Terinka z lososa a raka

Milan Králik
šéfkuchár hotela Turiec v Martine, 10. marca 2016
Terinka z lososa a raka
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
20 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
2 listy
5 vetvičiek
2 plátky
3,5 PL
3,5 PL
z 1/2 citróna
40 g
trochu

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Rúru predhrejeme na 160 °C. Filé z lososa osolíme, ochutíme čiernym korením a pevne zabalíme do olejom potretého alobalu. Dusíme v predhriatej rúre asi 10 minút.

  2. 2

    Fóliu opatrne odstránime, šťavu zachytíme a rybu necháme trochu vychladnúť. Medzitým vypláchneme studenou vodou 4 malé zapekacie formičky alebo šálky a vyložíme ich priesvitnou fóliou tak, aby okraje prečnievali.

  3. 3

    Želatínu namočíme do studenej vody. Kôpor umyjeme a osušíme. Na dno každej misky položíme vetvičku kôpru, zvyšok najemno posekáme a odložíme nabok. Do každej misky vložíme kúsok údeného lososa.

  4. 4

    Vychladnutého lososa najemno pokrájame a pomiešame s majonézou, so smotanou, s rybacím vývarom, so zvyšným kôprom a s citrónovou šťavou, nakoniec primiešame raky.

  5. 5

    Želatínu vytlačíme, v hrnci na miernom ohni rozpustíme a pridáme do rybacej zmesi.

  6. 6

    Masu osolíme, ochutíme čiernym korením a rozdelíme do misiek. Každú formičku trochu strasieme, aby unikol vzduch. Masu zakryjeme fóliou. Ideálne je, ak terinu necháme stuhnúť cez noc v chladničke. Pred podávaním vyklopíme na tanier.

Diskusia k receptu

evanaaa
Losos a rak? To asi pre nás, chudákov recept nebude.....ale hotové by som ochutnala......

Zaujímavé video z archívu TV Varecha