Tekvicový prívarok fotorecept

elekra - fotkaelekra, 21. mája 2011
Tekvicový prívarok (fotorecept)
Foto: elekra

Tekvicu varievala ešte naša babka Žofka, mama mojej mamy. Ako deti sme ju moc nemuseli, ale teraz si na nej veru pochutnám. A taká mladá je naozaj veľmi chutná a rýchly obed je na stole raz-dva.

4
porcie
15 minút
príprava
15-20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks mladá
1-2 lyžice
1 dcl
1-2 lyžice
1/4 l
podľa stravníkov

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Mladú tekvicu si očistíme a vydlabeme z nej jadierka.

    Tekvicový prívarok (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nastrúhame ju na väčšom strúhadle,

    Tekvicový prívarok (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    osolíme a okoreníme. Medzi tým si na troche oleja pripravíme z kryštálového cukru svetlý karamel,

    Tekvicový prívarok (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pridáme posolenú a okorenenú nastrúhanú tekvicu a podusíme.

    Tekvicový prívarok (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Podľa potreby podlejeme trochou vody, dnes som nemusela, tekvička bola mladá a mala vody dosť. Zahustíme hladkou múkou rozmiešanou v mlieku,

    Tekvicový prívarok (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    chvíľu povaríme a celý prívarok zjemníme sladkou šľahačkou. Necháme prejsť varom a dochutíme na jemno nakrájaným kôprom. Podľa chuti dosolíme, dokoreníme, docukrujeme alebo pridáme kvapku octu (ja ocot nemám moc rada v prívarku).

    Tekvicový prívarok (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Podávame s varenými zemiakmi a volským okom, prípadne s duseným mäsom.

    Tekvicový prívarok (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

42 komentárov k receptu
doma u rodičov som jedol tekvicový prívarok len preto, že som musel, teraz ho mám rád. záhradu nemám, ale v lodžii som do veľkého kvetináča posadil tekvicu. potom využijem možno tento recept.
Tekvicu máme radi. Skúste ju namiesto strúhania nakrájať na kocky 1x1 cm a namiesto šľahačkovej smotany dať kyslú pochúťkovú (manželovi potom stačí iba veľká lyžica, nepotrebuje ani mäso ani vajíčko) :-))
Už je, mladá malá a drahá, treba počkať,kým zlacnie. Ja si večer zmiašam dokopy kyslú(lahôdkovú) a várovú smotanu a tak ju potom použijem do omáčok, aj do tejto. niekto k nej dáva aj nové zemiačky ( mama tak robievala), počkám si aj ja na ňu, máme radi.
1288_1276494884 - profilový obrázok
oco
@elektra z tvojho receptu som v postupe prebral ten karamel a osvedčil sa teraz,keď varím začínam karamelom ostatné už podľa mojich skúsenosti.Ďakujem za tip.
vynikajúci obedík ja ju jedávám len zo zemiačkami mne tam vadí všetko , môj manžel s perkeltom , ale tohoto roku ju mám všade vysiala sa aj tam kde som nikdy nemala tekvicu je plná zahrady nestačim zberať už neviem čo s nou zajtra sa chystám väčšie množstvo spracovať do mrazničky nastruham dám tak kôpor a zmrazím ja ju pripravujem na cibulkovom základe bez cukru ale skúsim tam frcnúť cukor ako to zmení chuť som zvedavá.
Môj prvý tekvicový prívarok a hneď aký vydarený :-) Vynikajúce to bolo, len sa po tom zaprášilo. Nedali sme si vajíčko, ale karbanátok.
my ešte využívame aj to vydlabané vnútro, lebo je bohaté na minerálne látky, dáme do menšieho hrnca podľa veľkosti tekvice a chvíľu varíme potom precedíme a vývar použijeme na zeleninovú polievku alebo vychladnuté pijeme od smädu
Len taky maly postreh, kto nechce robit tekvicovy puding tak tam urcite na zaciatku nedavajte 1 a uz vobec nie 2 lyzice cukru, cele som to vykydal do toalety, bolo to fakt nechutne. diky za skvely recept :)
ja som dala 1 lyzicu trstinoveho cukru a bolo to velmi chutne, vajicka sme roztrepali priamo do privarku a pridali k tomu este opecene parky= CHUTILO.
meddo, uz roky robin tekvicu na karameli a este nikdy sa mi nepodarilo z nej urobit tekvicovy puding /da sa to zriedit mliekom = varim 40 rokov, tak to su skusenosti.
@sandraviglasova , ja tiez robim iny a tiez tvrdim, ze ten moj je the best. a tiez bez karamelu a bez štipky cukru. netvrdím, že tento recept nie je chutný, hoci sa mi zdá divné dávať doň karamel a ešte aj cukor. ale - chute a facky sú rôzne.
Tisíc ľudí, tisíc chutí... ja tiež nemám rada v prívarkoch cukor. A namiesto octu okysľujem všetko pochúťkovou smotanou, má to takú prirodzenú jemnú kyslosť. Moja nebohá svokra okysľovala tekvicový prívarok horčicou. Keď som to 1.x počula, zdalo sa mi to prečudesné. Ale prívarok chytil takú korenistú chuť z horčice, tam jej nejde veľa, a to mi chutilo u nej báječne.
Mamina varila príma tekvicu a podávala aj s duseným mäskom a chlebík..no detstvo je dávno preč,maminka nás tiež opustila ale na jej výborné jedlo nezabúdam.
Dnes sme dostali so ženou chuť na tekvicový prívarok(nie sme typ ľudí,ktorí musia mať za každú cenu v nedeľu na obed vyprážaný rezeň).už som ho dávno nerobil,tak som si chcel pozrieť ako ho robia iní varecháči.hneď ako som prečítal tvoj recept,som zistil,že ho robím ale úplne presne ako Ty.jedno je ale isté,že recepty našich mám a starých mám sú tie najlepšie.prajem pekný deň.už sa naň tešíme

Pridaj komentár k receptu: