Torta Praha (fotorecept)
Autor receptu: ancicka
Ked som pátrala po pôvode tejto torty,či názvu,tak som sa dopátrala,že bola vytvorená v bývalom Rusku.Vytvoril ju jeden kuchár ,na počesť jedného vysokého predstaviteľa ,ktorý zavítal na oficialnú návštevu z Československa..Pri tejto príležitosti pomenoval túto tortu "Praha".V Rusku je to obľúbený dezert.
Je chuťové veľmi lahodná a veľmi chutná,proste mňam mňam.
80 minút príprava |
45 minút na 180 °C |
Postup
- Vajcia rozbíjeme do misky,kakao s múkou preosejeme do druhej a zamiešame kypriaci prášok.Maslo roztopíme.
- Vajcia vyšľaháme nad parou a mierne ohrejeme asi na 40-45 °C,aby sa cukor rozpustiť.
- Dáme dole s pary a šľahačom vyšľaháme ,až sa obsah zdvojnásobi.Postupne metličkou vmiešame múku s kakaom.
- Do dobré premiešaného cesta vlejeme okolo kraja roztopené maslo a jemne pomaly ho vmiešame do cesta tak,že metličku dviháme z dola do hora a tým sa cesto prevzdušní.
Pripravíme si tortovú formu.na dno dáme papier a boky vymastíme maslom.Pečieme na 180 °C približne 40-45 min.prvých 30 minút rúru neotvaráme,aby cesto nekleslo.Potom môžme špilkou skontrolovať cesto.Ked sa nelepí,tak je upečené.Po upečení necháme korpus asi 20 min vo formr a potom so vyberieme a necháme na mriežke vychladnúť.Potom cesto necháme aspoň 5-6 hodím zrieť.Je dobré ked si korpus upečieme v jeden deň a na druhý ho plníme.
- Kým sa pečie korpus,tak si pripravíme fondan.Fondan si urobíme tak,že si cukor zalejeme vodou a na ohne za stáleho miešania zahrievame ,kým sa cukor nerozpustí.Ked sa cukor rozpustí,oheň znížime a necháme variť asi 3-4 min.približne na 150 °C a pridáme pár kvapiek citronovej šťavy.
- Sirup odstavíme a rýchlo ho ochladíme v studenej vode na 45 °C.
- Potom varechov rýchlo miešame až kým sirup nieje bielý,hustý,elasticky. Zakryjeme a necháme zrieť 5-6 hodín.
- Cukrový fondan stuhne.Zahrejeme na 50 °C a
- pridáme preosiaté kakao,zamiešame.Ochutíme rumom.
- Korpus rozkrojíme na tri častí.
- Každú časť polejeme zálievkou a naplníme.
- Jemne potrieme celú tortu maslom,
- položíme na mriežku a polejeme celú fondanom.Fondan necháme troška vychladnúť,tak na poly.dúfam,že som to dobré zrozumiteľne napísala.
- Necháme na 2-3 hodinky v chlade stuhnúť.
- Plnku si pripravíme tak,že salko vylejeme do misky,pridáme žltky a troška vody.
- Dáme nad paru a šľaháme kým nezhustne.necháme vychladnuť.
- maslo vyšľaháme s vynilkovým cukrom,
- a do vyšľahaného pridáme po častiach vyšľahané salko.Do vysľahaného pridáme kakao a dobré vyšľahame do peny.
- Túto plnku som pridala ako recept zvlášť,lebo je výborna .http://varecha.pravda.sk/recepty/plnka-so-salka-fotorept/46724-recept.html
- Fondan je krásny leskly a tortička výborna , chutná
- A že chutííí, tu je dôkaz,mňam,mňam!