Thajská kokosová polievka

ziziak - bez fotkyziziak, 23. januára 2015
Thajská kokosová polievka
Foto: ziziak

Thajská, vietnamská a japonská kuchyňa je pre mnoho ľudí chuťou nepoznaná, preto som dnes spravil kokosovú polievku s kuracím mäsom.

4
porcie
10 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g bez kože
300 ml
500 ml
150 g čerstvé (alebo Hliva ustricová)
2 ks (alebo citrónová tráva)
2 ks stredne veľká
20 g (alebo galangal)
1 ČL sušené červené
2 ČL
4 PL
1 PL sladká
2 ČL
1/2 ČL




Postup

  1. 1

    Vývar zmiešaný s kokosovým mliekom privedieme do varu a pridáme na malé kúsky nakrájaný zázvor s limetovými listami. Tieto listy je niekedy problém zohnať no v Marks & Spencer ich majú mrazené no samozrejme citrónová tráva je dostatočná náhrada... necháme variť 5 až 6 minút. Potom pridáme na menšie kúsky nakrájané kuracie prsia spolu s hubami a na hrubšie polmesiačiky nakrájanú cibuľu. Polievku varíme na malom ohni pokiaľ nieje mäso spravené

  2. 2

    Dochutíme s chilli, soľou, cukrom, limetovou šťavou, sojovou a rybaciou omáčkou. Ja som ju duchutil podľa seba a túto normu som vpísal do receptúr. Dochucujte kľudne postupne, aby ste to neprepískli :)

Diskusia k receptu

ferno
polievky s kokosoveho mlieka mozem.recept mi pride niekde v strede tych co mam ja :-)
nieco medzi tom ka gai a klasickej kokosovej s kari pastou.ukladam a snad aj vyskusam...
motyka
určite je výborná. Neviem ale, či by mi naša "banda" jedla z kokosového mlieka. Maju radšej klasiku. Nedá sa nahradiť kravským mliekom? Alebo to bude už celkom o inom?
evanaaa
Polievka vypadá celkom zaujímavo, ja som ešte takéto nejedla, najmä z kokos. mlieka, ale ani nechodím do ázijských reštik, takže nemôžem vedieť ani ako chutí, aj keď by som možno ochutnala a mohla posúdiť.
@ziziak , inak, ako sa zdá, si celkom šikovný mladý muž :)
ziziak
@ferno ano tieto recepty sú všetky veľmi podobné a táto je najpodobnejšia Tom Kha Gai... no názov tam lepiť nebudem, keďže v originál Tom Kha Gai sú suroviny trochu iné a snažil som sa ich zmeniť na ľudom prístupnejsie (segedin bez kapusty tiež nevolam segedi)...
@motyka táto polievka chudí asi každému... ten kokos tam spraví asi najviac čiže výmena za kravské mlieko je uplne zbytočná. Nemalo by to ani z časti podobnú chuť... treba raz vyskúšať a banda to predsa úprimne ohodnotí :)
@2010 výborne... link na polievku v angličtine a thajštine... 70% z ľudí tu anglicky nevie ani pozdraviť... navariť a prečítať už duplom nie... takže ďakujem za preklad zo slovenčiny do angličtiny :)
2010
Tieto exoticke polievky sa zle varia na slovensku, tak ako nam vonku sa podaria bryndzove halusky len s nahrazkami aj tato thajska je uvarena podobne.Preto som pridal ten link aby si ludia pozreli obrazky ingrediencii, nemusia vediet rec. Zazvor sa tradicne neopuziva len galangal - dava inu ovocnu chut polievke. Limetkove listy sa nepouzivaju ale kafirove limetkove listy maju uplne inu aromatickejsiu vonou. Vzdy tam idu cerstve thajske chilli tak 5 a do vyvaru ked sa robi sa este pridava na vonu tak ako u nas petrzlen, koriandrovy koren, tento typ polievok sa je z ryzou, skor sa dava na ryzu ako kari nie ako samostatna polievka.
1x ziziak
ziziak
@2010 momentálne žijem v BA a našiel som tu pár predajní, ktoré by sa možno aj dali nazvať origoš. Napríklad v Rači je taký malý sklad a je to spojemé s vietnamským bistrom, kďe varia asi iba thajkú silú hovädziu polievku a dá sa tam nakúpiť naozaj dobre. V starej ikei pri sporitelni je taktiež obchod s tovarom z arabských krajín... a dokonca som našiel eshop v ktorom je asi vsetko od ryže po gastro pomôcky. Týmto chcem povedať len to, že aj na slovensku sa UŽ dá navariť, no nieje to najlacnejšie a najlahšie... poliaľ človek nakúpi čo má, tak ho prejde aj chuť. Ale áno uznávam čo si povedal.
1x ziziak
2010
Tom Kha Gai presne co mas, len cerstve chilli a limetka kafirova,
sol netreba, rybacia omacka staci :-)


amata
vsetky polievky kde ide kokosove mlieko chutia famozne, tuto som skusala tiez a je vynikajuca.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia