Foto: babav
Tento klasicky zakusok talianskej kuchyne ma vela variacii. Jedinou konstantnou zlozkou je "mascarpone cheese". V Taliansku sa na pripravu pouzivaju surove Zobraziť celý popisTento klasicky zakusok talianskej kuchyne ma vela variacii. Jedinou konstantnou zlozkou je "mascarpone cheese". V Taliansku sa na pripravu pouzivaju surove vajcia. Ak sa obavate salmonelly ako ja, pripravte ho podla tohto receptu tak, ze bielka nahradite slahackou a zltka vyslahate na vriacom vodnom kupeli. Tento zakusok je povazovany za "semifreddo", cize ma byt servovany studeny, ale nie zmrazeny. [Originalny recept pochadza od A.M.Volpi:"Passion for cooking".]
porcií
príprava
Postup
-
1
Suroviny:
-
2
Zltka vyslahame s cukrom a sladkym vinom do penista v ohnovzdornej mise ; potom ju polozime na na hrniec s vriacou vodou a slahame dalej az do zhustnutia .
-
3
Vychladenu slahackovu smotanu vyslahame do tuha.
-
4
Mascarpone syr ,zltkovy krem(zabaglione) a slahacka:
-
5
Rozotrety mascarpone vymiesame so zltkovym kremom , potom opatrne primiesame slahacku.
-
6
Do vychladnutej tuhej kavy(expresa),osladenej cukrom ,zlahka namacame jednotlive piskoty a ukladame ich vedla seba do pripravenej formy(priblizne 30x20 cm,4cm hlbokej).
-
7
Na ulozene piskoty rovnomerne natrieme polovicu pripraveneho kremu.
-
8
Ulozime druhu vrstvu piskot a zvysok kremu;uhladime a povrch posypeme nesladenym kakaovym praskom .Odlozime do chladnicky na 3-4 hodiny. Najlepsie chuti ak je dostatocne studeny.
ze je to jedna z variacii originalneho receptu.Zrejme preto,ze som vynechala surove bielka.Amareto tiez nie je pouzite ,kavovu chut musi dodat silny vyluh z kavy.Sladke vino zjemnuje chut kremu.
Dakujem za pochvalu,aj sovke a alexdidy ;-))
o sebe chutne ,najviacej ten liker;-) ;ten je dobrou nahradou aj
za najlepsi zakusok.
8 žltkov vymiesat asi 5 min s 7 PL cukru, kym sa cukor nerozpustí.. Pridal 1 Mascarpone /250 g/, zamiesat. Zvlast vyslahat 2 smotany na slahanie na slahacku a pridat k predchadzajucej zmesi. Piskoty /3 balenia/ na 1 sekundu namocit kratko do kávy /0,5 l +1 cL Amareto +2 PL rum/ a ukladat do nadoby. Nato ide vrstva kremu, striedat dalej. Hotove dat na 20 min. do mraznicky. Na tanieri posypat kakaom.
slahacka nevydrzala.Dufam,ze po vychladeni bude kolac OK!
Ďakujem pekne, už je v KK. Pekne pozdravujem!