Torta pre Lauru

pusta - fotkapusta, 11. februára 2012
Torta pre Lauru
Foto: pusta

Vždy som sa bála upiecť tortu a začala som až pred dvomi rokmi. Nie som v toto smere umelecky veľmi nadaná, ale láska k Zobraziť celý popisVždy som sa bála upiecť tortu a začala som až pred dvomi rokmi. Nie som v toto smere umelecky veľmi nadaná, ale láska k najmenším v rodine, ktorí sú už 6. generáciou našej rodiny, mi dodala odvahu a tu je jedna z mojich prvotín. Túto tortu som spravila pre svoju praneter, ked mala 5 rokov. Chuťovo bola veľmi dobrá, tak si dovolím pridať recept .

8 - 12
porcií
24 hodín minút
príprava
60 minút
na 170 °C

Suroviny

Korpus:
8 ks
7 ks
50 g
130 g
250 g
2 PL
1 CL
z 1 ks pomaranča
krém:
500 ml
2 ks
150 g
2 PL
2 ks
čokoládová poleva:
100 g
50 g
biely marcipán:
300 g preosiaty
150 g preosiate
1 CL
2 CL
1 CL
 trocha
na pokvapkanie korpusu:
3 PL
na vymazanie a vysypanie tortovej formy:
podľa potreby
podľa potreby
Ozdoby:
  na prilepenie
okrem toho:
130 ml do korpusu




Postup

  1. 1

    Vyšľaháme bielky s polovicou cukru do tuha. Zltky vyšľaháme do peny s druhou polovicou cukru. Pridáme nastrúhanú kôru z pomaranča a zašľaháme olej postupne za pridávania sypkých ingrediencií, ktoré sme predtým spolu zmiešali. Napokon opatrne a zľahka vmiešame sneh z bielkov. Cesto vlejeme do maslom vymazanej a múkou vysypanej tortovej formy o priemere 28 cm. Korpus pečieme v trúbe vyhriatej na 170 stupňov 60 minút. Necháme úplne vychladnúť a rozrežeme ostrým nožom v strede na polovicu. Nie, prášok do pečiva som nezabudla, nepatrí do cesta, napriek tomu je kypré. Tento korpus je veľmi ľahký, cesto je nadýchané, porovité, miestami s veľkými okami.

  2. 2

    Príprava Marcipánu: Do misy nasypeme preosiaty práškový cukor a preosiate polotučné sušené mlieko, celé dobre premiešame. Pridáme med, mandľovú tresť, olej a vodu opatrne po kvapkách za stáleho miesenia rukou, kým nevznikne kompaktná hmota, ktorá sa nerozsypáva a má konzistenciu plastelíny. Ak je hmota riedka, pridáme cukor a mlieko v polovičnom pomere. Ak je hmota tuhá, pridávame ešte po kvapkách vodu, kým nedosiahneme požadovanú konzistenciu. Vytvarujeme guľu, ktorú zabalíme do potravinárskej folie a odložíme aspoň na 2 hodiny odpočívať do chladničky. Osobne si marcipán pripravím ako prvý ráno, niekedy už večer. Pred poťahovaním torty marcipán vyvaľkáme na doske s pečiacim papierom, ktorý jemne posypeme preosiatym práškovým cukrom na hrúbku 2- 3 mm a necháme chvíľu odpočinúť. Od pečiaceho papiera opatrne oddeľujeme oblým príborovým nožom a ostrým nožom krájame na potrebné pásy. Pásy marcipánu z jednej strany jemne potrieme glukozovým sirupom a prilepujeme na tortu. Zvyšok cesta znovu prepracujeme, zabalíme do folie a odložím do chladničky. Má rovnako dlhú trvanlivosť ako použité mlieko. Ak chcete mať marcipán lesklý, spracovávajte ho rukou v igelitovej rukavici. Spracovanie cesta trvá asi 30 minút. Z tejto marcipánovej hmoty sa dajú tvarovať ruže, iné kvety, figúrky, číslice a iné ozdoby.

  3. 3

    Ušľaháme do tuha dobre vychladenú sladkú smotanu so stužovačmi šľahačky, práškovým a vanilkovým cukrom. Do šľahačky primiešame mleté orechy a pripravenú plnku rovnomerne rozotrieme na spodný diel korpus, predtým pokvapkaný rumom. Na náplň položíme vrchný diel, ktorý sme tiež pokvakali rumom a nechali vo vsiaknuť do cesta. Naplnenú tortu odložíme do chladničky, kým si pripravíme čokoládovú polevu.

  4. 4

    Nalámanú čokoládu s maslom pokrájaným na plátky dáme do hrnca a pomaly rozpustíme za stáleho miešania nad parou, ktorá sa tvorí v hrnci s horúcou vodou. Voda nemá byť vriaca a hrniec s čokoládou sa jej nemá priamo dotýkať, aby sa čokoláda nepripálila. Hotovou polevou polejeme vrch torty, rovnomerne rozotrieme a odložíme znovu do chladničky, aby pekne stuhla.

  5. 5

    Ked poleva stuhla, potiahneme boky torty macipánom, na vrch prilepíme glukozovým sirupom jedlý tortový papier, marcipánové ruže, po obvode hore prilepíme listy z jedlého papiera a na boky drobné marcipánové kvietky. Ozdobenú tortu vrátime do chladničky. Osobne tortu pripravím deň vopred, pekne sa prepoja chute a torta tzv. "sadne". Ked som ju robila, bola neznesiteľná horúčava, zdobila a poťahovala som ju priamo v otvorenej chladničke, takže vzhľad nie je práve taký, ako som si želala. Odhliadnuc od drobnejších kozmetických nedostatkov, chuť je priam fantastická.

  6. 6

    Ked prišla oslávenkyňa, vybrala som tortu, zapichla som do nej číslicu, zapálila sviečku a priniesla na stôl. Malá Laura od prekvapenia skoro nedýchala, šťastne sa usmiala, lebo sa na ňu z torty dívala jej milovaná Barbie. ...a my všetci sme sa úprimne tešili s ňou z jej 5.tych narodenín. Sfúkla sviečku, niečo pekné si tajne želala, pomohla krájať a ponúkla nás. Výseč tortou.

    Torta pre Lauru  - obrázok 6
  7. 7

    Na tanieri jedna porcia z torty. Poznámka: jedlý papier, listy z jedlého papiera glukozový sirup, marcipánové ruže a marcipánové kvietky som nerobila ja sama, ale objednala som si ich z Timidekor-u z Trebíča v Cechách.

    Torta pre Lauru  - obrázok 7

Diskusia k receptu

mimitje
Veľmi krásna. Ja už mám veľké dcéry, ale viem si predstaviť, že keby som im takúto tortičku upiekla, keď boli malé, asi by boli šťastné ako tvoja neter.
3sandra3
nádherná torta... ja by som bola šťastná aj teraz takej tortičke, hoci už nie som malá...ale isto ju vyskúšam pre moju neter.
tykadielko
krásna-zlatunká tortička...viem si ju tiež predstaviť pre svoje dcéry-keď boli malé....ale tiež aj teraz - ako recesiu ....xixi....dospeláčkam :D




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia