Thajský lilek

mijaita - fotkamijaita, 27. apríla 2013
Thajský lilek
Foto: mijaita

Suroviny

1 ks
1,5 l (akýkoľvek, i masox)
3 - 4 PL
3 strúčiky
hrsť




Postup

  1. 1

    Ústřicová omáčka: prodávají se různé druhy. Ta, co není cítit po rybách a je sladká, je vložena v postupu.

    Lilek podélně rozkrojíme na 1/8 a ty ještě na širší plátky (trojuhelníčky). Do vroucího vývaru přidáme ústřicovou omáčku a na 5 min dáme povařit nakrájený lilek.

    Thajský lilek - obrázok 1
  2. 2

    Zcedíme (vývar nevylejeme, je výborný, použijeme na nějakou polévku).

  3. 3

    Na trošce oleje osmažíme lehce na plátečky nakrájený česnek, přidáme zcezený, vykapaný lilek a 2 - 3 min smažíme. Zakápneme ještě ústřicovou omáčkou, opepříme a osolíme podle chuti. Vmícháme velkou hrst čerstvé, pokrájené bazalky

    Thajský lilek - obrázok 3
  4. 4

    Výborné, bezmasé jídlo podáváme s rýží. Mně chutná s opečenou chili papričkou.

    Thajský lilek - obrázok 4

Diskusia k receptu

jamarlen
takto som baklažán ešte nerobil - určite vyskúšam takúto technológiu, bez tuku- úžasné
alexdidi
Veľmi sa mi páči tento recept, určite čoskoro vyskúšam.
mariamka
neskutocne! uz ma manzel v nakupnom zozname, pre istotu som mu napisala "baklazan" a povedala "ta fialova hurka" :) lilek bude mat u nas premieru a som vam vdacna za tuto osvetu
havino
môže byť, baklažán máme radi, ustricovú, túto istú kupujem v Ostrave priamo od Číňanov, s jazmínovou ryžou a ich rezance, je výborná, žiadna rybacia pachuť, sama o sebe ochutí jedlo, takže chuť si možno viem predstaviť, určite v týždni vyskúšam,ako chutí s baklažánom, vdaka
mijaita
@havino , tuhle omacku mam doma stale, pouzivam misto masoxu. Zkus nekdy polit varenou brokolici a pres to Gran Cucinu smetanu. To je sametova kombinace smerem do ust :-)
havino
@mijaita , vdaka, smotana mi podľa názvu nič nehovorí, hodila som do googla,ale ani podľa obalu, k čomu ju prirovnať? k šľahačkovej, alebo pochuťkovej? môžem skúsiť. Ja mám doma momentálne tri tieto ustricové. Ako som spomínala kupujem ich rezance a s mäsom a s ňou, s chrumkavou zeleninou na plátky, bašta veru. Vie výborne dochutiť.
mijaita
@havino , Gran Cucinu jezdim kupovat do Makra po 3 balikach (balik = 4krabicky). Je to husta, hodne husta smetana sojova. Vzdycky jsem si myslela, ze nejaka soja mi nesmi do pusy. Jenze ono to chutna jako uslehana, prava slehacka! Jenze je to huste, ze to sotva tece. Dvam ji do polevek, omacek. Jen ustrihnu roh a v lednicce tech 10 dni vydrzi. Neni tucna! Vyzkousej. V Makru je nejlevnejsi. Mivaji v nekterych prodejnach se zdravou vyzivou, ale o tretinu drazsi. Kdyz ji nemam, pouzivam susenou smetanu z Lidlu. Nic mezi tim, krome zakysane.
mijaita
Reakce jsou pozitivni, jsem zvedava na dojmy z hotoveho, napiste!
mracik9
mijaita,no tak toto je dobrota,mám rada také iné jedla,v chladničke mám rybiu omáčku,myslíš že môžem aj s ňou ?
mijaita
@mracik9 s jakoukoliv muzes. Ja nesnasim rybinu, tak pridavam tuhle co rybou neni citit. Jestli tu rybi mate radi, pouzij. A kdyz nevis, vyzkousej na mnozstvi polevkove lzice :-)
silvi
škeble alebo slávky by k tomu nešlo skombinovať? kolega to má rád
mijaita
@silvi jednak takove veci ja nerada a za dalsi, nezkousela jsem ani kureci, protoze mi to chutna tak jak to je s bazalkou. Ale proc nezkusit s necim? Vyzkousej a napis ostatnim zda je to dobre .
alexdidi
Dnes som robila túto lahôdku. Tentokrát ako prílohu k morčaciemu ragú "posypané" rukolou. Manžel aj s ryžou. Bolo to vynikajúce, obom nám veľmi chutilo. Nabudúce si dáme iste ako ľahkú večeru len s hriankou alebo ryžou. Vrelo doporučujem pre milovníkov baklažánu. Ďakujem za výborný, pritom rýchly recept.
mijaita
@alexdidi a ja dekuji za komentar. Vzdyck potesi, kdyz podle receptu nekdo uvari a jeste mu chutna.
jamarlen
@mijalta , práve som sa dorozplýval nad fajným makovcom od @fr ézia, hoci som išiel napísať ódu na tento rcp. naozaj výborné, sýte jedlo. len tej bazalky si dala iba manželka, ja ju znesiem iba v makarónskych rcp. sebe som to dozdobil petržvňaťou.
čas prípravy sme mali ešte kratší, ako uvádzaš budeme robiť častejšie, možno aj s hubovou sójovkou či len na cesnaku. super, páá