Torta s parížskym krémom a čučoriedkami fotorecept

mesiar50 - fotkamesiar50, 15. mája 2016
Torta s parížskym krémom a čučoriedkami (fotorecept)
Foto: mesiar50

Ľahký pracovný postup, ktorý zvládne hocikto z vás.

60 minút
na 160 °C

Suroviny

Na kakaový korpus:
6 ks (veľkosť L)
180 g
180 g (prípadne polohrubá)
2 PL
6 PL
10 g
Na parížsky krém:
600 g
1200 g
4 bal.
Ostatné suroviny:
400 g čerstvé

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ahojte. Tortu budeme robiť na dva ,,ťahy". Keďže sa jedná o parížsky krém, tak si ho musíme pripraviť večer, aby sa nám do rána zmes čokolády a smotany dostatočne schladila. Za stáleho miešania si rozpustíme čokoládu (600 g) v smotane (1200 g). Následne zmes krátko povarìme cca 1 minútu. Dielo po celkovom vychladnutí umiestnime cez noc do chladničky.

    Torta s parížskym krémom a čučoriedkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ako vidíte ráno je zmes čoko-smotana v tekutom stave, takže počas šľahania musíme pridať stužovač Smeta-fix, aby sme predišli fiasku. Myslím tým samozrejme nestabilnosť krému.

    Torta s parížskym krémom a čučoriedkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vychladnutú zmes šľaháme na vysokej rýchlosti až pokiaľ nezačne mierne hustnúť. Potom do nej zašľaháme NA POMALEJ RÝCHLOSTI 4 ks Smeta-fix.

    Torta s parížskym krémom a čučoriedkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Krém je ok keď sa nám v ņom robia akože väčšie hrče. Ak nechceme mať z diela maslo tak ho nemiešame pridlho!

    Torta s parížskym krémom a čučoriedkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zo 10 PL krému si odložíme na výzdobu torty. Pokiaľ budeme tortu skladať, tak ten biely tanier dáme do chladničky.

    Torta s parížskym krémom a čučoriedkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Z uvedených surovín upečieme tortový korpus, ktorý po vychladnutí pozdĺžne rozrežeme na tri pláty. Ďalej pokračujeme nanesením krému na prízemie tortového korpusu. Následne doň na husto natlačíme čučoriedky. Ja som ich kúpil v Lidl 2 x 250 g no nerátal som, že koľko som z nich pojedol. Kľudne si ich tam nastrkajte aj hustejšie ako ja.

    Torta s parížskym krémom a čučoriedkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Krémom natrieme aj prvé poschodie torty a tiež do krému povtláčame čučoriedky.

    Torta s parížskym krémom a čučoriedkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na vrch torty pôjde druhé poschodie, čiže tretí plát kakaového korpusu. Tortu si natrieme krémom ktorý nám zatiaľ odpočíval v chladničke a tortu si potom ozdobte prosím podľa vašej fantázii.

    Torta s parížskym krémom a čučoriedkami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Nech sa Vám páči rez torty. PS: Dáš si tam o niečo viac čučoriedok ,tak bude rez o niečo krajší.

    Torta s parížskym krémom a čučoriedkami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Kakaový korpus som piekol na 160 °C spodný aj vrchný ohrev el. rúry po dobu 60 minút.

    Torta s parížskym krémom a čučoriedkami (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

49 komentárov k receptu
Krásna a určite veľmi chutná torta. Klobúk dole. Ten biely parížsky krém sa mi páči, použijem ho pri nejakom zákusku , ukladám do k.k :-)
... and where is the beef (... a kde je hovädzina)?! Tak by od úžasu vykríkol tunajší domáci gastrofanatik, keby videl Tvoje chutné dokonalé kompletné dielo, Mäsiar Laci alias @mesiar50 kamarát. Neviem, či si už doma, ale aj tak si Ťa dovolím čo najsrdečnejšie pozdraviť a popriať pevné zdravie! Svojou tortou si ma dostal až "do kolien", no ale už viem, čo zmajstrujem mojej krajšej a najsamlepšejšej 1/2 k jej júnovým narodeninám. Tak opäť, vďaka Tvojemu super hviezdičkovému dielu, budem žať slávu, úspechy a odmenY! Ďakujem Ti, Maestro, za rcp aj za inšpiráciu!


Úžasný dort vyhlášeného cukráře. Tyjo, fakt jsi šikovný, už jsem tvoje dorty obhlédala a nestačím se divit!
@monty469 ,krém chutí ako vanilková zmrzlina.
Ďakujem ti pekne.

@luss44
Torta bola naozaj velikánska a chuťovo dobrá.Samozrejme suroviny si každý môže upraviť podľa svojho uváženia.Spravíš z dvoch plátov tak automaticky stačí polovica krému.Nás je tu sedem tak podľa toho musím aj vypekať.Srdečná vďaka luss44.
@Sracz
We hebben geen rundvlees..nemáme hovädzinu priateľ môj z ďalekej USA .Som potešený tým,že môj recept je pre teba ako inšpirácia.Dovolím si podotknúť,že do krému môžeš pridať jahody,maliny a nemusia to byť práve čučoriedky.
Torta sa páčila a chutila každému tu v nl.
Budem poctený keď sa bude páčiť a chutiť aj tvojej najmilšej polovičke.Taký šikovný kuchár ako ty to musí spraviť,,ľavou rukou".
Srdečne pozdravujem teba a tvoju celú ctenú rodinku.Priateľu,ďakujem ti srdečne.
Mám nutkanie napísať ti @mesiarko , lebo si tak milý a šikovný, ale píšem Lacko, to sa hodí viac:-) Nepochybujem o vynikajúcej chuti žiadnej tvojej torty, páči sa mi ako používaš aj ovocie a zdobíš skôr skromne, s vkusom. Torta má držanie, v reze fakt krásna, máte sa tam vďaka tebe veľmi dobre;-)
@mesiar50 , ja už iba dodám k tým mnohým pochvalám: hlboko sa skláňam pred tvojím dielom, pred človekom, ktorý má také zlaté ruky, ktoré dokážu tvoriť túto krásu..torty máš vždy zdobené jednoducho čo im dáva ten najväčší šmrnc..nedokázala by som toto nikdy...no a o chuti si nedovolím už vôbec pochybovať...fantastickééééé.-))
@kukulienka71
Ivetka, ty si tiež milá a jednoznačne šikovná žienka,
ktorá sa vyzná v kulinárstve ako málo kto.A okrem toho máš dobrý postreh.Tortu som porcoval po piatich hodinách a v reze sa krém neroztekal.Samozrejme,že takéto diela je najlepśie robiť večer a do rána sa chute prepoja a krém sa dostatočne vychladí aj v jadre torty.Potešilo ma,že sa ti moje torty páčia.Veľmi pekne ti ďakujem a srdečne pozdravujem teba a tiež aj tvoju rodinku.
@Izabella929
Elitná kuchárka ako ty zlatá Izabella929 spraví takúto tortu,,ľavou zadnou".No ty radšej robíš rôzne krásne a lahodné rezy ktoré na vareche nemajú páru.Zlaté ruky máš ty a nie ja.
Ale aj tak si milá,že máš pozitívnu mienku o mojej práci a mojej osobe.Zo srdca ti ďakujem a srdečne ťa pozdravujem z NL.

Ahoj @mesiar50 . Pozerám si znovu túto Tvoju prenádhernú tortu a rozhodla som sa, že ju budúci víkend urobím. Ak sa mi podarí ako Tebe, to budú všetci čumieť a zalizovať sa. Drž palce :-)
@Mesiar50 (21.5.2016 20:02)

Ahoj. Tak piekla som podľa Tvojho receptu, ale nie tortu, ale zákusok na celý plech. Samozrejme, torta je krajšia, ale aj rezy nám chutili. Ten krém je úžasný. A teším sa, že chutil aj ostatným..... Budem ho robievať častejšie. Ale ešte podotýkam, že som nedala také množstvo, ako uvádzaš v recepte. Dakujem za inšpiráciu. :-)
@3sandra3
Nemám ti čo prepáčiť milá 3sandra3...stať sa to môže hocikomu a keby tu bolo aj 38 fotiek aj tak by mi to nevadilo.Apropo,keď si mi písala tak som bol už v ríši snou.Rezy vyzerajú veľmi chutne..mňamky..Šikulka si jednoznačne.Samozrejme,že každý recept je variabilný a suroviny si v ňom môžeme
meniť podľa svojej chute resp.možností.Ďakujem ti srdečne za odskúšanie krému a teším sa veľmi,že každému chutilo. ;-)
dodrzala som postup , napriek tomu mi krem ostal uplne tekuty
toto sa mi s parizskym kremom stalo prvy raz, viete mi niekto poradit, co asi som urobila zle?
dakujem :-)

Pridaj komentár k receptu: