Topinamburové haruľky

nelajsia - fotkanelajsia, 4. novembra 2012
Topinamburové haruľky
Foto: nelajsia

Recept som našla v rakúskej knihe Užívať si vegetariánsky... zdravé a chutné Topinambury - vhodná zelenina pre diabetikov, obsahujú inulín Na obrázku je v popredí aloo Zobraziť celý popisRecept som našla v rakúskej knihe Užívať si vegetariánsky... zdravé a chutné Topinambury - vhodná zelenina pre diabetikov, obsahujú inulín Na obrázku je v popredí aloo paratha od michsamant, haruľky sú ozdobené bazalkou http://abecedazahrady.dama.cz/clanek/znate-topinambury-zidovske-brambory

2
porcie
20 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
1 ks
2 čajové lyžičky
2 čajové lyžičky
1 lyžica
40 g




Postup

  1. 1

    Topinambury umyjeme, očistíme a povaríme 10 min. Necháme vychladnúť a nastrúhame na hrubšom strúhadle. Primiešame pokrájanú šalotku, provensálske bylinky, múku a zemiakovú mučku, soľ a korenie. Maslo roztopíme na panvici, z topinamburovej masy ukladáme na panvicu kopčeky, roztlačíme ich na placičku a pri strednej teplote opekáme cca 10 min, kým nevznikne kôrka. Opečieme aj z druhej strany.

Diskusia k receptu

mijaita
Topinambury jsou vyborne. Ale tri dny trva, nez jeden splaskne po nich. Nikdy vice ! :-)
kuchticka
@mijaita , cemu rikate topinambury? U nas jsou sladke brambory anebo yams. Vim, ze jedemu tomuto plodu tak rikate. Oba plody jsou velice zdrave a nevim o tom, ze by mali tu vlastnost o ktere pises - nadymani. Ja je pouzivam velice casto a nikdy jsem nemela zadne problemy ani ostatni clenove rodiny. Nekdy z nich delam pikantny salat na spusob bramboroveho, ale musi se pouzit asi dva druhy feferonek a limetky (stava), take coriandrova nat, aby to melo dobrou chut. Je to VYBORNE!
nelajsia
topinambury su tzv. židovské zemiaky, link o nich je v recepte.... a sladké zemiaky , take oranzove poznam ako batáty....ale so ziadnymi som tento problem nemala,,, mozno treba začať lepšie kombinovať stravu...nemiešať bielkovin so sacharidmi a napraví sa i zažívanie
nonna
Jednoducho MŇAMKY! Už si aj ukladám do KK!
boxik
Topinambury sú od júna 2011 zaradené medzi invazívne rastliny a za ich pestovanie hrozí pokuta. Neviem prečo je to tak, ale je to žiaľ pravda.
boxik
Ešte doplním, pretože sa mi zdá, že niektorí nevedia o akú rastlinu ide. Jej slovenský názov je slnečnica hľuznatá, pretože podobne vyzerá a má žlté kvety podobné slnečnici.Do Európy bola dovezená z Ameriky, ako krmivo pre dobytok aj na lodiach, pretože má úžasnú schopnosťrýchlo naberať hmotu vnate.Táto enormne rýchla reprodukčná schopnosť ju stála zrejme aj ten zápis do zoznamu invazívnych rastlín, pretože vie pri pestovaní a hlavne strojovom obrábaní pôdy totálne zanešváriť pozemky.
nonna
@boxik - no čo sa tu nedozviem za novinky......aby som sa začala "triasť strachom", že aj ja mám v záhrade túto slnečnicu. Zrejme nejaký EU úradníček musel vykázať po dlhom čase nejakú pracaktivitu, tak vymyslel túto blbosť. Samozrejme, že je invazívna, rozpínavá, stačí kúsok hľuzy a vyrastie nová rastlina, ale to predsa nemôže znamenať, aby sa táto užitočná rastlina zmietla z povrchu zemského. Treba jej rast, rozširovanie strážiť, regulovať a vec je vybavená.
nojaadka
Moc ďakujem za receptík! A poteším sa aj ďalším. Z jedného prostého dôvodu - patrím k tým, u koho sa na pozemku doslova roburinela :-( (máme roľu, nie záhradku) A už ma nebaví s ňou bjovať, rozhodla som sa využiť jej pozitívne vlastnosti ;-) A tých receptov teda nie je veľa :-/
nelajsia
.. rastie aj na zahradke u deda, on sa o to stara a nedovoli, aby sa rozpinala inam, a je to užitočná rastlinka, najmä pre diabetikov. Je zaujímavé, že sa dožadujú viacerí, že to nikde nevedia zohnať.
Myslím, že znova tu ide o neblahú propagandu.... prečo by sme mali ľuďom pomáhať? Veď by nechodili po lieky do lekární a načo by boli zdraví ľudia nášmu zdravotníctvu? Ešte by skrachovalo náhodou... Škoda to je, že dobrú vec takto znevažujú a pchajú do ľudí blbiny s éčkami a toxínmi a hromadu liekov...
evanaaa
Niekdo si pletie bataty s topinamburami alebo s inými sladkými zemiakmi, ale ich hľuza je nepravidelná, nie hladká. A to, že ich pestovanie zakázali v EU, podobne to bolo aj so stéviou, no našťastie sa umúdrili a povolili ju, aj výrobky z nej. Ešte som sa s nimi nestretla, ale ako diabetičke by sa mi zišla ich vlastnosť znižovať cukor v krvi, škoda že ich nedostať ako aj inú zeleninu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia