Tekvicové risotto (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Tento recept mám z kuchárskej knižky "Moje obľúbené recepty" od Michaely Králikovej...

4
porcie
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Na prípravu risotta by sme mali použiť kvalitné suroviny predovšetkým ryžu, kvalitné suché víno, kurací vývar a parmezán. Samozrejme všetko sa dá nahradiť, tekvicový olej slnečnicovým, parmezán eidamom, kurací vývar bujónom... ale čo by sa nemalo nahrádzať je ryža, skúste použiť ryžu Arborio ktorá je určená na risotto, je bežne dostupná v obchodoch a je aj cenovo dostupná.
  2. Najprv si nachystáme tekvicu. Môžete použiť akúkoľvek maslovú tekvicu, ja som použila hokaido. Tekvicu očistíme a rozdelíme na dve časti. Jednu nasekáme len tak hala bala a dáme ju variť do trochu osolenej vody. Druhú pokrájame na drobné kúsočky, tú budeme restovať
  3. na troche tekvicového (slnečnicového oleja) orestujeme na drobno nakrájanú tekvicu, pridáme čerstvý (sušený) tymián, mierne osolíme, okoreníme bielym korením a nastrúhaným muškátovým orieškom. Restujeme pokiaľ nie je tekvica mäkká ale nie rozvarená, čiže asi 10 minút. Druhú časť tekvice uvaríme, vodu zlejeme (nie všetku) a rozmixujeme, pridáme kurací vývar na rozriedenie.
  4. Na risotto si pripravíme: ryžu Arborio, biele suché víno, tekvicové pyré rozriedené kuracím vývarom a tymián
  5. Na oleji orestujeme ryžu, pridáme tymián a zalejeme bielym vínom. Miešame až sa víno čiastočne odparí a čiastočne vstrebe do ryže
  6. a začneme po troche pridávať tekvicové pyré, stále miešame.... bohužiaľ toto je taká piplačka, treba stále miešať, alebo často premiešavať pretože to má tendenciu prihorieť. Pyré prilievame pokiaľ sa ryža neuvarí, nemala by byť rozvarená.... trvá to asi 30 minút
  7. hotovú ryžu odstavíme pridáme kúsok masla....
  8. za hrsť parmezánu...
  9. orestovanú tekvicu a petržlenovú vňať
  10. a naložíme na tanier.... môžeme posypať tekvicovými semiačkami a nastrúhaným parmezánom... dobrú chuť!