Tekvicová omáčka

dr - fotkadr, 14. júla 2015
Tekvicová omáčka
Foto: dr
4
porcie
5 minút
príprava
27 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
2 ks
1 PL
podľa chuti
podľa chuti
250 ml
1 PL (na zátrepku)




Postup

  1. 1

    Tekvicu ošúpeme, vyberieme semienka a na hrubšie nastrúhame (na slžičkovej časti strúhadla). Zalejeme vodou, ale nie celkom, stačí do polovičky nastrúhanej tekvice. Pridáme bobkový list, ocot, korenie, soľ a varíme 15 minút.

  2. 2

    Z múky a smotany pripravíme zátrepku a pomaly ju pridávame k uvarenej tekvici. Varíme 10 až 12 minút, aby sa múka dobre prevarila. Podľa potreby ešte dochutíme soľou a mletým korením.

    Tekvicová omáčka - obrázok 2

Diskusia k receptu

56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@mijaita , len tak, s vajíčkom - kuk na prezentačný obrázok, s fašírkou, s opečenými zemiakmi, s pečivom, s chlebom ...
mijaita
@dr tak nekdy vyzkousim. Urcite nepouzivam ocet do niceho, lepsi z meho pohledu je zakysanka a vyhybam se mouce z duvodu zachovani hmoty :-) A vim uz co k tomu, diky za inspiraci, dockas se :-)
jozka2
Milujem tekvicovy privarok na rozne sposoby.Ja ju nevarim vo vode,ale v servatke po odteceni tvarohu a ako pise mijaita zahustujem zakysanou smotanou.
Muka,ci skrob na zahustenie je potrebny.Tiez oprazim na masle cibulku do zlata,pridam troche cer.papriky, rascu a na vrch hned po odstaveni vmiesam kopec kopru,aby sa nevaril ,iba zaparil.Este pridavam aj kurkumu
1x ilusa
denyany
Mám veľmi rada tekvicový prívarok! Robievam ako jozka2 s kôprom. Len doma ho nik okrem mňa neje...
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Koľko domácností, toľko chutí, každý podľa svojho zvyku, niekedy sa ale človek poučí, alebo je zvedavý ako by chutilo jedlo podľa niekoho iného. Ja som veľa pochytila od iných, preto mám rada aj varechu.
havino
aj u nás takto, aj ocot, aj cukor, dochutená musí byť a kôpor tiež , k nej perkelt a hrče za ušami
2x dr a kata50
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
No čo vám poviem :-), môj muž túto omáčku raz jedol s lečom :-), som nechápala.
racik
Veľmi sa mi to páči, použijem "vylepšenia", ktoré odporúča jožka 2, pridám do zakysanky červenú papriku. zahustim solamilom a miesto octa citron. V mrazničke mi zostalo par menšich fašírok. dr. dakujem
1x dr
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Táto diskusia sa mi páči :-).
marienka44
Ja nastruhanu tekvicu pridavam na zaver do vriaceho besamelu a odstavím, cize nevarím. Prikrytá tekvica dôjde, ako sa hovorí. Kopor tiez nevarit, stratil by svoje účinky.
dormella
marienka44: Vas modus operandi je hodne zajimavy, rekla pro mne snad nejlepsi a kopr urcite nevarit!
mezi
Povedzme, že je to prívarok. Na kyslo. Bôbkový list. Bez tuku. Pod omáčkou si predstavujem zápražkový základ, smotanu..... a hlavne to podstatné, čo sa ňou bude zalievať.
A len tak mimichodom - tekvica a bez kôpru?
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@mezi , je to omáčka a do každej omáčky ide bobkový list, tuk je v 33% smotane. A ten kôpor, kto má rád si do omáčky pridá vôbec nenamietam, veľa ľudí má rado kôpor, u nás kôpor NIE.
evanaaa
@dr , aj ja varím podobne ako ty, len ocot dávam (ak ho dám), úplne nakoniec, aj osladím pri konci, nerobím zásmažku, ale zátrepku, tam, kde nemusí byť, sa jej vyhýbam, ( zásmažke), lebo je ťažšia ako zátrepka. Niekto tu spomenul aj rascu, tá mi nejak nepasuje do smotany.....ale každý podľa seba. A ešte - ja dávam aj ten kôpor. aj keď nie do každej omáčky, do tekvice ano.
1x dr




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia