Tekvicové cesto
Tekvicové cesto

Tekvicové cesto na ovocné guľky alebo šúlance fotorecept

dvorka - fotkadvorka, 6. septembra 2018
Tekvicové cesto na ovocné guľky alebo šúlance (fotorecept)
Foto: dvorka

Máme veľa tekvíc. Rozdávam, varím z nich pomaly každý deň a mám odloženú na zimu v mrazničke a aj tatársku omáčku (ináč, je Zobraziť celý popisMáme veľa tekvíc. Rozdávam, varím z nich pomaly každý deň a mám odloženú na zimu v mrazničke a aj tatársku omáčku (ináč, je úžasná) som už robila. Vymýšľam kam by som ich ešte dala. A včera ma napadlo, že znova tekvicu využijem do cesta, kde sa bežne dávajú zemiaky. Urobila som cesto na sladké ovocné knedličky. Nedávam to ako recept, skôr len ako tip na využitie tejto skvelej zeleniny.

Suroviny





Postup

  1. 1

    Večer som asi tretinu dlhej klasickej tekvice ošúpala, vydlabala stred so semienkami a nakrájala na kocky. Uvarila som do mäkka, precedila a nechala vychladiť.

  2. 2

    Na druhý deň som uvarenú a vychladenú tekvicu nastrúhala na strúhadle s malými slzičkami a cez sitko precedila väčšiu časť šťavy. K tekvici som pridala vajíčko, ja osobne hladkú špaldovú múku a vypracovala som hladké cesto. Nevážila som suroviny, múku som prisypávala dovtedy, kým sa mi cesto zdalo byť nie veľmi lepivé, ale ani nie tvrdé - múčne.

    Tekvicové cesto na ovocné guľky alebo šúlance (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto som si nakrájala na malé kúsky, zaguľatila som ich naolejovanými rukami a pomocou sáčku som spravila tenkú placku, ktorou som obalila slivku. Tento postup používam aj pri robení lokší a langošov či iných placiek.

    Tekvicové cesto na ovocné guľky alebo šúlance (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do vriacej vody som naukladala spravené guľky, pomiešala aby sa neprilepili na spodok kastróla a keď vyplávali na povrch, nechala som ich pomaly variť 8 minút. Cesto je chutné a podľa mňa na nerozoznanie od zemiakového.

Diskusia k receptu

haji
To je recept jako víno! Velmi pěkně napsáno a celý postup odsýpá na jedničku s hvězdičkou. Moc děkuji, jsi velice šikovná žena!! Fígl s vyvalováním je pěkný. Jen by mě obcházel strach, že těsto z igelitu nevyprostím, haha
siisa
Perfektné ! Určite vyskúšam, páči sa mi tento nápad. A recept na tatársku omáčku nepridáš, rada by som vyskúšala, kým ešte mám tekvice.
motyka
Skutočne je cesto na nerozoznanie od zemiakového. Robila som takéto "zemiakové" halušky, keď som nemala zemiaky a halušky boli sľúbené na večeru. Ale jedlo z uvarenej tekvice som ešte nikdy nerobila. Musím niekedy urobiť. Ty pridávaš len dobré recepty, tak určite je aj tento. A myslím, že bude dobre aj s niečim na slano. Či nie?
dvorka
Ďakujem za milé komentáre. @Haji : Čo sa týka "rozplácania" guľky v igelite, vždy sa mi pekne odlepí. @Siisa : možno ešte dnes pridám recept, keď budem znova tatarku robiť. Dokonca chutí aj mojej mamke, celoživotnej bojovníčke a odporkyne zeleniny. Neverila že je z tekvice :-) @Motyka : večer som robila z ostavšieho cesta šúľance a mala som ich s orechmi. No viem si ich predstaviť aj k mäsu namiesto knedlikov ktoré zvyknem robiť zo zemiakového cesta. A pravdaže guľky plnené kapustou alebo mletým či údeným mäsom. Proste, cesto na čokoľvek.
radost
@Dvorka (7.9.2018 09:13)

je nutné variť cukiňu..??mohla by som najemno postrúhať surovú..??poraď,prosím...
siisa
@Dvorka (7.9.2018 09:13)

Ďakujem, budem ti vďačná ak ho pridáš .
dvorka
@Radost (7.9.2018 19:42)

Toto cesto je presne ako zemiakové. Po pridaní surovej tekvice bude cesto ako na halušky (alebo chlupaté knedlíky), ktoré je dobré hlavne na slano. Ak sa Tekvica uvarí, cesto je jemnejšie a dajú sa z neho robiť jedlá aj na sladko aj na slano. Podľa mňa je to určite rozdiel.
1x motyka
silvia16
Veľmi dobrý nápad. Ste si to dobre vymysleli keď máte veľa tekvic, ze ich použijete hocikde. A vyzerajú krásne.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia