Teľacie rezne na Chardonnay so zeleninou na anglický spôsob fotorecept

pusta - fotkapusta, 27. apríla 2014
Teľacie rezne na Chardonnay so zeleninou na anglický spôsob (fotorecept)
Foto: pusta

Mám rada v nedeľu niečo vzácnejšie, veľmi jemné a chutné, ale aj jednoduché a rýchle :-)

4
porcie
15 minút
príprava
6 + 10 minút
na 80 - 90 °C

Suroviny

600 g
200 ml
podľa chuti
podľa chuti
2 PL
150 g
200 g
200 g
200 g
podľa potreby
podľa chuti na posypanie zeleniny

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Teľacie stehno som pokrájala na rezne, ktoré som po obvode narezala, aby sa pri opekaní nekrútili a naklepala na tenko.

    Teľacie rezne na Chardonnay so zeleninou na anglický spôsob (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rezne som osolila a okorenila čerstvo mletým čiernym korením z oboch strán.

    Teľacie rezne na Chardonnay so zeleninou na anglický spôsob (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Očistenú mrkvu som pokrájala na kolieska silné asi 2 - 3 mm, môžete ju pokrájať aj na kocky.

    Teľacie rezne na Chardonnay so zeleninou na anglický spôsob (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Očistený karfiol som rozobrala na menšie ružičky.

    Teľacie rezne na Chardonnay so zeleninou na anglický spôsob (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cukrový hrášok som nechala rozmraziť v studenej vode.

    Teľacie rezne na Chardonnay so zeleninou na anglický spôsob (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pripravila som si biele víno Chardonnay, použila som prihliadnuc k prílohe zo zeleniny polosuché, môžete použiť iné kvalitné biele víno.

    Teľacie rezne na Chardonnay so zeleninou na anglický spôsob (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    V panvici som na oleji rozpustila maslo a...

    Teľacie rezne na Chardonnay so zeleninou na anglický spôsob (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ..na strednom plameni som opiekla teľacie rezne asi 3 - 4 minúty z jednej strany i...

    Teľacie rezne na Chardonnay so zeleninou na anglický spôsob (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ..z druhej strany, viac netreba, aby sa zbytočne nevysušili.

    Teľacie rezne na Chardonnay so zeleninou na anglický spôsob (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Opečené rezne som podliala bielym vínom Chardonnay a...

    Teľacie rezne na Chardonnay so zeleninou na anglický spôsob (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...prikryté pokrievkou som ich ešte dusila na strednom plameni asi 10 minút do zmäknutia. Rezne pripravené týmto spôsobom zostanú šťavnaté a mäkkučké a prevezmú vynikajúcu chuť vínka.

    Teľacie rezne na Chardonnay so zeleninou na anglický spôsob (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Kým sa rezne dusili, dala som variť do neoselenej vody karfiol, pri zelenine varenej na anglický spôsob sa voda nesolí, ale až na tanieri len jemne. Varila som od bodu varu počítajúc len 5 minút, aby zostala pekne al dente.

    Teľacie rezne na Chardonnay so zeleninou na anglický spôsob (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Rovnako som varila aj cukrový hrášok a...

    Teľacie rezne na Chardonnay so zeleninou na anglický spôsob (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ..mrkvu, všetko súčasne, aby bolo všetko naraz hotové a po uvarení som každý druh zeleniny scedila a nechala odkvapkať z vody.

    Teľacie rezne na Chardonnay so zeleninou na anglický spôsob (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Potom som naložila horúce rezne na tanier spolu s hotovou zeleninou, na ktorú som až na tanieri pridala plátky čerstvého masla, rozpustia sa teplom zeleniny, jemne som ju osolila až teraz a posypala som ju čerstvo posekanou petržlenovou vňaťou. Mäsko som ešte preliala lyžicou vypečenej šťavy, ktorú som predtým ešte krátko povarila s trochou vína za stáleho miešania a odškrabávania chutného výpeku, aby sa pekne vo víne rozpustil a na záver som ešte pridala plátok čerstvého masla, šťava bude pekne lesklá.

    Teľacie rezne na Chardonnay so zeleninou na anglický spôsob (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Zvyšnú šťavu som podávala zvlášť v omáčniku, aby si každý mohol pridať podľa chuti, zabudla som odfotiť. Je to ľahké, jednoduché a rýchle nedeľné sviatočné jedlo vynikajúcej chuti, nemusíte chodiť na takúto dobrotu do žiadnej honosnej drahej reštaurácie, pripraviť si ho môžete sami doma a veľmi potešíte vašu rodinu :-), okrem toho vás to vyjde oveľa lacnejšie a viete, akú úžasnú kvalitu podávate :-) Prajem vám Dobrú chuť!

    Teľacie rezne na Chardonnay so zeleninou na anglický spôsob (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Podávala som ešte hlávkový šalát s citrónom, teraz svieža novinka na jar a...

    Teľacie rezne na Chardonnay so zeleninou na anglický spôsob (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    ..mojim chlapom som ešte pripravila nové zemiaky na masle s cibuľkou a petržlenovou vňaťou, mne anglická zeleninka ako príloha bohate stačila a s teľacím na vínku vynikajúco chutila.

    Teľacie rezne na Chardonnay so zeleninou na anglický spôsob (fotorecept) - obrázok 18

Diskusia k receptu

kukulienka71
Nejak si sa mi úplne presne trafila do chute,@pusta ! Chardonnay je moje obľúbené víno,teľacie je delikatesa a zelenina k tomu úplne super!
1x bembo
denyany
Stačí taký krátky čas na to, aby mäso bolo dostatočne mäkké? Nemám skúsenosť s týmto druhom mäsa, preto sa pýtam. Mám chuť na takéto jedlo komplet ako si ho urobila, aj s prílohami.
eviana
Milujem kombináciu mäska s anglickou zeleninou, mne by veľmi chutilo ... aj bez vína :)
pusta
@kukulienka71 , Chardonnay je jedno z mojich najobľúbenejších druhov bieleho vína :-) teší ma, že som sa trafila do tvojich chutí, teľacie je skutočná delikatessa a v spojení s anglickou zeleninkou veľmi jemné a vynikajúce jedlo.
dakujem ti za uznanie.
pusta
@denyamy , toto je teľacie stehno, ktorému tento čas pri tejto úprave stačí, aj Wiener Schnitzel sa robí asi takto krátko, mäsko totiž vyklepeš na tenko, opečieš a ešte ho aj dusíš, skôr treba dávať pozor, aby sa to jemné mäsko nevysušilo.
teľacie pliecko to už je čosi iné.
smelo skús komplet aj s anglickou zeleninkou a verím, že budeš aj ty spokojná :-)
dakujem za tvoj záujem.
pusta
@eviana , s tým vínom je to práve to pravé orechové :-)))
viem, že sa varenia s vínom akosi bojíš, ale nie je to žiadna veda a ked raz skúsiš tú neopakovateľnú chuť, určite podľahneš :-)
jemné teľacie a víne + anglická zeleninka je ideálne a vynikajúce spojenie, s bravčovým tak nevynikne - neboj sa toho :-)
dakujem tza uznanie.
pusta
milá@svedka , dakujem ti za krásne hodnotenie receptu a najmä za pekné hodnotenie fotiek, povzbudila si ma povzbudila a potešila. :-)
alex37
teľacinka vyzerá výborne a zeleninu môžeme v každej forme :-) ukladám :-)
pusta
@alex37 , teľacinka je výborná, zeleninka k nej vynikajúca :-)
dakujem za pochvalu a uloženie do kk.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha