Foto: mesiar50
Recept pochádza z internetu.Počas krátkej doby som toto tiramisu robil trikrát a postup práce tohoto receptu zvládne hocikto.
Suroviny
Suroviny na krém: | |
1000 g |
|
10 ks |
|
10 PL |
|
podľa chuti |
|
Ďalšie suroviny: | |
62 ks |
|
na posypanie |
|
(podľa vašej chuti) |
|
cca.400 ml |
|
Postup
-
1
Vajcia s kryštálovým cukrom postavíme na tepelný zdroj a za neustáleho miešania zohrejeme zmes zhruba na 80 C a potom dielo ihneď z ohniska odstavíme.Pri nedodržaní tejto teploty hrozí fiasko toho, že zo suroviny môže byť ľahko sladká praženica.Kto sa ,, bojí" tohoto úkonu, tak nech si vyšľahá vajcia nad parou.
-
2
Zohriatu vaječnú zmes ešte za tepla vyšľaháme do peny. Pokračujeme tým, že približne štvrtinu vaječnej peny primiešame varechou k mascarpone, ktoré sme predošle pofŕkali vanilkovou esenciou.Všetky suroviny musia mať približne rovnakú teplotu.To značí, že mascarpone som mal pri izbovej teplote asi 2 hodiny.
-
3
K mascarpone primiešame aj zostatok vaječnej peny.Krém miešame, len tak varechou.(metličkou) Na obrázku máte možnosť vidieť už hotový krém na tiramisu.
-
4
Do kávy s rumovou arómou potom rýchlo namáčame piškóty z oboch strán.Vy k tejto,, akcii " kľudne môžete použiť amareto likér, alebo nejaký dobrý rum.Som abstinent, takže som musel recept trochu zmeniť.
-
5
Ďalej nasiaknuté piškóty poukladáme na plech.
-
6
Piškóty zakryjeme krémom a začneme ukladať druhú vrstvu, no ukladáme ich už zvysle a nie vodorovne.
-
7
Nanesieme krém aj na druhù radu piškót.Hotové dielo potom umiestnime na hodinku do chladničky.Po vybratí z chladničky naukladáme na krém pásiky papiera.Nastrihal som ich z papiera na pečenie.Pokračujeme posypom kakaa cez sitko s malými otvormi a hotové tiramisu dáme do chladničky na minimálne 12 hodín.
-
8
Recept je variabilný.Môžete použiť napr.aj o niečo viac piškót, podľa vášho uváženia.
, ale urcite vyskusam podla tvojho receptu.
Vdaka za inspiraciu @mesiar50 .
Ďakujem ti pekne kamarát.
Milé od teba, len rozmýšlam nad tým ktorý pľac by sa ti páčil lepšie..V nl., alebo na sk.
Ďakujem ti pekne.
Nemáš čo ďakovať.Tvoj recept je tiež pekný a zaujímavý.
Ďakujem ti pekne.
Ďakujem ti veľmi pekne.
Od takej chýrečnej cukrárky ako je tvoja osoba si pochvalu veľmi vážim.Srdečne ti ďakujem.
Ďakujem ti pekne.
Ďakujem veľmi pekne.
Kde sa naje jeden, naje sa aj druhý.
Neviem,že akú chuť má amaretto a v dohľadnej dobe ani nebudem pravdepodobne vedieť.Iste je to lahodný likér.Ďakujem ti pekne tiginko.
Ďakujem ti krásne.
@terinka55 , srdečná vďaka.
Tvoju pochvalu si cením.Ďakujem ti pekne priateľu.
Ďakujem za vysvetlenie.
Všetko neviem ukuchtiť ani ja,ale čo mi zachutí tak si to uvarím.
Keď sa to nevydarí na prvý krát tak to pôjde na druhý krát.
Ďakujem ti veľmi pekne.
Je to hračka pre dospelých junior.Tento dezert som robil viackrát a môžem povedať,že každému chutil.Ja sám som sa prekvapil lahodnou chuťou krému,keďže som krém z mascarpone predtým ešte nerobil.
Ináč stačí do tohoto krému postupne vmiešať rozpustenú čokoládu a máme hneď čoko krém.Tiramisu ti bude určite chutiť,keď si ho raz spravíš.Ďakujem ti pekne.
Nič ťažkého.Tento dezert zvládneš aj ty priateľu hocikedy.Ďakujem ti veľmi pekne.
Grif s pásikmi mám od skvelej varecháčky @martamm.
Mandľovú príchuť v budúcnu určite vyskúšam.Tánička
vážim si pochvalu od výbornej kuchárky ako si aj ty a
zároveň ti ďakujem pekne.
Srdečná vďaka.
dole klobúk pred tebou a palec hore :-)
Ďakujem ti veľmi pekne.
@kukulienka71
Veľmi pekne ti ďakujem.
@mariamka
Som rád,že sa ti dezert páči.
Ďakujem ti krásne.
Pásiky nie je môj grif ako aj píšem horevyšie.Potešilo ma, že sa ti dezert páči.Ďakujem ti pekne.
Raz som si chcel premenovať nick, ale mi to redakcia odmietla.Dobre je takto ako to je.Potešenie je na mojej strane, že sa ti tiramisu páči.Ďakujem ti pekne milá @danda 3.
V Italii se do tohoto moucniku bezne liker nedava, kdyz uz, tak v prvni rade Marsala, nekdy rum ci konak.
Ale existuje jedna verze kremu, kam se pridavaji do mascarpone rozdrobene Amaretti, coz jsou piskotky z mandlove mouky, ktere obsahuji krome mandli sladkych i ty horke a v zadnem pripade neobsahuji alkohol.
it.wikipedia.org/wiki/Biscotto_amaretto...
A nie, nepomýlil som si Amaretto s Amaretti.
Tady mas original www.lacucinaitaliana.it/ricetta/dolci-e-dessert/tiramisu-ricett...
Ze tam Ridi dava amaretto, je jeho vec. Ja Ti rikam, ze pouzivani amaretta do tiramisu je v Italii neobvykle.
A tady mas popsanych 5 chyb, kterym se vyvarovat pri priprave tiramisu.
@Katka78 , neboj sa, v cesnakovej hlavičke je strúčikov až-až, ja som si fakt až doteraz myslel, že do tiramisu ide amaretto.
Uz to, ze cesnekova hlavicka pridal ( a) recept Ridiho, mluvi za vse. Ten pan varit urcite umi, ale neni to zase az takova hvezda. Mozna v CR ano, ale jinak ho nikdo nikde nevidel a neslysel.
Strucik se musi nejprve informovat a pak reagovat ci kritizovat. Ja bych si tez nedovolila komentovat recept na slovenske halusky, nemam k tomu znalosti a kulturu slovenske kuchyne,
Promin, nevlozila jsem ona vazna varovani, omlouvam se, pochopitelne, neni to Bible, klidne si tam pridej Tvoje oblibene amaretto . . . . . .
www.dissapore.com/ricette/tiramisu-5-errori-che-facciamo-...
varecha.pravda.sk/recepty/lahky-piskotovy-dezert-falosne-...