Tekvicová omáčka ako varím ja

myalab - fotkamyalab, 2. augusta 2015
Tekvicová omáčka ako varím ja
Foto: myalab

Najobľúbenejšie jedlo môjho manžela. Je vhodná aj na bezlepkovú diétu.

4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

50 g
1-2 ks
1-2 PL
1 ks
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
200 ml
2-3 PL
3-4 ks
podľa chuti
1-2 PL
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Mladú tekvicu očistíme len zvrchu. Jadierka zámerne nevyberám, strúham aj s nimi. a Krájame/strúhame na hranolky, štvorčeky... Dusí sa krátko, ale záleží od veľkosti nakrájania. Na tvare nezáleží, lebo na konci sa bude mixovať. Keď máme tekvicu pripravenú očistíme cibuľu a nakrájame a spolu s olejom trochu restujeme, pridáme kryštálový cukor a jemne skaramelizujeme. Potom vložíme pripravenú tekvicu, jemne osolíme, dobre premiešame. Kto chce môže pridať rascu a restujeme. Ja podlievam len na začiatku minimálnym množstvom vody. Nie je nevyhnutné cca 0,5 dl, tekvica si pusti šťavu.

  2. 2

    Keď je tekvica polomäkká zahustím len solamylom rozpustenom v troške vody. Tekvica je sama o sebe dosť hustá, ale takto ziska krémovitú konzistenciu. Kto nechce nemusí. Môžeme ešte ochutiť domácou vegetou. Niekto pridáva zeleninový alebo slepačí bujón. Všetko rozmixujeme na krém. Na záver pridám smotanu 30% a nechám prevrieť. Tesne pred koncom ochutíme ešte nakrájanou kôprovou vňaťou. Cca 2-3 minúty pred vypnutím pustím do omáčky celé vajíčka. Každé na iné miesto. Podávam až tak cca za 15 minút, aby sa vajíčka uvarili. Nám to takto chutí najviac. Vajíčka takto upravené sú chutné a rýchle a zdravšia varianta ako volské oko. Kto chce môže ochutiť citrónovou šťavou. Podávam s novými varenými zemiakmi s maslom a petržlenovou vňaťou, prípadne knedľou. Robím k tomu aj cuketové fašírky, ale to je už na každom, kto má čo rád. Fašírky nevyprážam, ale zapekám v rúre cca 15 minút a potom dám turbo gril 8 minút.

Diskusia k receptu

hubata
Rozmixovanú tekvicovú omáčku som ešte nerobila, takže môžem skúsiť. Prekvapila ma tá rasca, ale prečo nie? Iná vôňa, iná chuť na osvieženie nášho jedálnička. Páči sa mi receptík, je čas tekvíc, patiizónov, cukín tak sa dá lacno a dobre pripraviť aj takýto chutný obedík. Manžel nemá zlý vkus: má doma skvelú kuchárku. Dávam päť hviezdičiek, lebo táto tekvica si to zaslúži.
1x myalab
jozka2
Mna tam zase prekvapili tie vajicka,vyborna alternative,ale ja ich zjem samotne.Tekvicovy privarok mam najradsej s novymi zemiacikami posypane zel.cibulkou,alebo ako pises petr.vnatou.5
1x myalab
babidka
Cely recept sa mi velmi paci ! kazde leto mam nasadenych niekolko druhov tekvic a robim z nich vselico . Taku omacku som este nerobila , urcite nou potesim vsetkych doma :-)
1x myalab
pivonka
Aj mne s recept páči. Tie spúšťané vajíčka robím do vianočnej kapustnice. Veľký hrniec kapustnice vypnem, pospúšťam vajíčka a nechám dôjsť. Je to vynikajúce, vajíčka majú inú konzistenciu.
martapa
Ja tie vajíčka púšťam do veľkonočnej kapustnice,ale výborný nápad do tekvicovej omáčky.
1x myalab
myalab
Dakujem vam vsetkym za nahliadnutie a mile komenty.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia