Ked som pátrala po pôvode tejto torty,či názvu,tak som sa dopátrala,že bola vytvorená v bývalom Rusku.Vytvoril ju jeden kuchár ,na počesť jedného vysokého predstaviteľa ,ktorý zavítal na oficialnú návštevu z Československa..Pri tejto príležitosti pomenoval túto tortu "Praha".V Rusku je to obľúbený dezert. Je chuťové veľmi lahodná a veľmi chutná,proste mňam mňam.
príprava
na 180 °C
Suroviny
Korpus: | |
7 ks |
|
130 g |
|
20 g |
|
170 g |
|
20 g |
|
1 čl |
|
Krém: | |
1 ks |
|
2 ks |
|
250 g |
|
12 g |
|
1 ks |
|
1/2 štamprlíka |
|
Fondan čokoládovy: | |
300 g |
|
130 ml |
|
20 g |
|
2 pl (alebo rum) |
|
pár kvapiek |
|
Zálievka: | |
1 dl |
|
1/2 dl |
|
1 dl (alebo voda) |
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Vajcia rozbíjeme do misky,kakao s múkou preosejeme do druhej a zamiešame kypriaci prášok.Maslo roztopíme.
-
2
Vajcia vyšľaháme nad parou a mierne ohrejeme asi na 40-45 °C,aby sa cukor rozpustiť.
-
3
Dáme dole s pary a šľahačom vyšľaháme ,až sa obsah zdvojnásobi.Postupne metličkou vmiešame múku s kakaom.
-
4
Do dobré premiešaného cesta vlejeme okolo kraja roztopené maslo a jemne pomaly ho vmiešame do cesta tak,že metličku dviháme z dola do hora a tým sa cesto prevzdušní. Pripravíme si tortovú formu.na dno dáme papier a boky vymastíme maslom.Pečieme na 180 °C približne 40-45 min.prvých 30 minút rúru neotvaráme,aby cesto nekleslo.Potom môžme špilkou skontrolovať cesto.Ked sa nelepí,tak je upečené.Po upečení necháme korpus asi 20 min vo formr a potom so vyberieme a necháme na mriežke vychladnúť.Potom cesto necháme aspoň 5-6 hodím zrieť.Je dobré ked si korpus upečieme v jeden deň a na druhý ho plníme.
-
5
Kým sa pečie korpus,tak si pripravíme fondan.Fondan si urobíme tak,že si cukor zalejeme vodou a na ohne za stáleho miešania zahrievame ,kým sa cukor nerozpustí.Ked sa cukor rozpustí,oheň znížime a necháme variť asi 3-4 min.približne na 150 °C a pridáme pár kvapiek citronovej šťavy.
-
6
Sirup odstavíme a rýchlo ho ochladíme v studenej vode na 45 °C.
-
7
Potom varechov rýchlo miešame až kým sirup nieje bielý,hustý,elasticky. Zakryjeme a necháme zrieť 5-6 hodín.
-
8
Cukrový fondan stuhne.Zahrejeme na 50 °C a
-
9
pridáme preosiaté kakao,zamiešame.Ochutíme rumom.
-
10
Korpus rozkrojíme na tri častí.
-
11
Každú časť polejeme zálievkou a naplníme.
-
12
Jemne potrieme celú tortu maslom,
-
13
položíme na mriežku a polejeme celú fondanom.Fondan necháme troška vychladnúť,tak na poly.dúfam,že som to dobré zrozumiteľne napísala.
-
14
Necháme na 2-3 hodinky v chlade stuhnúť.
-
15
Plnku si pripravíme tak,že salko vylejeme do misky,pridáme žltky a troška vody.
-
16
Dáme nad paru a šľaháme kým nezhustne.necháme vychladnuť.
-
17
maslo vyšľaháme s vynilkovým cukrom,
-
18
a do vyšľahaného pridáme po častiach vyšľahané salko.Do vysľahaného pridáme kakao a dobré vyšľahame do peny.
-
19
Túto plnku som pridala ako recept zvlášť,lebo je výborna .http://varecha.pravda.sk/recepty/plnka-so-salka-fotorept/46724-recept.html
-
20
Fondan je krásny leskly a tortička výborna , chutná
-
21
A že chutííí, tu je dôkaz,mňam,mňam!
Inak, nič v zlom, ale - v 19.storočí na návštevu z Československa?
Ak sa upecie aj len velmi jednoduchy piskot a poleje sa touto polevou, su z toho vzdy chutne rezy.
Tvoja torta ako celok moze byt ozaj chutna a ked bude na plane potreba piect urobim podla teba, pretoze ja malokedy pouzivam do plnky Salko o ktorom som sa tu presvedcila, ze je zlozkou velmi oblubenou.
= Torta vyzera jednoducho elegantne-domacky oproti tym vyumelkovanym z ktorych ten potah u mnohych ide casto bokom a dala by som sa nou okamzite ponuknut.
Patris tu tiez medzi tie sikovne.