Vždy som sa bála upiecť tortu a začala som až pred dvomi rokmi. Nie som v toto smere umelecky veľmi nadaná, ale láska k Zobraziť celý popisVždy som sa bála upiecť tortu a začala som až pred dvomi rokmi. Nie som v toto smere umelecky veľmi nadaná, ale láska k najmenším v rodine, ktorí sú už 6. generáciou našej rodiny, mi dodala odvahu a tu je jedna z mojich prvotín. Túto tortu som spravila pre svoju praneter, ked mala 5 rokov. Chuťovo bola veľmi dobrá, tak si dovolím pridať recept .
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
| Korpus: | |
| 8 ks |
|
| 7 ks |
|
| 50 g |
|
| 130 g |
|
| 250 g |
|
| 2 PL |
|
| 1 CL |
|
| z 1 ks pomaranča |
|
| krém: | |
| 500 ml |
|
| 2 ks |
|
| 150 g |
|
| 2 PL |
|
| 2 ks |
|
| čokoládová poleva: | |
| 100 g |
|
| 50 g |
|
| biely marcipán: | |
| 300 g preosiaty |
|
| 150 g preosiate |
|
| 1 CL |
|
| 2 CL |
|
| 1 CL |
|
| trocha |
|
| na pokvapkanie korpusu: | |
| 3 PL |
|
| na vymazanie a vysypanie tortovej formy: | |
| podľa potreby |
|
| podľa potreby |
|
| Ozdoby: | |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| na prilepenie |
|
|
|
|
| okrem toho: | |
| 130 ml do korpusu |
|
Postup
-
1
Vyšľaháme bielky s polovicou cukru do tuha. Zltky vyšľaháme do peny s druhou polovicou cukru. Pridáme nastrúhanú kôru z pomaranča a zašľaháme olej postupne za pridávania sypkých ingrediencií, ktoré sme predtým spolu zmiešali. Napokon opatrne a zľahka vmiešame sneh z bielkov. Cesto vlejeme do maslom vymazanej a múkou vysypanej tortovej formy o priemere 28 cm. Korpus pečieme v trúbe vyhriatej na 170 stupňov 60 minút. Necháme úplne vychladnúť a rozrežeme ostrým nožom v strede na polovicu. Nie, prášok do pečiva som nezabudla, nepatrí do cesta, napriek tomu je kypré. Tento korpus je veľmi ľahký, cesto je nadýchané, porovité, miestami s veľkými okami.
- 2
Príprava Marcipánu: Do misy nasypeme preosiaty práškový cukor a preosiate polotučné sušené mlieko, celé dobre premiešame. Pridáme med, mandľovú tresť, olej a vodu opatrne po kvapkách za stáleho miesenia rukou, kým nevznikne kompaktná hmota, ktorá sa nerozsypáva a má konzistenciu plastelíny. Ak je hmota riedka, pridáme cukor a mlieko v polovičnom pomere. Ak je hmota tuhá, pridávame ešte po kvapkách vodu, kým nedosiahneme požadovanú konzistenciu. Vytvarujeme guľu, ktorú zabalíme do potravinárskej folie a odložíme aspoň na 2 hodiny odpočívať do chladničky. Osobne si marcipán pripravím ako prvý ráno, niekedy už večer. Pred poťahovaním torty marcipán vyvaľkáme na doske s pečiacim papierom, ktorý jemne posypeme preosiatym práškovým cukrom na hrúbku 2- 3 mm a necháme chvíľu odpočinúť. Od pečiaceho papiera opatrne oddeľujeme oblým príborovým nožom a ostrým nožom krájame na potrebné pásy. Pásy marcipánu z jednej strany jemne potrieme glukozovým sirupom a prilepujeme na tortu. Zvyšok cesta znovu prepracujeme, zabalíme do folie a odložím do chladničky. Má rovnako dlhú trvanlivosť ako použité mlieko. Ak chcete mať marcipán lesklý, spracovávajte ho rukou v igelitovej rukavici. Spracovanie cesta trvá asi 30 minút. Z tejto marcipánovej hmoty sa dajú tvarovať ruže, iné kvety, figúrky, číslice a iné ozdoby.
- 3
Ušľaháme do tuha dobre vychladenú sladkú smotanu so stužovačmi šľahačky, práškovým a vanilkovým cukrom. Do šľahačky primiešame mleté orechy a pripravenú plnku rovnomerne rozotrieme na spodný diel korpus, predtým pokvapkaný rumom. Na náplň položíme vrchný diel, ktorý sme tiež pokvakali rumom a nechali vo vsiaknuť do cesta. Naplnenú tortu odložíme do chladničky, kým si pripravíme čokoládovú polevu.
- 4
Nalámanú čokoládu s maslom pokrájaným na plátky dáme do hrnca a pomaly rozpustíme za stáleho miešania nad parou, ktorá sa tvorí v hrnci s horúcou vodou. Voda nemá byť vriaca a hrniec s čokoládou sa jej nemá priamo dotýkať, aby sa čokoláda nepripálila. Hotovou polevou polejeme vrch torty, rovnomerne rozotrieme a odložíme znovu do chladničky, aby pekne stuhla.
- 5
Ked poleva stuhla, potiahneme boky torty macipánom, na vrch prilepíme glukozovým sirupom jedlý tortový papier, marcipánové ruže, po obvode hore prilepíme listy z jedlého papiera a na boky drobné marcipánové kvietky. Ozdobenú tortu vrátime do chladničky. Osobne tortu pripravím deň vopred, pekne sa prepoja chute a torta tzv. "sadne". Ked som ju robila, bola neznesiteľná horúčava, zdobila a poťahovala som ju priamo v otvorenej chladničke, takže vzhľad nie je práve taký, ako som si želala. Odhliadnuc od drobnejších kozmetických nedostatkov, chuť je priam fantastická.
- 6
Ked prišla oslávenkyňa, vybrala som tortu, zapichla som do nej číslicu, zapálila sviečku a priniesla na stôl. Malá Laura od prekvapenia skoro nedýchala, šťastne sa usmiala, lebo sa na ňu z torty dívala jej milovaná Barbie. ...a my všetci sme sa úprimne tešili s ňou z jej 5.tych narodenín. Sfúkla sviečku, niečo pekné si tajne želala, pomohla krájať a ponúkla nás. Výseč tortou.
- 7
Na tanieri jedna porcia z torty. Poznámka: jedlý papier, listy z jedlého papiera glukozový sirup, marcipánové ruže a marcipánové kvietky som nerobila ja sama, ale objednala som si ich z Timidekor-u z Trebíča v Cechách.
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2









Diskusia k receptu