Teľacia špička s omáčkou z kozákov a michaliek podávaná so zemiakovo-mrkvovým pyré fotorecept

chutimi - fotkachutimi, 21. decembra 2014
Teľacia špička s omáčkou z kozákov a michaliek podávaná so zemiakovo-mrkvovým pyré (fotorecept)
Foto: chutimi

Chutný nedeľný obed.

4
porcie
60 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
150 g
0,3 kg
0,2 kg
2 - 3 ks
2 - 3 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravte si suroviny. Na obrázku je aj syr a balsamico, ktoré som sa nakoniec rozhodol nepoužiť.

    Teľacia špička s omáčkou z kozákov a michaliek podávaná so zemiakovo-mrkvovým pyré (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zeleninu nakrájajte na menšie kusy. Mrkvu zkaramelizujte v hrnci na masle. Môžete pridať trošku kryštálového cukru. Následne zalejte vodou, pridajte zemiaky, osoľte a nechajte variť do mäkka. Následne zlejte vodu, pridajte kúsok masla, smotanu a roztlačte na pyré.

    Teľacia špička s omáčkou z kozákov a michaliek podávaná so zemiakovo-mrkvovým pyré (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Odblaňte mäso, nakrájajte plátky slaniny na dĺžku mäsa. Mäso obaľte korením, soľou a tymiánom. Slaninu nechajte vytopiť, mäso nechajte na vytopenom tuku z každej strany zatiahnuť. Obaľte v alobale aj so slaninkou a vložte do rozohriertej rúry (180°) na cca. 30 minút.

    Teľacia špička s omáčkou z kozákov a michaliek podávaná so zemiakovo-mrkvovým pyré (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Huby nakrájajte na väčšie kusy. Na panvici alebo malom kastróle huby osmahnite na troške masla. Následne pridajte demi glacé a nechajte zredukovať. Dochuťte soľou a korením. Poznámka: Na prípravu môžete použiť aj iné huby s výraznou chuťou. Pokiaľ také nemáte, ja používam bežne mrazené suchohríby a dochutím práškom z namletých sušených bedlí.

    Teľacia špička s omáčkou z kozákov a michaliek podávaná so zemiakovo-mrkvovým pyré (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Mäso vyberte z rúry a nechajte ešte v alobale odstáť aspoň 10 minút. Nakrájajte ho na hrubšie plátky (cca. 1,5-2 cm).

    Teľacia špička s omáčkou z kozákov a michaliek podávaná so zemiakovo-mrkvovým pyré (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Mäso poukladajte striedavo s plátkami slaninky. Podávajte s pyré a prelejte omáčkou. Dobrú chuť!

    Teľacia špička s omáčkou z kozákov a michaliek podávaná so zemiakovo-mrkvovým pyré (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pre brata, ktorý neje hríby som pripravil nasledovnú omáčku: Nechal som vytopiť slaninu, ktorá mala veľa mäsa. Pridal som na jemno posekanú chilli papričku, demi glacé a trochu červeného vína. Dochutil som soľou a nechal som zredukovať.

    Teľacia špička s omáčkou z kozákov a michaliek podávaná so zemiakovo-mrkvovým pyré (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

13 komentárov k receptu
Mňa dorazilo to demi glace, ktoré zastrie chuť dvoch rôznorodých druhov hríbov..... Tak by to bolo len jahňacie s hríbikmi na smotane.

Pridaj komentár k receptu: