Torta Praha fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 3. decembra 2013
Torta Praha (fotorecept)
Foto: ancicka

Ked som pátrala po pôvode tejto torty,či názvu,tak som sa dopátrala,že bola vytvorená v bývalom Rusku.Vytvoril ju jeden kuchár ,na počesť jedného vysokého predstaviteľa ,ktorý zavítal na oficialnú návštevu z Československa..Pri tejto príležitosti pomenoval túto tortu "Praha".V Rusku je to obľúbený dezert. Je chuťové veľmi lahodná a veľmi chutná,proste mňam mňam.

80 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
7 ks
130 g
20 g
170 g
20 g
1 čl
Krém:
1 ks
2 ks
250 g
12 g
1 ks
1/2 štamprlíka
Fondan čokoládovy:
300 g
130 ml
20 g
2 pl (alebo rum)
pár kvapiek
Zálievka:
1 dl
1/2 dl
1 dl (alebo voda)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Vajcia rozbíjeme do misky,kakao s múkou preosejeme do druhej a zamiešame kypriaci prášok.Maslo roztopíme.

    Torta Praha (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vajcia vyšľaháme nad parou a mierne ohrejeme asi na 40-45 °C,aby sa cukor rozpustiť.

    Torta Praha (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Dáme dole s pary a šľahačom vyšľaháme ,až sa obsah zdvojnásobi.Postupne metličkou vmiešame múku s kakaom.

    Torta Praha (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do dobré premiešaného cesta vlejeme okolo kraja roztopené maslo a jemne pomaly ho vmiešame do cesta tak,že metličku dviháme z dola do hora a tým sa cesto prevzdušní. Pripravíme si tortovú formu.na dno dáme papier a boky vymastíme maslom.Pečieme na 180 °C približne 40-45 min.prvých 30 minút rúru neotvaráme,aby cesto nekleslo.Potom môžme špilkou skontrolovať cesto.Ked sa nelepí,tak je upečené.Po upečení necháme korpus asi 20 min vo formr a potom so vyberieme a necháme na mriežke vychladnúť.Potom cesto necháme aspoň 5-6 hodím zrieť.Je dobré ked si korpus upečieme v jeden deň a na druhý ho plníme.

    Torta Praha (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kým sa pečie korpus,tak si pripravíme fondan.Fondan si urobíme tak,že si cukor zalejeme vodou a na ohne za stáleho miešania zahrievame ,kým sa cukor nerozpustí.Ked sa cukor rozpustí,oheň znížime a necháme variť asi 3-4 min.približne na 150 °C a pridáme pár kvapiek citronovej šťavy.

    Torta Praha (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Sirup odstavíme a rýchlo ho ochladíme v studenej vode na 45 °C.

    Torta Praha (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom varechov rýchlo miešame až kým sirup nieje bielý,hustý,elasticky. Zakryjeme a necháme zrieť 5-6 hodín.

    Torta Praha (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Cukrový fondan stuhne.Zahrejeme na 50 °C a

    Torta Praha (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    pridáme preosiaté kakao,zamiešame.Ochutíme rumom.

    Torta Praha (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Korpus rozkrojíme na tri častí.

    Torta Praha (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Každú časť polejeme zálievkou a naplníme.

    Torta Praha (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Jemne potrieme celú tortu maslom,

    Torta Praha (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    položíme na mriežku a polejeme celú fondanom.Fondan necháme troška vychladnúť,tak na poly.dúfam,že som to dobré zrozumiteľne napísala.

    Torta Praha (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Necháme na 2-3 hodinky v chlade stuhnúť.

    Torta Praha (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Plnku si pripravíme tak,že salko vylejeme do misky,pridáme žltky a troška vody.

    Torta Praha (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Dáme nad paru a šľaháme kým nezhustne.necháme vychladnuť.

    Torta Praha (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    maslo vyšľaháme s vynilkovým cukrom,

    Torta Praha (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    a do vyšľahaného pridáme po častiach vyšľahané salko.Do vysľahaného pridáme kakao a dobré vyšľahame do peny.

    Torta Praha (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Túto plnku som pridala ako recept zvlášť,lebo je výborna .http://varecha.pravda.sk/recepty/plnka-so-salka-fotorept/46724-recept.html

    Torta Praha (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    Fondan je krásny leskly a tortička výborna , chutná

    Torta Praha (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    A že chutííí, tu je dôkaz,mňam,mňam!

    Torta Praha (fotorecept) - obrázok 21

Diskusia k receptu

21 komentárov k receptu
Ancicka, takyto pravy starodavny fondant ako polevu som velmi rada vzdy pouzivala nielen na puncove rezy a mesiaciky a preferovala ho oproti tym novodobym, ktore sa tiez nazyvaju "fondant".
Ak sa upecie aj len velmi jednoduchy piskot a poleje sa touto polevou, su z toho vzdy chutne rezy.
Tvoja torta ako celok moze byt ozaj chutna a ked bude na plane potreba piect urobim podla teba, pretoze ja malokedy pouzivam do plnky Salko o ktorom som sa tu presvedcila, ze je zlozkou velmi oblubenou.
= Torta vyzera jednoducho elegantne-domacky oproti tym vyumelkovanym z ktorych ten potah u mnohych ide casto bokom a dala by som sa nou okamzite ponuknut.
Patris tu tiez medzi tie sikovne.
Raz som v TV videla podobnú technológiu na korpus. Akýsi dvaja mladí chlapci, vajcia tiež šľahali na parou. Piekli veľkonočného baránka a podaril sa priam úžasne. Nezapísala som si recept a neskôr mi bolo ľúto, že ho nemám. Teraz je, vďaka tebe, k dispozícii, veľmi sa teším.
Fondant som doteraz robievala len biely, alebo prifarbený potravinárskou farbou, takže aj toto je pre mňa novinka. Určite vyskúšam. Ďakujem.
@ancicka , ukladám a hviezdičkujem keby sa dalo aj na ležatú osmičku, krásna práca a ešte lepší popis, musela som si to viac x prečítať, aby som sa dostala do obrazu, láka ma to vyskúšať, chlapci ako náš vnúčik Martinko, nezaprú že sú beťári :-) TS .
@ancicka , zaujal ma tento recept, hlavne ten fondán, určite ho urobím:-))
(mali by sme sa kamarátiť, Ty máš vnukov, ma zas iba vnučky...6... a potom by si možno aj nám upiekla takúto fajnovú tortu)
naozaj zaujimavy postup, musim mat odvahu piect tortu, obcas si ju moj maly narokuje, ale tato vyzera velmi chutne, zaujimavo, a velmi pekne vypada,, betari pekne zapozovali :)
vdaka za recept.Robila som ju pre vnuka na narodeniny.včera sme oslavovali,len sa tak po nej zaprašilo. Je výborna a tá chuť,tak to sa neda ani povedať.Plnka je vyníkajúca a fondan jej dadáva tu výbornú chuť.Všetko so všetkým chuťovo ladí.Ešte raz vdaka za výborný recept.
Včera som ju robila, je fakt vynikajúca, riadne sladká ale super. plnka výborná, korpus som nepoliala takým množstvom zálievky ako píšeš a preto bola prvý deň trochu suchšia, ale dnes to bolo lepšie. Nabudúce veru poriadne popolievam. Sme zhodnotili že je to taká "skúšková" torta, to znamená vhodná pred skúškami, ked treba veľa sladkého na obalenie nervov. Chutná tortička, vďaka za dobrý a zaujímavý recept.

Pridaj komentár k receptu: