Tekvicové cesto

Tekvicové cesto na ovocné guľky alebo šúlance (fotorecept)

Autor receptu: dvorka

Máme veľa tekvíc. Rozdávam, varím z nich pomaly každý deň a mám odloženú na zimu v mrazničke a aj tatársku omáčku (ináč, je úžasná) som už robila. Vymýšľam kam by som ich ešte dala. A včera ma napadlo, že znova tekvicu využijem do cesta, kde sa bežne dávajú zemiaky. Urobila som cesto na sladké ovocné knedličky. Nedávam to ako recept, skôr len ako tip na využitie tejto skvelej zeleniny.

Postup

  1. Večer som asi tretinu dlhej klasickej tekvice ošúpala, vydlabala stred so semienkami a nakrájala na kocky. Uvarila som do mäkka, precedila a nechala vychladiť.
  2. Na druhý deň som uvarenú a vychladenú tekvicu nastrúhala na strúhadle s malými slzičkami a cez sitko precedila väčšiu časť šťavy. K tekvici som pridala vajíčko, ja osobne hladkú špaldovú múku a vypracovala som hladké cesto. Nevážila som suroviny, múku som prisypávala dovtedy, kým sa mi cesto zdalo byť nie veľmi lepivé, ale ani nie tvrdé - múčne.
  3. Cesto som si nakrájala na malé kúsky, zaguľatila som ich naolejovanými rukami a pomocou sáčku som spravila tenkú placku, ktorou som obalila slivku. Tento postup používam aj pri robení lokší a langošov či iných placiek.
  4. Do vriacej vody som naukladala spravené guľky, pomiešala aby sa neprilepili na spodok kastróla a keď vyplávali na povrch, nechala som ich pomaly variť 8 minút. Cesto je chutné a podľa mňa na nerozoznanie od zemiakového.