Foto: sovka62
Ak neviete čo s bielkami, ktoré ostali pri príprave vianočných dobrôt, môžete ich minúť napr. aj takto. Recept mám už vyše tridsať rokov, kedysi som Zobraziť celý popisAk neviete čo s bielkami, ktoré ostali pri príprave vianočných dobrôt, môžete ich minúť napr. aj takto. Recept mám už vyše tridsať rokov, kedysi som ho piekla dosť často, potom som zodrala starú ETU a nová, moderná, nešľahala taký tuhý sneh, ako bolo treba. Teraz mám Eta Gratus, šľahá dokonale, tak som vyhrabala zažltnutý papierik vytrhnutý z linajkového zošita a pustila som sa do práce.
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
Cesto: | |
3 ks |
|
6 PL |
|
6 PL |
|
Náplň: | |
250 ml |
|
Karamelový sneh: | |
5 ks |
|
15 PL |
|
5 PL |
|
cca 80 ml |
|
Na dokončenie: | |
500 ml |
|
2 ks |
|
Postup
-
1
Oddelíme žĺtky od bielkov a spravíme piškótové cesto. Každý po svojom. Tortovú formu (26cm) vyložíme papierom na pečenie tak, aby okraje papiera trčali medzi dnom a obrubou (pre istotu, uvidíte neskôr). Upečieme pri cca 170 stupňov za cca 20 minút. Necháme vychladnúť, raz prekrojíme a natrieme marhuľovým lekvárom. Vrátime do formy (papier pod korpusom necháme vo forme.
- 2
Z bielkov a cukru ušľaháme tuhý sneh. Preložíme do misy, dáme nad paru a šľaháme, kým sa sneh nezohreje.
- 3
Kým máme sneh ešte v šľahači, z 5 PL cukru upálime karamel. Do hotového opatrne prilievame vodu a karamel rozvaríme, aby mal sirupovitú konzistenciu.
- 4
Ešte horúci ho tenkým prúdom vlievame do snehu nad parou a šľaháme a šľaháme, až ho všetok schováme.
- 5
Hotový teplý sneh vrstvíme na korpus vo forme.
- 6
Ak je sneh naozaj dobre vyšľahaný, do formy sa nezmestí. Nevadí, pokojne ho necháme nad formou a stierkou urovnáme ako sa dá. Rúru rozpálime na maximom a formu do nej vložíme. Ak by zo snehu niečo odkvaplo, papier to zachytí.
- 7
Rúru zavrieme a okamžite vypneme. Tortu v nej necháme približne 8 hodín a rúru neotvárame, vydržíme. Studenú vyberieme, odstránime obrubu formy a torta bude vyzerať nejako takto:
- 8
Ako vidíte, sneh v rúre pekne skaramelizoval a stuhol tak, že sa bude dať krájať. Tortu vložíme asi na hodinu do chladničky, prípadne na iné chladné miesto. Potom šľahačkou zarovnáme všetky nerovnosti a hotovo. Ak chcete, môžete ju ozdobiť, ja som ju nechala bielu, veď vianočnú, nie? Na našom vianočnom večierku mala úspech, ledva som stihla nafotiť v reze.
- 2
@sovka62 : Pekná práca, je vidieť, že si šikovná gazdiná, ktorá je v kuchyni doma.
Vdaka za recept aj inspiraciu.5*,KK.
Tak držím palce, nech sa ti darí.
Ale torta vyzerá výborne. Myslím, že si vytvorila nový recept a ak si postup náhodou fotografovala, mohla by si ho pridať. Musela chutiť výborne, rada by som ju vyskúšala. Koľko orechov si dávala do snehu?
Nevadí, už je v poriadku: