Torta s karamelovým snehom (fotorecept)

Autor receptu: sovka62

Ak neviete čo s bielkami, ktoré ostali pri príprave vianočných dobrôt, môžete ich minúť napr. aj takto. Recept mám už vyše tridsať rokov, kedysi som ho piekla dosť často, potom som zodrala starú ETU a nová, moderná, nešľahala taký tuhý sneh, ako bolo treba. Teraz mám Eta Gratus, šľahá dokonale, tak som vyhrabala zažltnutý papierik vytrhnutý z linajkového zošita a pustila som sa do práce.

12
porcií
30 minút
príprava
20 + 8 hodín minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Oddelíme žĺtky od bielkov a spravíme piškótové cesto. Každý po svojom. Tortovú formu (26cm) vyložíme papierom na pečenie tak, aby okraje papiera trčali medzi dnom a obrubou (pre istotu, uvidíte neskôr). Upečieme pri cca 170 stupňov za cca 20 minút. Necháme vychladnúť, raz prekrojíme a natrieme marhuľovým lekvárom. Vrátime do formy (papier pod korpusom necháme vo forme.
  2. Z bielkov a cukru ušľaháme tuhý sneh. Preložíme do misy, dáme nad paru a šľaháme, kým sa sneh nezohreje.
  3. Kým máme sneh ešte v šľahači, z 5 PL cukru upálime karamel. Do hotového opatrne prilievame vodu a karamel rozvaríme, aby mal sirupovitú konzistenciu.
  4. Ešte horúci ho tenkým prúdom vlievame do snehu nad parou a šľaháme a šľaháme, až ho všetok schováme.
  5. Hotový teplý sneh vrstvíme na korpus vo forme.
  6. Ak je sneh naozaj dobre vyšľahaný, do formy sa nezmestí. Nevadí, pokojne ho necháme nad formou a stierkou urovnáme ako sa dá. Rúru rozpálime na maximom a formu do nej vložíme. Ak by zo snehu niečo odkvaplo, papier to zachytí.
  7. Rúru zavrieme a okamžite vypneme. Tortu v nej necháme približne 8 hodín a rúru neotvárame, vydržíme. Studenú vyberieme, odstránime obrubu formy a torta bude vyzerať nejako takto:
  8. Ako vidíte, sneh v rúre pekne skaramelizoval a stuhol tak, že sa bude dať krájať. Tortu vložíme asi na hodinu do chladničky, prípadne na iné chladné miesto. Potom šľahačkou zarovnáme všetky nerovnosti a hotovo. Ak chcete, môžete ju ozdobiť, ja som ju nechala bielu, veď vianočnú, nie? Na našom vianočnom večierku mala úspech, ledva som stihla nafotiť v reze.