Tiramisu (fotorecept)
Autor receptu: mesiar50
Recept pochádza z internetu.Počas krátkej doby som toto tiramisu
robil trikrát a postup práce tohoto receptu zvládne hocikto.
Postup
- Vajcia s kryštálovým cukrom postavíme na tepelný zdroj a za neustáleho miešania zohrejeme zmes zhruba na 80 C a potom dielo ihneď z ohniska odstavíme.Pri nedodržaní tejto teploty hrozí fiasko toho, že zo suroviny môže byť ľahko sladká praženica.Kto sa
,, bojí" tohoto úkonu, tak nech si vyšľahá vajcia nad parou.
- Zohriatu vaječnú zmes ešte za tepla vyšľaháme do peny.
Pokračujeme tým, že približne štvrtinu vaječnej peny primiešame varechou k mascarpone, ktoré sme predošle pofŕkali vanilkovou esenciou.Všetky suroviny musia mať približne rovnakú teplotu.To značí, že mascarpone som mal pri izbovej teplote asi 2 hodiny.
- K mascarpone primiešame aj zostatok vaječnej peny.Krém miešame, len tak varechou.(metličkou) Na obrázku máte možnosť vidieť už hotový krém na tiramisu.
- Do kávy s rumovou arómou potom rýchlo namáčame piškóty z oboch strán.Vy k tejto,, akcii " kľudne môžete použiť amareto likér, alebo nejaký dobrý rum.Som abstinent, takže som musel recept trochu zmeniť.
- Ďalej nasiaknuté piškóty poukladáme na plech.
- Piškóty zakryjeme krémom a začneme ukladať druhú vrstvu, no ukladáme ich už zvysle a nie vodorovne.
- Nanesieme krém aj na druhù radu piškót.Hotové dielo potom umiestnime na hodinku do chladničky.Po vybratí z chladničky naukladáme na krém pásiky papiera.Nastrihal som ich z papiera na pečenie.Pokračujeme posypom kakaa cez sitko s malými otvormi a hotové tiramisu dáme do chladničky na minimálne 12 hodín.
- Recept je variabilný.Môžete použiť napr.aj o niečo viac piškót, podľa vášho uváženia.