Foto: evusik
Tento recept mám z kuchárskej knižky "Moje obľúbené recepty" od Michaely Králikovej...
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Na prípravu risotta by sme mali použiť kvalitné suroviny predovšetkým ryžu, kvalitné suché víno, kurací vývar a parmezán. Samozrejme všetko sa dá nahradiť, tekvicový olej slnečnicovým, parmezán eidamom, kurací vývar bujónom... ale čo by sa nemalo nahrádzať je ryža, skúste použiť ryžu Arborio ktorá je určená na risotto, je bežne dostupná v obchodoch a je aj cenovo dostupná.
-
2
Najprv si nachystáme tekvicu. Môžete použiť akúkoľvek maslovú tekvicu, ja som použila hokaido. Tekvicu očistíme a rozdelíme na dve časti. Jednu nasekáme len tak hala bala a dáme ju variť do trochu osolenej vody. Druhú pokrájame na drobné kúsočky, tú budeme restovať
-
3
na troche tekvicového (slnečnicového oleja) orestujeme na drobno nakrájanú tekvicu, pridáme čerstvý (sušený) tymián, mierne osolíme, okoreníme bielym korením a nastrúhaným muškátovým orieškom. Restujeme pokiaľ nie je tekvica mäkká ale nie rozvarená, čiže asi 10 minút. Druhú časť tekvice uvaríme, vodu zlejeme (nie všetku) a rozmixujeme, pridáme kurací vývar na rozriedenie.
-
4
Na risotto si pripravíme: ryžu Arborio, biele suché víno, tekvicové pyré rozriedené kuracím vývarom a tymián
-
5
Na oleji orestujeme ryžu, pridáme tymián a zalejeme bielym vínom. Miešame až sa víno čiastočne odparí a čiastočne vstrebe do ryže
-
6
a začneme po troche pridávať tekvicové pyré, stále miešame.... bohužiaľ toto je taká piplačka, treba stále miešať, alebo často premiešavať pretože to má tendenciu prihorieť. Pyré prilievame pokiaľ sa ryža neuvarí, nemala by byť rozvarená.... trvá to asi 30 minút
-
7
hotovú ryžu odstavíme pridáme kúsok masla....
-
8
za hrsť parmezánu...
-
9
orestovanú tekvicu a petržlenovú vňať
-
10
a naložíme na tanier.... môžeme posypať tekvicovými semiačkami a nastrúhaným parmezánom... dobrú chuť!
ďakujem všetkým za nahliadnutie :-)
@zuzkabluzka neblázni a recept určite pridaj... rada vyskúšam aj s paprikou, pretože pečená paprika je tiež veľká dobrota :-)
@irenaw vyskúšaj, uvidíš, že sa ti to bude páčiť.... ja keď som včera robila zostalo mi trochu tekvicového pyré a teraz ma čaká v chladničke... idem si z neho spraviť polievku s chlebovými krutónmi a troškou smotany :-)
čo sa týka použitia patizónu neviem, cuketa možno ale tiež som si neni istá.... ja si robím takéto podobné rizoto len s tým rozdielom, že cuketu len orestujem a pridám na záver....
je množstvo tekvíc, najviac by sa mali hodiť práve tie maslové, také ktoré sa hodia na pečenie....
Privitala by som, keby redakcia vzdy uviedla autora pred nazvom receptu. Pomohlo by to ked viem, kto eke kvalitne recepty pridava.
Milujem rizoto, varim rozne, ale tekvicove este nie...
Vdaka za inspiraciu, perfektny recepis :-)
Urcite skusim, uz je v knihe a 5*
PS: oba blogy sú nádherné a inšpirujúce, chodím nepravidelne, ale vždy rada.
teší ma, že sa ti recept páči a som nesmierne rada, že občas nakukneš na moje blogy aj keď na ten jeden momentálne nemám moc času, mám narobených, nafotených kopec vecí ale vôbec nemám čas ich tam vložiť, ale čo už, sú aj dôležitejšie veci na svete :-)
prajem aj tebe krásny deň :)