Teľacie ragú s ryžou pilaf

Marek Karaka
šéfkuchár wellness hotela Kaskády v Sliači–Sielnici, 6. júla 2010
Teľacie ragú s ryžou pilaf
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie

Suroviny

400 g
600 g
200 g
200 g
150 ml
50 g
50 g
50 ml




Postup

  1. 1

    Teľacie mäso si nakrájame na väčšie kúsky. Cibuľu s cesnakom pražíme, pridáme teľacie mäso soľ, korenie, podlejeme bujónom. Keď mäso zmäkne, pridáme fazuľku a nakoniec zjemníme maslom.

  2. 2

    Takto pripravené ragú podávame na vopred pripravenej ryži s čerstvým tymianom.

  3. 3

    NÁŠ TIP: Pilaf, akási obmena rizota, je obľúbený pokrm v Oriente, odlišuje sa však prísadami, či už druhom ryže, mäsa alebo použitými koreninami. Legenda hovorí, že ho vymysleli na nasýtenie vojsk.

Diskusia k receptu

michsamant
Pilaf alebo Pulao sa obycajne robi z ryze Basmati. No a ta legenda to hovori aj o Biryani :) Tak teraz, ze ku ktoremu jedlu ta legenda patri....

""Biryani vzniklo v Perzii a po roznych trasach prislo az do Indie. Nazov "Biryani" je odvodeny od perzskeho slova "Birian". Mohlo prist z Perzie cez Afganistan do severnej Indie.

Okrem historickych faktov su zname aj ludove legendy:
Podla jednej legendy, Mumtaz Mahal (kraska, ktora spi v Taj Mahal), vymyslela tento pokrm ako "kompletne jedlo", aby nakrmila armadu.""