také čo z masom má málo spoločné.Našiel som to vlastne fušovaním do cukrárskeho remesla.Ahoj

kukulienka71
Dobré ránko vám prajem!@alex37 ,mám rada jednoduché a dobré veci,ako aj Ty,pochutíš si určite;-)@valeri ,škoda,že sa tá torta nerobí "tekutejšia",podobnosť s vtáčím mliekom by bola väčšia,som rada,že sa Ti páči:-)@mesiar50 ,vitaj,rada Ťa vidím:-)@yogicek milý,mňa fascinuje viac vecí v kulinárstve,nielen torty,pomaly skúšam,vyváram,vypekám,je to u mňa asi tak,že čím viac sa tým zaoberám,tým viac ma to fascinuje:-)Cením si,že "fušuješ",a dúfam,že to dopracujeme k nejakému vyššiemu levelu,veľa úspechov k torte!:-)@alexdidi ,nesklameš sa,ja som bola milo prekvapená:-)@pusta ,vážim si Tvoju pochvalu a obdiv!Erika z Gbeliec mi Ťa nespomínala,ale svet je malý;-) Ďakujem vám všetkým za pekné komentáre.
pusta
@kukulienka71 , beriem späť, moja Erika nie je z Gbeliec, ale je excelentná kuchárka a veľa som sa od nej naučila, mám tu od nej niekoľko skvelých receptov, kde o nej aj píšem, možno časom na tie receptíky aj ty narazíš :-)
hubata
Zaujímavá kombinácia s makom, maďarské recepty sú veľmi dobré, vtáčie mlieko je dobré, dokonca makové rohlíky sme si robili ako mlsu. Vďaka za recept, vyskúšame. Pekný popis aj foto, tak ukladám ako rýchlovku do KK @Kukulienka71
kukulienka71
@pusta ,dobré kuchárky-kamarátky sa vždy zídu:-)pozriem si bližšie Tvoje recepty,aby som sa dozvedela viac...@hubata ,mám taký dojem,že Ti bude chutiť takáto kombinácia,podľa Tvojho komentu;-),ďakujem Ti!
martamm
Paráda, ten nápad s rožkami ma upútal, korpus vyzerá veľmi pekne :)
paeva
noó, tak toto aj ja vyskušam, do normálnej dorty by som sa ťažko pustila, dúfam, že toto zvládnem
vierik
No paráda,najbližšie urobím miesto žemľovky a Tebe patrí 5* za prezentovanie a posunutie nápadu,díky ...
ancicka
Tá torta vyzerá výborne.na jednej madarskej stránke son taký rcp videla pod názvom "maková guba".
jamarlen
mne by stačil aj ten corpus,
možno by som naň poukladal jablká a zapiekol s bielkovou penou:)
možno by som ho yužil ako základ pre niečo ako čízkejk
to všetko preto, lebo sa mi zdá ten korpus geniálny - konečne niečo bez hnusných rozdrvených sušienok. ale aj preto, že také šikovné ruky veru nemám
lusinkab
Vtacie mlieko som hadam uz 15 rokov nemala :) zaujimavo to vyzera
ivav
Tá musí byť dobrá! A ten makový korpus mi pripomína "bobaľky" /opekance/, ktoré sú súčasťou štedrovečerného stola...
kukulienka71
@lusinkab ,pravé vtáčie mlieko to síce nie je,ale je to podobná chuť:-)@ivav ,na obr.č.2 sú práve také pupáky,aké som zvykla robiť na štedrovečerný stôl:-)Takže,dvojaké využitie:-)Ďakujem vám.
garanco
Myslím, že toto je veľmi lákavá pochúťka, pre všetkých milovníkov sladkých jedál!!!
jozka2
Az teraz som zaregistrovala tvoju tortu,vyborny napad.
motyka
Tiež som to zaregistrovala len vďaka tvojmu linku u Tasiedelvik. Určite to vyskúšam. To musí byť výborné a zvládnu to aj menej zdatné cukrárky ako ty. Díky za recept. Ukladám.
smejkad
vdaka zienky, ze ste ma sem priviedli, vyborny napad :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia