Tiramisu fotorecept

mesiar50 - fotkamesiar50, 23. septembra 2015
Tiramisu (fotorecept)
Foto: mesiar50

Recept pochádza z internetu.Počas krátkej doby som toto tiramisu robil trikrát a postup práce tohoto receptu zvládne hocikto.

Suroviny

Suroviny na krém:
1000 g
10 ks
10 PL
podľa chuti
Ďalšie suroviny:
62 ks
 na posypanie
 (podľa vašej chuti)
cca.400 ml




Postup

  1. 1

    Vajcia s kryštálovým cukrom postavíme na tepelný zdroj a za neustáleho miešania zohrejeme zmes zhruba na 80 C a potom dielo ihneď z ohniska odstavíme.Pri nedodržaní tejto teploty hrozí fiasko toho, že zo suroviny môže byť ľahko sladká praženica.Kto sa ,, bojí" tohoto úkonu, tak nech si vyšľahá vajcia nad parou.

    Tiramisu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zohriatu vaječnú zmes ešte za tepla vyšľaháme do peny. Pokračujeme tým, že približne štvrtinu vaječnej peny primiešame varechou k mascarpone, ktoré sme predošle pofŕkali vanilkovou esenciou.Všetky suroviny musia mať približne rovnakú teplotu.To značí, že mascarpone som mal pri izbovej teplote asi 2 hodiny.

    Tiramisu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    K mascarpone primiešame aj zostatok vaječnej peny.Krém miešame, len tak varechou.(metličkou) Na obrázku máte možnosť vidieť už hotový krém na tiramisu.

    Tiramisu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do kávy s rumovou arómou potom rýchlo namáčame piškóty z oboch strán.Vy k tejto,, akcii " kľudne môžete použiť amareto likér, alebo nejaký dobrý rum.Som abstinent, takže som musel recept trochu zmeniť.

    Tiramisu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ďalej nasiaknuté piškóty poukladáme na plech.

    Tiramisu (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Piškóty zakryjeme krémom a začneme ukladať druhú vrstvu, no ukladáme ich už zvysle a nie vodorovne.

    Tiramisu (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nanesieme krém aj na druhù radu piškót.Hotové dielo potom umiestnime na hodinku do chladničky.Po vybratí z chladničky naukladáme na krém pásiky papiera.Nastrihal som ich z papiera na pečenie.Pokračujeme posypom kakaa cez sitko s malými otvormi a hotové tiramisu dáme do chladničky na minimálne 12 hodín.

    Tiramisu (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Recept je variabilný.Môžete použiť napr.aj o niečo viac piškót, podľa vášho uváženia.

    Tiramisu (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

torticka
Môžem sa nasťahovať ku Tebe? Lebo Ty tak.dobre variš, pečieš.
mesiar50
@torti čka
Milé od teba, len rozmýšlam nad tým ktorý pľac by sa ti páčil lepšie..V nl., alebo na sk.
Ďakujem ti pekne.
mesiar50
@babav
Nemáš čo ďakovať.Tvoj recept je tiež pekný a zaujímavý.
Ďakujem ti pekne.
torticka
Páčilo by sa mi a stolom. Ty by si varil a ja by som papkala.
tiginko
parádne tiramisu, k úplnej dokonalosti mu chýba už len to Amaretto :-)
torticka
Bože, ja mam vedenie. Ale mne je to jedno v ktorom štáte budem jesť za stolom.
ubka
5* komentár nie je nutný,ako vždy precizna práca,perfektný výsledok:-)
mesiar50
@tiginko
Neviem,že akú chuť má amaretto a v dohľadnej dobe ani nebudem pravdepodobne vedieť.Iste je to lahodný likér.Ďakujem ti pekne tiginko.
kimlo
Laci si macher, výborný recept. 5*
tiginko
Amaretto je mandľový likér, výrazne cítiť chuť mandlí. To len aby si vedel aj bez ochutnania :-) Často sa nahrádza v rôznych dezertoch mandľovou esenciou
elixir
Tak to je sila, veľmi pekné, ty vieš uvariť/upiecť asi všetko :)
junior
@mesiar50 nie je mäsiar, je to vynikajúci cukrár.... Je to ozaj veľmi jednoduchý recept a verím, že aj veľmi chutný zákusok. Dám sa na to aj ja... V dnešnej úponáhľananej dobe je to TOP
mesiar50
@elixir
Všetko neviem ukuchtiť ani ja,ale čo mi zachutí tak si to uvarím.
Keď sa to nevydarí na prvý krát tak to pôjde na druhý krát.
Ďakujem ti veľmi pekne.
mesiar50
@junior
Je to hračka pre dospelých junior.Tento dezert som robil viackrát a môžem povedať,že každému chutil.Ja sám som sa prekvapil lahodnou chuťou krému,keďže som krém z mascarpone predtým ešte nerobil.
Ináč stačí do tohoto krému postupne vmiešať rozpustenú čokoládu a máme hneď čoko krém.Tiramisu ti bude určite chutiť,keď si ho raz spravíš.Ďakujem ti pekne.
kecemis
Dalsi z tvojich peknych a chutnych zakuskov. Je podla mojej chute, snad sa raz aj ja dockam niecoho takeho chutneho a uhladneho.
mesiar50
@kecemis
Nič ťažkého.Tento dezert zvládneš aj ty priateľu hocikedy.Ďakujem ti veľmi pekne.
havino
odpadnem z tých pásikov, no nenapadlo by ma to, ale aj tie žltka a celkovo výsledok super, dokonalosť , mandlovú príchuť Laci, kvapku dáš a bomba tiež
mesiar50
@havino
Grif s pásikmi mám od skvelej varecháčky @martamm.
Mandľovú príchuť v budúcnu určite vyskúšam.Tánička
vážim si pochvalu od výbornej kuchárky ako si aj ty a
zároveň ti ďakujem pekne.


rela
Lacko, je to za 5* ako vždy.
afataga
@tiginko pozri na etiketu, je to len lieh, mandlova aroma a karamel, okolo mandli to ani nebezalo
arnilka
muž a spraví takýto perfektný zákusok za 5*
dole klobúk pred tebou a palec hore :-)
mariamka
nie si ty sachista? :) uz by som sa necudovala nicomu :),, taku kompoziciu vymysliet :), mame radi podobne studene dezerty, pekna praca
mesiar50
Pásiky nie je môj grif ako aj píšem horevyšie.Potešilo ma, že sa ti dezert páči.Ďakujem ti pekne.
mesiar50
@klaudijana
Pásiky nie je môj grif ako aj píšem horevyšie.Potešilo ma, že sa ti dezert páči.Ďakujem ti pekne.
danda3
Milý @mesiar , mal by si sa premenovať na @cukr ár, ukážkové tiramisu, hneď by som si dala.☺
mesiar50
@danda 3
Raz som si chcel premenovať nick, ale mi to redakcia odmietla.Dobre je takto ako to je.Potešenie je na mojej strane, že sa ti tiramisu páči.Ďakujem ti pekne milá @danda 3.
strucik
A kde je amaretto? Toto by som tiramisu určite nenazval, ak tak len falošné.
dormella
@Strucik (14.11.2017 11:38)
V Italii se do tohoto moucniku bezne liker nedava, kdyz uz, tak v prvni rade Marsala, nekdy rum ci konak.
Ale existuje jedna verze kremu, kam se pridavaji do mascarpone rozdrobene Amaretti, coz jsou piskotky z mandlove mouky, ktere obsahuji krome mandli sladkych i ty horke a v zadnem pripade neobsahuji alkohol.
 it.wikipedia.org/wiki/Biscotto_amaretto...
katka78
@Dormella (14.11.2017 16:51) Tu nejde o tiramisu, on sa ten cesnak nemá s kým porozprávať, tak vyrypuje pod receptami a dúfa, že s ním niekto nadviaže komunikáciu. Asi veľa voľného času a málo priateľov.
strucik
@Dormella , grazie.

@Katka78 , neboj sa, v cesnakovej hlavičke je strúčikov až-až, ja som si fakt až doteraz myslel, že do tiramisu ide amaretto.
dormella
@Katka78 (14.11.2017 17:31)
Uz to, ze cesnekova hlavicka pridal ( a) recept Ridiho, mluvi za vse. Ten pan varit urcite umi, ale neni to zase az takova hvezda. Mozna v CR ano, ale jinak ho nikdo nikde nevidel a neslysel.
Strucik se musi nejprve informovat a pak reagovat ci kritizovat. Ja bych si tez nedovolila komentovat recept na slovenske halusky, nemam k tomu znalosti a kulturu slovenske kuchyne,
1x kimlo