Tekvicové risotto fotorecept

evusik - fotkaevusik, 27. augusta 2013
Tekvicové risotto (fotorecept)
Foto: evusik

Tento recept mám z kuchárskej knižky "Moje obľúbené recepty" od Michaely Králikovej...

4
porcie
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
200 ml
100 ml alebo zel.vyvar
1 PL
 kúsok




Postup

  1. 1

    Na prípravu risotta by sme mali použiť kvalitné suroviny predovšetkým ryžu, kvalitné suché víno, kurací vývar a parmezán. Samozrejme všetko sa dá nahradiť, tekvicový olej slnečnicovým, parmezán eidamom, kurací vývar bujónom... ale čo by sa nemalo nahrádzať je ryža, skúste použiť ryžu Arborio ktorá je určená na risotto, je bežne dostupná v obchodoch a je aj cenovo dostupná.

    Tekvicové risotto (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Najprv si nachystáme tekvicu. Môžete použiť akúkoľvek maslovú tekvicu, ja som použila hokaido. Tekvicu očistíme a rozdelíme na dve časti. Jednu nasekáme len tak hala bala a dáme ju variť do trochu osolenej vody. Druhú pokrájame na drobné kúsočky, tú budeme restovať

    Tekvicové risotto (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    na troche tekvicového (slnečnicového oleja) orestujeme na drobno nakrájanú tekvicu, pridáme čerstvý (sušený) tymián, mierne osolíme, okoreníme bielym korením a nastrúhaným muškátovým orieškom. Restujeme pokiaľ nie je tekvica mäkká ale nie rozvarená, čiže asi 10 minút. Druhú časť tekvice uvaríme, vodu zlejeme (nie všetku) a rozmixujeme, pridáme kurací vývar na rozriedenie.

    Tekvicové risotto (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na risotto si pripravíme: ryžu Arborio, biele suché víno, tekvicové pyré rozriedené kuracím vývarom a tymián

    Tekvicové risotto (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na oleji orestujeme ryžu, pridáme tymián a zalejeme bielym vínom. Miešame až sa víno čiastočne odparí a čiastočne vstrebe do ryže

    Tekvicové risotto (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a začneme po troche pridávať tekvicové pyré, stále miešame.... bohužiaľ toto je taká piplačka, treba stále miešať, alebo často premiešavať pretože to má tendenciu prihorieť. Pyré prilievame pokiaľ sa ryža neuvarí, nemala by byť rozvarená.... trvá to asi 30 minút

    Tekvicové risotto (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    hotovú ryžu odstavíme pridáme kúsok masla....

    Tekvicové risotto (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    za hrsť parmezánu...

    Tekvicové risotto (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    orestovanú tekvicu a petržlenovú vňať

    Tekvicové risotto (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    a naložíme na tanier.... môžeme posypať tekvicovými semiačkami a nastrúhaným parmezánom... dobrú chuť!

    Tekvicové risotto (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

paploska
tekvicové som ešte neskúšala :-) a to evusik rizotá milujem. vyzerá výborne takže KK :-) škoda, že som na tie semienka hokaido v špajzi zabudla a tak nebude z vlastných zdrojov....
marsshall
hmm, tekvicu som ešte neskúšal ale podľa farby a fotografie to vyzerá super ! Je hneď jasné, že rizoto variť viete, pekne sa Vám podarila konzistencia.
1x evusik
ajay
Zdravy a vyborny receptik. Velmi dobre napisany postup! Robievam podobne.
izabella929
milá Evušik, toto musí byť skvelé rizoto...))krásne vyzerá a chuť si dokážem predstaviť, keďže aj ja pestujem tekvičku Hokkaido...
alexdidi
Výborný recept, krásna prezentácia....určite vyskúšam s dákou tekvičkou...
kimlo
Ja teda tekvicu moc nemusím, ale toto vyzerá veľmi dobre....
evusik
najlepšie na tomto recepte je to, že sa ryža nepodlieva vývarom ale tekvicovým pyré, ryža tak dostane nielen výbornú chuť, ale aj krásnu farbu.... a pre mäsožravcov ešte podotýkam, že toto risotto je výborné s pridaním kuracích pŕs, nakrájaných na pásiky a len tak orestovaných...
ďakujem všetkým za nahliadnutie :-)
julica
Ohromné, takú mám na to chuť, myslím, že skúsim pridať namiesto tymiánu šalviu (nemám čerstvý tymián). krásne!
evusik
@julica ja zas nemám šalviu, každý rok sa ju chystám zasadiť a vždy zabudnem...
klaura
vazerá to naozaj dobre ... určite stohí na vyskúšanie ...
marikafil
nie je tekvica ako tekvica, hokkaido je úplne super. toho roku sa mi urodilo len zopár, neviem prečo hneď také malinké "odišli", asi im vadilo to sucho. najradšej máme hokkaido len tak upečené, posypané rascou a soľou, ale toto teda vyskúšam.
zuzkabluzka
ja som predvcerom robila rovnakym postupom risotto, len namiesto tekvice som tentoraz pouzila predpecenu zltu "maslovu" papriku, tiez velka dobrota, mam tiez nafotene, ale ked vidim tieto tvoje krasne fotky, budem sa asi hanbit pridat recept ;) krasna praca, ako vzdy @evusik
irenaw
zaujímavá inovácia, doteraz som len vývarom z tekvicovej dužiny podlievala, veru to takto skúsim, lebo takéto máme radi, vďaka za nápad :-)
evusik
@marikafil u nás práve naopak, hokaidu sa darí prenáramne, budem mať aj na zimu... pečené hokaido je veľká fajnovosť len tak samotné ale aj ako príloha k mäsu... ja robievam aj na sladko... pečené na plechu poliate medom, škoricou a hnedým cukrom :-)
@zuzkabluzka neblázni a recept určite pridaj... rada vyskúšam aj s paprikou, pretože pečená paprika je tiež veľká dobrota :-)
@irenaw vyskúšaj, uvidíš, že sa ti to bude páčiť.... ja keď som včera robila zostalo mi trochu tekvicového pyré a teraz ma čaká v chladničke... idem si z neho spraviť polievku s chlebovými krutónmi a troškou smotany :-)
martinis
@evusik tvoje risotto vyzerá náramne dobre, ty robíš poctivé, tak, ako sa má v origináli robiť. krásna farba a vyzerá krémovo , mňa by zaujímalo, či možno hokkaido nahradiť iným druhom tekvice. viem, že je svojím spôsobom jedinečná, ale nie vždy sa ju podarí zohnať, preto sa pýtam, či si myslíš, že by šlo použiť napríklad cuketu či patizón, s inou farbou, samozrejme, počítam :-)) inak veľmi pekný recept, fotka aj spracovanie ;)
evusik
@martinis ďakujem :-)
čo sa týka použitia patizónu neviem, cuketa možno ale tiež som si neni istá.... ja si robím takéto podobné rizoto len s tým rozdielom, že cuketu len orestujem a pridám na záver....
je množstvo tekvíc, najviac by sa mali hodiť práve tie maslové, také ktoré sa hodia na pečenie....
martinis
nuž nič, tak ostáva striehnuť, kým hokkaido dorazí aj do spišskej :))
stava
vsetko mam, takze urcite v najblizsich dnoch vyskusam...obycajne robim z cerstvych hub a potom rovnaky ako ty, ale preco nevyuzit domace hokaido z vlastnej zahradky -) vysledok bude urcite vynikajuci :-)
marikafil
potvrdzujem, že nie len fotky sú krásne, ale aj to rizoto je výborné! mám odovzdať pozdrav od manžela a poďakovanie za super recept:-)
evusik
@marikafil ďakujem :-) teším sa, že si vyskúšala a že tebe aj manželovi chutilo :-)
babidka
Cele leto som smutna z toho , ze sa mi vsetky tekvice "prepelili" na jeden malo zaujimavy a takmer nechutny druh /mala som ich povodne asi 8 druhov -ale ja hlupa som ich posadila vedla seba/ a tak budem musiet na take fajnove rizoto mozno aj rok pockat .Alebo mi snad pomoze supermarket...
evusik
@babidka tak to je smola... mne sa tohto roku hokaido náramne zadarilo z čoho mám veľkú radosť a tiež som sadila tekvice viac druhov a aj sa mi niečo pomiešalo ale nebola to žiadna katastrofa... ale máme poučenie :-) ja na rok sadím maximálne 2-3 druhy a každý do iného kúta záhrady....
katkat
urobila som, zjedla som, je to uzasne a urcite to este zopakujem :) asi najlepsie risotto ake som kedy robila, dakujem za recept
kuchticka
Ahoj @evusik - ja citam az dnes, po precitani si autorov navic pridavajucich recepty na Varechu a takto som tvoj zaujimavy recept objavila. Mam malo casu a tak necitam vsetky recepty, iba sem tam nejaky a tak mi tento tvoj "usiel".
Privitala by som, keby redakcia vzdy uviedla autora pred nazvom receptu. Pomohlo by to ked viem, kto eke kvalitne recepty pridava.
evusik
@kuchticka ja momentálne moc "aktívna" nie som, jednoducho nemám čas.... aj toť nedávno som varila aj fotila a tešila som sa, že to pridám na varechu, ale jedlo som doma uvarila, potom zabalila a odniesla na chalupu kde sme stáčali jablkový mušt, finálne jedlo som nestihla doma odfotiť, že veď odfotím na chalupe... ale kde, vrhli sa mi nato ako kobylky a bolo po fotení... teda fotky mám, ale nie vhodné na zverejnenie :-) ale čo je dôležitejšie pre kuchára ako pochvala spokojných stravníkov, tak som sa tešila, že im chutilo a že ma chválili :-) a teším sa aj s tvojej pochvaly :-)
mataaa
Práve sme ho dojedli, bolo vynikajúce :-) Ďakujem za výborný recept!
maartina
Varila som dnes z maslovej tekvice a musim povedat, ze je vynikajuce ...vdaka za recept ;-)
dandika1
@evusik som stastna ze som nasla tvoj rcp.na spracovanie hokaida,minuly rok bol pozehnany a tekvic som mala rozne druhy neurekom posledne hokaido som urobila pred tyzdnom t.j.zaciatok februara krasne mi vydrzalo v chladnom spajze bola polievka z peceneho hokaida zbieram rcp .a ukladam,tekvicu mame radi na rozne sposoby bude aj Tvoj.Vdaka za inspiraciu.:-)))
evusik
@dandika1 toto je môj najobľúbenejší recept z hokaida a dúfam, že bude chutiť aj tebe... ja mám tiež ešte jednu tekvicu v špajzi, ani neviem ako sa mi ju podarilo doteraz nezjesť :-) určite bude polievka a asi mafiny tie sú výborné :-)
slonikvzoo
...no nech sa paci!!! A komu sa nepaci, nech sa paci :-)
Milujem rizoto, varim rozne, ale tekvicove este nie...
Vdaka za inspiraciu, perfektny recepis :-)
Urcite skusim, uz je v knihe a 5*
evusik
@slonikvzoo to sa mi páči :) a ešte viac sa mi bude ak vyskúšaš... určite ti bude chutiť :) teda dúfam...
katka78
Vďaka @Borgsteina13 za pripomenutie receptu a @Evusik za jeho pridanie, prišiel mi veľmi vhod. Risotto je lahodné, jesenné, chute se dobre dopĺňajú, výborne nám padlo. Ešte raz vďaka, prajem krásny deň!
PS: oba blogy sú nádherné a inšpirujúce, chodím nepravidelne, ale vždy rada.


1x evusik
evusik
@Katka78 ďakujem za krásne foto :) aj tvoj tanier sa mi veľmi páči, je krásny :)
teší ma, že sa ti recept páči a som nesmierne rada, že občas nakukneš na moje blogy aj keď na ten jeden momentálne nemám moc času, mám narobených, nafotených kopec vecí ale vôbec nemám čas ich tam vložiť, ale čo už, sú aj dôležitejšie veci na svete :-)
prajem aj tebe krásny deň :)





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia