Torta - košík s jahodami fotorecept

zuzkabluzka - fotkazuzkabluzka, 22. apríla 2013

Dostala som za ulohu upiect tortu pre moju svokru k narodeninam a kedze na Sicilii je uz obdobie jahod v plnom prude, rozhodla som sa ich pouzit aj do torty aj na ozdobenie. Vznikol tak maly kompromis, potahova cukrova hmota len na bok torty, pouzita na upletenie kosika, zbytok iba potrety kremom s kopou cerstvych jahod. Naplnila som ju mojim oblubenym zltym kremom(crema pasticcera) a kremom z bielej cokolady. Bola naozaj vyborna, co potvrdzuje aj to, ze do vecera z nej nezostal ani kusok. :)

120 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
6 ks
240 g
240 g
1/2 vrecka
Crema pasticcera:
1/2 l
4 ks
150 g
50 g
1 ks
Krém z bielej čokolady:
60 g
20 g
250 g
250 g
100 g
Na ozdobenie a dokončenie:
podla potreby
500 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najskor som si upiekla dva korpusy. Dva, pretoze som chcela mat tmavy plat v strede, aby bola torta krajsia v reze. Bielka so stipkou soli vyslahame na sneh, potom postupne po lyziciach pridavame cukor. Ked hmota zhustne, zacneme do nej po jednom zamiesavat aj zltka, postupne vyslaham cesto. Na zaver pridam muku s praskom do peciva. Cesto rozdelim, zhruba dve tretiny som vyliala do vymastenej a mukou vysypanej formy(22 cm) a upiekla na 180°. Do druhej casti cesta som pridala kakao a v rovnakej forme upiekla tak isto.

    Torta - košík s jahodami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravime si kremy. Na zlty krem si dame zohriat mlieko spolu so semiackami vanilky, medzitym si v inom hrnci zmiesame zltky spolu s cukrom, pridame muku a dobre vymiesame. Ho hmoty pomaly, za staleho miesania prilejeme zohriate mlieko a vsetko dame varit. Miesame, kym krem nezhustne. Prikryjeme povrch potravinarskou foliou a dame chladit. (Cely postup je lepsie zdokumentovany aj pri mojej minulej torte mimosa.)

    Torta - košík s jahodami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Teraz si pripravim biely krem. Najskor dam zohriat stvrt litra mlieka, medzitym si dobre vymiesam kondenzovane mlieko s hladkou mukou.

    Torta - košík s jahodami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ku kondenzovanemu mlieku prilejem zohriate "obycajne" mlieko a za staleho miesania dam varit, kym hmota nezhustne. Potom pridame bielu cokoladu a varime este, kym sa celkom neroztopi.Ja som sa v tomto bode trochu ponahlala a bielu cokoladu som pridala prilis skoro, krem mi nezhustol tak ako obycajne.

    Torta - košík s jahodami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na zahustenie som teda este k vychladnutemu bielemu kremu primiesala hrudku masla, ale obycajne to nie je potrebne.

    Torta - košík s jahodami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Teraz mame vsetko pripravene, mozme zacat skladat tortu. Bledy korpus som prekrojila na dve casti, uzky tmavy nebolo treba. Na spodok dame prvu polovicu bledeho korpusu, mozme ho podla chuti namacat vodou spolu s rumom(ja som pouzila kompotovu vodu, lebo tortu jedli aj deti). Korpus potrieme polovicou zlteho kremu a nan bohato naukladame jahody, pokrajane na mensie kocky.

    Torta - košík s jahodami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Tmavy korpus som mimo torty dobre namacala, potrela bielym kremom a polozila kremom dole smerom na jahody. Tak isto som ho potom natrela aj z vrchu. Povodne som chcela robit vyssi aj tento stredny kakaovy korpus a rozrezat ho napol, ale bala som sa, ze by to uz nebol velkostou kosik na jahody, ale skor prilis vysoky kos na zemiaky.:)

    Torta - košík s jahodami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na biely krem som natrela druhu polovicu zlteho kremu, pridala jahody a prikryla druhou castou bledeho korpusu. Na fotke je to snad zrozumitelnjsie;)

    Torta - košík s jahodami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Teraz celu tortu bohato natrieme kremom z bielej cokolady, treba dbat na to, aby sme mali dost aj na bokoch, lebo krem posluzi ako lepidlo pri pleteni kosika. Ja som si vyrobila cukrove cesto(sugar paste), zafarbila som ho kakaom, takze tato potahovka je naozaj natural bez zbytocnych eciek. Narezala som si 5 centimentrove obdlzniky a asi 10 centimentrove pasiky a zacala vyrabat kosik.

    Torta - košík s jahodami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pohlad zblizka...

    Torta - košík s jahodami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Potom som uz len uplietla vrch kosa a ruucky...

    Torta - košík s jahodami (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...do hotoveho pridala cerstve umyte jahody...

    Torta - košík s jahodami (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    a dozdobila kvetmi z cukrovej potahovky :) svokra bola velmi spokojna, najskor ani nepochopila, ze kosik je v skutocnosti torta :)

    Torta - košík s jahodami (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    A este jednu fotku, tu uz je torta v reze, ked uz mi kosik zmasakrovali ;) dufam, ze som niekoho insirovala... :)

    Torta - košík s jahodami (fotorecept) - obrázok 14
Recept je zaradený do kategórií:
Múčne jedlá, Dezerty, Na sladko, Torty, Pečené

Diskusia k receptu

luss44
krásna práca, určite aj veľmi chutná, jáj dala by som si hneď...
mimka946
krasny a ta plnka-biela tu nepoznam no vyzera uzasne,skusim :)
silvia68
Nádhera, mňa si inšpirovala určite. Už len rozmýšľam kedy a komu ho upečiem. krásne si sa vyhrala.
violetacamorova
Si umelkyňa, torta je nielenže pekná ale s tými jahodami a výbornými krémami musela aj výborne chutiť, jahodami by si ulahodila aj mne.
leomax
Prijmite pochvalny komentár aj od pána! Fakt veľmi pekne dielo. Proste nemá chybu, každy by sa určite potešil z takej krásnej torty k svojmu sviatku, A tie jahody tomu pridávajú......hotová "báseň"! Klobúk dole:)))
tiginko
dokonalá práca Zuzi, chválim veľmi tvoju šikovnosť
evusik
krásny košík s ovocím, ani sa nečudujem, že si svokra myslela, že je naozajstný :-) veľmi precízna práca, to sa mi páči.... a nechám sa inšpirovať - hlavne tvojimi plnkami, také som ešte nerobila...
miskalka1
Waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaau :) Hneď by som zahryzla do monitoru :)
jerica
určite máš dobrý vzťah so svokrou , krásne :-)
orchidea
Torta je skutočne peknučká a aj keď torty zbožňujem, stačili by mi aj tie jahôdky....:)
ivkagal
pripajam sa k ostatnym,kraasa a určite aj chutna tortička.
terezka51
Tortička je rozkošná a určite výborná. Zuzanka, nemôžeš pridať rcp na tú poťahovku (cukrové cesto)?
ethanel
No tak toto je ine umelecke dielo, kde sa ja na teba chytam ... Musela chutit fantasticky .... Krasna je len cumim a cumim.
babav
Krasny kosik ,torta dokonalost sama.....si velmi sikovna .Vdaka za recept, pre mna obzvlast na ten biely krem ,vynimocny a iste fajnovy!
zuzkabluzka
tento raz teda dakujem najskor panom ;) @leomax a @ethanel , vazim si vase slova :)
@evusik , @babav @mimka946 krem z bielej cokolady sa naozaj oplati vyskusat, ale kedze je velmi sladky, ja ho vzdy "uzemnim" niecim ovocnym
@jerica presne tak, moja svokra je dobra dusa, velmi dobre spolu vychadzame, mam velke stastie, aj ked mama je len mama, ja sa naozaj nemozem stazovat :) ja mam dobru svokru a ona ma este lepsiu nevestu :))))) (len zartujem)
vsetkym ostatnym velmi pekne dakujem :)
lusinkab
Tak to je teda nadherny kosicek,neskutocne sa mi paci.Urcite budem musiet aj ja nieco take vyskusat ak sa zase pustim do nejakej torticky :-) nadherna
pusta
toto je nádhera, na ktorú si ja netrúfam, môžem len s pokorou obdivovať tvoje šikovné ruky, um i srdce.
slavka11
dobre som to pochopila ten crema pasticcera je nieco ako puding a do toho uz sa ziaden tuk nedava. Ide to priamo na korpus? Inak torticka velmi vydarena
jankavaskova
Mnaaaaam, vyzera vyborne a tie kremy s jahodkami, to musi byt lahodka. A ten kosicek :-) jeeeeej, pekne vysvetleny. Ja som lava na modelovanie postaviciek, ale pasiky by som zvladla, to ma aj bavi. Ej veru, aj mna napada jeden kandidat na takuto dobrotku v case zretia jahod u nas. Takze dakujem za krasnu inspiraciu
alexdidi
Prekrásna torta a určite aj výborná. Najviac ma zaujali plnky, ktoré určite aj vyskúšam.
frezia
Prekrasna torta,pracna,ale vysledok stoji za to.
beani
tak to je nádhera, tiež sa rada takto vybláznim :) ukladám do KK, určite vyskúšam, ďakujem za skvelý nápad :)
jujoska
uzasne dielko....a tie kremy su velmi zaujimave, ziadne zbytocnosti, len zakladne kvalitne ingrediencie, pekne skombinovane. A v neposlednom rade obdiv patri krasnym jahodam, mozeme ti ich len zavidiet
surincicka
hneď by som si dala - tá kombinácia jahôd a tie dva výborné krémy! a ešte k tomu taká krásna... klobúk dolu.
myalab
Veruze si inspirovala, len co dozreju jahodky na slovensku. Budu to moje prve vlastne, tak tento kosik urobim mojim oslavencom :)
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Veru je to inšpirácia ako hrom. Krásne a určite chutné. Určite to vyskúšam. Si veľmi šikovná.
janara
nemám slov, prekrásna tortička, gratulujem
medovnicek
nesmierne vydarená torta, takéto niečo ja nikdy nedokážem, si šikulka
angast
ani neviem čo napísať. Všetky superlatívy sa už minuli. Ale aj keď sa budem opakovať, máš veľmi šikovné ručičky a vytvorila si niečo nádherné. Presne takýto mala Marienka , keď išla s Jankom do lesa.
Ale už som zabudol na čo. To vieš roky. Krásny deň.
zdenkas
Veľmi pekne sa Ti podarila. Naozaj si vééľká šikulka.1*** Ti dávam aj ja.
valeri
už sú vyčerpané všetky pochvaly, tak sa k nim pridávam aj ja.
zuzkabluzka
Fiiiha, tolko chvaly...dakujem naozaj uprimne za vase pekne komentare, urobili ste mi velku radost, prajem vsetkym pekny vecer...
@ywett , to, ze je to fotorecept som dala hned pri pisani, snad to nevidim len ja, dole pod nazvom, vdaka, zistim to :)
iva63
nádhernú tortu si upiekla!...si veľmi šikovná-:)
iwuska
ja neznasam vsetky tie gycove torty, co najnovsie zacali byt tak strasne popularne a potahove hmoty kikirikovych farieb - priam sa mi z toho dviha zaludok. a obycajne to nestoji za nic, dobru tortu jem skutocne velmi malo kedy. ale teda tato tvoja si ziskala aj mna, je napadita, ani ta potahovka mi vobec v tejto podobe neprekaza, jahody su stavnate uz na pohlad a cele to vnutro vyzera perfektne. len ovocie, mlieko, vajcia, maslo, ziadne sprose margariny, umele esencie, cukrarenske polotovary, ani nic, co mi je protestne. mas 100 bodov :)
1x mikat
terezka51
Zuzanka, moc krát ďakujem za odpoveď. Teším sa super receptu.
janger
Aka pekna torta! Svokre sa iste pacila? :-).
zuzkabluzka
hups, zle som klikla, takze este raz, janger, iwuska, francuzka a iva dakujem velmi pekne za vase pekne slova, neskoro, ale predsa
terezka, niet za co :)
renka73
tá je krásna...malá mi vraví že aj ona chce takú k narodkam ale neviem neviem či sa mi tak podarí.Si ty šikulka :-)
zuzkabluzka
@ywett , velmi pekne dakujem za upozornenie, sice potesi zaujem, ale chapem, ze pre vsetkych, co mate blogy je to velmi neprijemne, ked vam preberaju fotky ci recepty.... napisala som im, boli mili a uz je vsetko vymazane...vdaka Ivetka :)
silvia68
Chystám sa ju upiecť svokrovi na 70.tku Pozerala som recept na creme pasticcera aj u torty mimoza a tam do neho pridavaš aj vyšľahanu šľahačku. Potom je to také krémovejšie. Môžem aj do tejto torty dať do kremu šľahačku alebo to už bude vadiť?
zuzkabluzka
@silvia68 nie, urcite nebude, prave naopak, ak mate radi slahacku, trochu ten krem zjemni, len nedavaj prilis vela, aby zastal tuhy a pekne drzal, daj vediet, ako to dopadlo :)
@irenaw velka vdaka:)
silvia68
v nedeľu bude mať premieru, potom sa ti ozvem a pripadne priložím foto ako som dopadla.
silvia68
upečená, ozdobená, zjedená. Poťahovka super, bola to moja premiéra pri poťahovke , ale som nadšená. Nečakala som že to bude také ľahké. Cesto , to biele som vylepšila mletými madľami, bolo super. Krémy boli trochu sladké. Nezohnala som už čerstvé jahody, práve skončila u nás sezóna, aj v supermarketoch v našom meste a do susedného som nemala čas bežať. To nevadí, ale boli trochu riedke tie krémy. Neviem či som urobila niekde chybu, alebo bolo veľmi horúco, nakoniec som si vypomohla želatínou. Určite ich skúsim ešte raz , keď budem mať čas, a pohrám sa s nimi. Neviem ako tu dať fotku tej mojej tortičky, všetci si ju fotili, Zuzka úžasný nápad, bola veľmi krásna. Ďakujem a nech sa ti darí , v živote aj v pečení.
silvia68
A z tej poťahovky som úplne nadšená, nechcela som nič umelé, toto bol čistý cukor, krásne natenko sa vyvaľkala, určite ju budem ďalej používať. Kakaom som ju zafarbila, krása.
zuzkabluzka
@silvia68 som velmi rada, ze sa Ti torta vydarila, trochu ma mrzi, ze si mala riedke kremy, mozno to bola nakoniec predsa len ta slahacka, dala si ju tam? I ked ja som robila zlty krem nedavno opät, nemala som problem, mozno si ho len malo uvarila.
A k potahovke...podla mna neexistuje nic lepsie, lacnejsie a tvarovatelnejsie v domacej vyrobe, som rada, ze sa Ti to potvrdilo, naozaj ja tuto potahovku vyuzivam aj na modelovanie a naozaj dobre sa s nou pracuje. Vsimla som si Tvoj prispevok pri zazitkoch, neskor pridam fotku mojich novych "vytvorov", kde som tiez pouzila tuto potahovku.
Este raz Ti dakujem za spravu, budem rada, ak posles aj fotku a zelam aj ja Tebe naozaj zo srdca vsetko dobre :))))
silvia68
Pozerám že si mi odpovedala, ale neprišla mi notifikácia na email. Tiež si myslím že som krém mala povariť trochu dlhšie. Idem ju piecť na vnúčikove druhé narodeniny, čiže dnes , zase nafotím a pokúsim sa pridať foto.Dala som aj šľahačku a zrejme aj preto bol redší krém.