Tavený syr z tvarohu fotorecept

gordonko - fotkagordonko, 31. januára 2013
Tavený syr  z  tvarohu  (fotorecept)
Foto: gordonko

predvčerom som dostal recept imeilom tak som ho ,,oproboval,, asi mi Zobraziť celý popispredvčerom som dostal recept imeilom tak som ho ,,oproboval,, asi mi nevzešlo to čo malo ,ale aj tak som si pochutil ...nestihol som to dať ani na chleba ,alebo rožok .... sedim pri PC naberám na prst a pomali ujedám

20 - 30 minút
príprava

Suroviny

2 l
1 250 gr ak nemáme kyslé mlieko
1 ČL
1 ČL
mimo receptu:
5 - 6 plátkov




Postup

  1. 1

    včera som dal zohriať zrazené mlieko - NEPREVARIŤ ...stačí 60 - 80 °C a cez utierku som ho nechal odkvapkávať

    Tavený syr  z  tvarohu  (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    vyšla mi takáto hrudka , trochu viac ako pol kg kto si nerobí svoj tvaroh použije kupovaný

    Tavený syr  z  tvarohu  (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    k tejto hrudke tvarohu prisypem zarovnanú kávovú ližičku sody bicarbony

    Tavený syr  z  tvarohu  (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    4 strúčiky roztlačeného cesnaku

    Tavený syr  z  tvarohu  (fotorecept) - obrázok 4
  5. 6

    prilejeme ližičku rozpusteného masla

    Tavený syr  z  tvarohu  (fotorecept) - obrázok 6
  6. 7

    a vymiešame ............. po 10 minutách mala presjsť akási reakcia a tvaroh sa mal premeniť na tavený syr ,to moje ,,čudo,, sa mi moc nepáčilo a tak som.....

    Tavený syr  z  tvarohu  (fotorecept) - obrázok 7
  7. 8

    pridal viacej soli

    Tavený syr  z  tvarohu  (fotorecept) - obrázok 8
  8. 9

    a 4 - 5 tenkých plátkou masla ....toto som znova premiešal

    Tavený syr  z  tvarohu  (fotorecept) - obrázok 9
  9. 10

    no a vyšla mi super pochúťka ....kupodivu malo to chuť skoro ako bryndza , tak som dal žene ochutnať a ona sa ma opýtala ,,Ty si tam dal aj bryndzu,, .... chuť ma neoklamala ... takže ak sa nebojíte experimentu skúste ... DOBRÚ CHUŤ

    Tavený syr  z  tvarohu  (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

medulienka122
@gordonko , ak dobre rozumiem, tak z dvoch litrov mlieka máš vyše pol kila tvarohu? Tak to si dobrý, lebo ja robím tvaroh každý týždeň z 3-4litrov, a mám cca 60 deka tvarohu. Ak najbližšie budem robiť tvaroh, tak si takúto bryndzu vyrobím, ak sa mi podarí...potom poviem
babidka
Je to asi skor nieco ako pomazanka :-) Ale urcite velmi dobra :-)ja mam recept , v ktorom sa ten tvaroh este da do rury a necha sa pomalicky pri nizsej teplote este "tavit" aby bol naozaj taveny .Malo by vzniknut nieco podobne ako taveny syr . Ale hoci som to skusala a skusala - vzdy z toho vysla taka maksia - guma :-) Chutna ochutena guma ....Takze radsej tvoju pomazanocku ako gumicku:-)
gordonko
@medulienka122 @babidka dievčatá moje ja sám neviem....od švagriny som doniesol poctvé nadojené mlieko ,v špajzy bolo skoro dva týždne a tak sa ,,zdrclo,, ...ter tvaroh bol taký jemný skoro ako ,,termix,, ..... možno mal pod 0,5 kg ,ale vdanej chvíli sa mi zdal aspoň taký - na váhu som ho nedal a za klamára tu nechcem byť.
Mohlo sa to použiť ako pomazánka ,ale komu ??? sym mliečné odmietá , dcera sa vála v nemocnici , ,,striga,, iba ochutnala a tak som to spucoval sám bez ničoho , lebo pečivo teraz nejem.
ebaka
Mne sa tá tvoja ,,pomazánka,,pozdáva,lebo ak si ju zjedol bez pečiva(je jedno z akého dôvodu),tak ju vyskúšam.Aj moja ,,polovička,,experimentoval podľa ukrajinského receptu,čo dostal od spolupracovníka a tiež z toho bol nejaký iný recept....tak nech sa ti darí
pivonka
@gordonko , ten recept na tavený syr som dostala aj ja a chystala som sa ho spraviť. Som trochu sklamaná, že nevyšlo ako malo, ale hlavne, že chutilo.
gordonko
@aroooo .... to je taký istý recept čo si odkaz dala ,len neviem či som to mal aj ja prihrievať a zabudol som nato ....ale tomu sa nečudujem ..som hlava deravá
@pivonka nebud sklamaná ....ešte jednu 2 literku mlieka mám .... zkúsim znova a teraz to aj prihrejem ..... dám vedieť
gubics
Ľudkovia, čo nevymyslíte, ale idem to vyskúšať, len z kúpeného tvarohu, dúfam, že sa vydarí.
irenaw
@gordonko nebolo tam cítiť tú sódu? raz som takýto syr skúšala trošku iným spôsobom a syr mal sódovú pachuť, keby tej nebolo, tak je to super.
gordonko
@irenaw prisahám na mou duši , na psí uši a na kočičí svedomí nebolo tam cíťiť ani zrnko sody bicarbóny ,,,,, jemne bol cítiť cesnak a ta brindzová chuť
irenaw
presvedčil si ma, skúsim to ako ty :-)))
irenaw
nie, tentokrát spravím presne ako ty. možno práve teplom tam cítiť tú sódu? uvidíme, dám ti vedieť :-)
irenaw
ak si sa pýtal, či som ho minule zahriala, tak áno ;-)))
joel
presne takto robim aj ja len,keď pridam sodu necham odstať aspoň 2 hodiny a potom dam misu nad paru a pekne za stalého miešania sa rozpusti a potom už nalejem do pohárov a keď vychladne tak to nema chybu, skušal so aj a kápiou aj s provensalským korením....
gordonko
@joel ....super aj ja som uvažoval nad pohárom od detskej výživy .... provensálské mi nesedí
cuckasiska
@gordonko aj ja som ho vcera dostala mailom, tesila som sa na neho, ze pre mojich pozieracov bambina urobim...ale ja tam mam uvedene 1kocku tvarohu (to je 250g) a k tomu 1KL sody a zevraj tu konzistenciu robi ta soda, tak na tvojich cca pol kila by malo ist najmenej 2KL, nie ? a zevraj zamiesta a cakat...tak, ale da sa ? ked prsty do toho lezu same, ze ?!? :=))
jac37
@Gordonko - děkuji za rcp vyzkouším v nejbližší době. Ještě jednou děkuji.
dacia427




skuste to podla toho videa....ono sa to musi zohrievať na variči...este som to nerobila ale tiež vyskušam...
gordonko
@cuckasiska ako som už hore spomenul tých pol kila bolo odhadom nevážil som to ,ale Tvoje výpočty sú správné ...máš za 1* ..... ale idem robiť druhý pokus a skusim to dať do pohára ...kolko to vydrží
gordonko
@dacia427 ...kolko ludí tolko spôsobou .... všimla sis natom videu - oni tam tu sodu dali a hned spracovali recept čosom dostal ja píše o 10 minutovej pauze
dvorka
Pred chvíľou som urobila tavený syr podľa receptu čo som dostala mailom od kamarátky a je bez zahrievania, len tvaroh a jedlá sóda, potom lyžička teplého masla. (Ako v tomto recepte). Pridala som pažítku a trocha kyslej smotany a je skvelý. Lepší ako ten zahrievaný, aj keď aj ten nebol na zahodenie :).
mrtulko
No takže na panvicu som dal na začiatok 1 kl masla rozpustil a vypol ohen pridal som 250gr hrudkoviteho tvarohu a sódu rozmiesal som to poriadne a začal som to zahrievat za chvíľku sa to prepojilo a vznikla hmota pripomínajúca taveny syr len trochu hustý tak som pridal ešte 3 kl masla a poriadne premiesal a tym maslom sa to pekne rozriedilo a to čo vzniklo som dosolil a voalaá taveny syr bol na svete,len na budúce vyskúšam z tvarohu jemného






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia