Tekvicový prívarok fotorecept

elekra - fotkaelekra, 21. mája 2011
Tekvicový prívarok (fotorecept)
Foto: elekra

Tekvicu varievala ešte naša babka Žofka, mama mojej mamy. Ako deti sme ju moc nemuseli, ale teraz si na nej veru pochutnám. A taká mladá je naozaj veľmi chutná a rýchly obed je na stole raz-dva.

4
porcie
15 minút
príprava
15-20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks mladá
1-2 lyžice
1 dcl
1-2 lyžice
1/4 l
podľa stravníkov

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Mladú tekvicu si očistíme a vydlabeme z nej jadierka.

    Tekvicový prívarok (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nastrúhame ju na väčšom strúhadle,

    Tekvicový prívarok (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    osolíme a okoreníme. Medzi tým si na troche oleja pripravíme z kryštálového cukru svetlý karamel,

    Tekvicový prívarok (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pridáme posolenú a okorenenú nastrúhanú tekvicu a podusíme.

    Tekvicový prívarok (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Podľa potreby podlejeme trochou vody, dnes som nemusela, tekvička bola mladá a mala vody dosť. Zahustíme hladkou múkou rozmiešanou v mlieku,

    Tekvicový prívarok (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    chvíľu povaríme a celý prívarok zjemníme sladkou šľahačkou. Necháme prejsť varom a dochutíme na jemno nakrájaným kôprom. Podľa chuti dosolíme, dokoreníme, docukrujeme alebo pridáme kvapku octu (ja ocot nemám moc rada v prívarku).

    Tekvicový prívarok (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Podávame s varenými zemiakmi a volským okom, prípadne s duseným mäsom.

    Tekvicový prívarok (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@sandraviglasova , ja tiez robim iny a tiez tvrdim, ze ten moj je the best. a tiez bez karamelu a bez štipky cukru. netvrdím, že tento recept nie je chutný, hoci sa mi zdá divné dávať doň karamel a ešte aj cukor. ale - chute a facky sú rôzne.
my ešte využívame aj to vydlabané vnútro, lebo je bohaté na minerálne látky, dáme do menšieho hrnca podľa veľkosti tekvice a chvíľu varíme potom precedíme a vývar použijeme na zeleninovú polievku alebo vychladnuté pijeme od smädu