Foto: ancicka
Ked som pátrala po pôvode tejto torty,či názvu,tak som sa dopátrala,že bola vytvorená v bývalom Rusku.Vytvoril ju jeden kuchár ,na počesť jedného vysokého predstaviteľa Zobraziť celý popisKed som pátrala po pôvode tejto torty,či názvu,tak som sa dopátrala,že bola vytvorená v bývalom Rusku.Vytvoril ju jeden kuchár ,na počesť jedného vysokého predstaviteľa ,ktorý zavítal na oficialnú návštevu z Československa..Pri tejto príležitosti pomenoval túto tortu "Praha".V Rusku je to obľúbený dezert. Je chuťové veľmi lahodná a veľmi chutná,proste mňam mňam.
príprava
na 180 °C
Suroviny
Korpus: | |
7 ks |
|
130 g |
|
20 g |
|
170 g |
|
20 g |
|
1 čl |
|
Krém: | |
1 ks |
|
2 ks |
|
250 g |
|
12 g |
|
1 ks |
|
1/2 štamprlíka |
|
Fondan čokoládovy: | |
300 g |
|
130 ml |
|
20 g |
|
2 pl (alebo rum) |
|
pár kvapiek |
|
Zálievka: | |
1 dl |
|
1/2 dl |
|
1 dl (alebo voda) |
|
Postup
-
1
Vajcia rozbíjeme do misky,kakao s múkou preosejeme do druhej a zamiešame kypriaci prášok.Maslo roztopíme.
-
2
Vajcia vyšľaháme nad parou a mierne ohrejeme asi na 40-45 °C,aby sa cukor rozpustiť.
-
3
Dáme dole s pary a šľahačom vyšľaháme ,až sa obsah zdvojnásobi.Postupne metličkou vmiešame múku s kakaom.
-
4
Do dobré premiešaného cesta vlejeme okolo kraja roztopené maslo a jemne pomaly ho vmiešame do cesta tak,že metličku dviháme z dola do hora a tým sa cesto prevzdušní. Pripravíme si tortovú formu.na dno dáme papier a boky vymastíme maslom.Pečieme na 180 °C približne 40-45 min.prvých 30 minút rúru neotvaráme,aby cesto nekleslo.Potom môžme špilkou skontrolovať cesto.Ked sa nelepí,tak je upečené.Po upečení necháme korpus asi 20 min vo formr a potom so vyberieme a necháme na mriežke vychladnúť.Potom cesto necháme aspoň 5-6 hodím zrieť.Je dobré ked si korpus upečieme v jeden deň a na druhý ho plníme.
-
5
Kým sa pečie korpus,tak si pripravíme fondan.Fondan si urobíme tak,že si cukor zalejeme vodou a na ohne za stáleho miešania zahrievame ,kým sa cukor nerozpustí.Ked sa cukor rozpustí,oheň znížime a necháme variť asi 3-4 min.približne na 150 °C a pridáme pár kvapiek citronovej šťavy.
-
6
Sirup odstavíme a rýchlo ho ochladíme v studenej vode na 45 °C.
-
7
Potom varechov rýchlo miešame až kým sirup nieje bielý,hustý,elasticky. Zakryjeme a necháme zrieť 5-6 hodín.
-
8
Cukrový fondan stuhne.Zahrejeme na 50 °C a
-
9
pridáme preosiaté kakao,zamiešame.Ochutíme rumom.
-
10
Korpus rozkrojíme na tri častí.
-
11
Každú časť polejeme zálievkou a naplníme.
-
12
Jemne potrieme celú tortu maslom,
-
13
položíme na mriežku a polejeme celú fondanom.Fondan necháme troška vychladnúť,tak na poly.dúfam,že som to dobré zrozumiteľne napísala.
-
14
Necháme na 2-3 hodinky v chlade stuhnúť.
-
15
Plnku si pripravíme tak,že salko vylejeme do misky,pridáme žltky a troška vody.
-
16
Dáme nad paru a šľaháme kým nezhustne.necháme vychladnuť.
-
17
maslo vyšľaháme s vynilkovým cukrom,
-
18
a do vyšľahaného pridáme po častiach vyšľahané salko.Do vysľahaného pridáme kakao a dobré vyšľahame do peny.
-
19
Túto plnku som pridala ako recept zvlášť,lebo je výborna .http://varecha.pravda.sk/recepty/plnka-so-salka-fotorept/46724-recept.html
-
20
Fondan je krásny leskly a tortička výborna , chutná
-
21
A že chutííí, tu je dôkaz,mňam,mňam!
Inak, nič v zlom, ale - v 19.storočí na návštevu z Československa?
Ak sa upecie aj len velmi jednoduchy piskot a poleje sa touto polevou, su z toho vzdy chutne rezy.
Tvoja torta ako celok moze byt ozaj chutna a ked bude na plane potreba piect urobim podla teba, pretoze ja malokedy pouzivam do plnky Salko o ktorom som sa tu presvedcila, ze je zlozkou velmi oblubenou.
= Torta vyzera jednoducho elegantne-domacky oproti tym vyumelkovanym z ktorych ten potah u mnohych ide casto bokom a dala by som sa nou okamzite ponuknut.
Patris tu tiez medzi tie sikovne.
Fondant som doteraz robievala len biely, alebo prifarbený potravinárskou farbou, takže aj toto je pre mňa novinka. Určite vyskúšam. Ďakujem.
(mali by sme sa kamarátiť, Ty máš vnukov, ma zas iba vnučky...6... a potom by si možno aj nám upiekla takúto fajnovú tortu)
@mariamka ,dakujem.
na 5*