Torta - košík s jahodami (fotorecept)

Autor receptu: zuzkabluzka

Dostala som za ulohu upiect tortu pre moju svokru k narodeninam a kedze na Sicilii je uz obdobie jahod v plnom prude, rozhodla som sa ich pouzit aj do torty aj na ozdobenie. Vznikol tak maly kompromis, potahova cukrova hmota len na bok torty, pouzita na upletenie kosika, zbytok iba potrety kremom s kopou cerstvych jahod. Naplnila som ju mojim oblubenym zltym kremom(crema pasticcera) a kremom z bielej cokolady. Bola naozaj vyborna, co potvrdzuje aj to, ze do vecera z nej nezostal ani kusok. :)

120 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najskor som si upiekla dva korpusy. Dva, pretoze som chcela mat tmavy plat v strede, aby bola torta krajsia v reze. Bielka so stipkou soli vyslahame na sneh, potom postupne po lyziciach pridavame cukor. Ked hmota zhustne, zacneme do nej po jednom zamiesavat aj zltka, postupne vyslaham cesto. Na zaver pridam muku s praskom do peciva. Cesto rozdelim, zhruba dve tretiny som vyliala do vymastenej a mukou vysypanej formy(22 cm) a upiekla na 180°. Do druhej casti cesta som pridala kakao a v rovnakej forme upiekla tak isto.
  2. Pripravime si kremy. Na zlty krem si dame zohriat mlieko spolu so semiackami vanilky, medzitym si v inom hrnci zmiesame zltky spolu s cukrom, pridame muku a dobre vymiesame. Ho hmoty pomaly, za staleho miesania prilejeme zohriate mlieko a vsetko dame varit. Miesame, kym krem nezhustne. Prikryjeme povrch potravinarskou foliou a dame chladit. (Cely postup je lepsie zdokumentovany aj pri mojej minulej torte mimosa.)
  3. Teraz si pripravim biely krem. Najskor dam zohriat stvrt litra mlieka, medzitym si dobre vymiesam kondenzovane mlieko s hladkou mukou.
  4. Ku kondenzovanemu mlieku prilejem zohriate "obycajne" mlieko a za staleho miesania dam varit, kym hmota nezhustne. Potom pridame bielu cokoladu a varime este, kym sa celkom neroztopi.Ja som sa v tomto bode trochu ponahlala a bielu cokoladu som pridala prilis skoro, krem mi nezhustol tak ako obycajne.
  5. Na zahustenie som teda este k vychladnutemu bielemu kremu primiesala hrudku masla, ale obycajne to nie je potrebne.
  6. Teraz mame vsetko pripravene, mozme zacat skladat tortu. Bledy korpus som prekrojila na dve casti, uzky tmavy nebolo treba. Na spodok dame prvu polovicu bledeho korpusu, mozme ho podla chuti namacat vodou spolu s rumom(ja som pouzila kompotovu vodu, lebo tortu jedli aj deti). Korpus potrieme polovicou zlteho kremu a nan bohato naukladame jahody, pokrajane na mensie kocky.
  7. Tmavy korpus som mimo torty dobre namacala, potrela bielym kremom a polozila kremom dole smerom na jahody. Tak isto som ho potom natrela aj z vrchu. Povodne som chcela robit vyssi aj tento stredny kakaovy korpus a rozrezat ho napol, ale bala som sa, ze by to uz nebol velkostou kosik na jahody, ale skor prilis vysoky kos na zemiaky.:)
  8. Na biely krem som natrela druhu polovicu zlteho kremu, pridala jahody a prikryla druhou castou bledeho korpusu. Na fotke je to snad zrozumitelnjsie;)
  9. Teraz celu tortu bohato natrieme kremom z bielej cokolady, treba dbat na to, aby sme mali dost aj na bokoch, lebo krem posluzi ako lepidlo pri pleteni kosika. Ja som si vyrobila cukrove cesto(sugar paste), zafarbila som ho kakaom, takze tato potahovka je naozaj natural bez zbytocnych eciek. Narezala som si 5 centimentrove obdlzniky a asi 10 centimentrove pasiky a zacala vyrabat kosik.
  10. Pohlad zblizka...
  11. Potom som uz len uplietla vrch kosa a ruucky...
  12. ...do hotoveho pridala cerstve umyte jahody...
  13. a dozdobila kvetmi z cukrovej potahovky :) svokra bola velmi spokojna, najskor ani nepochopila, ze kosik je v skutocnosti torta :)
  14. A este jednu fotku, tu uz je torta v reze, ked uz mi kosik zmasakrovali ;) dufam, ze som niekoho insirovala... :)