Foto: tinavondecadent
Tavče Gravče je národné jedlo Macedónska. Je veľmi obľúbené a rozšírené na celom Balkáne. Je to jednoduché a lacné jedlo. Čo sa týka dochutenia, Zobraziť celý popisTavče Gravče je národné jedlo Macedónska. Je veľmi obľúbené a rozšírené na celom Balkáne. Je to jednoduché a lacné jedlo. Čo sa týka dochutenia, nemá žiadne striktné pravidlá, takže je možné ho pripraviť "na 100 rôznych spôsobov".
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
450 g |
|
2 ks |
|
1-2 PL môžete použiť aj slnečnicový, ja používam len olivový |
|
nakrájaná nadrobno |
|
3 strúčiky |
|
4 ČL |
|
1/2 ČL |
|
400 g (počas sezóny určite lepšie použiť čerstvé) |
|
|
|
dodatočné koreniny: | |
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Pretriedenú a umytú fazuľu namočte asi na 3 hodiny do vody. Po 3 hodinách vodu vylejte, nalejte čistú a dajte fazuľu variť(voda by mala fazuľu prekrývať tak 3-4 cm). Nasekajte olúpané cibule a vložte ich do hrnca ku fazuli, pridajte peper a prípadne bobkový list. Suroviny varte spolu na miernom ohni až kým nezmäknú a nebudú krémové (cca 2 hodiny). Občas ich premiešajte. Keď sa začne voda vyparovať, občas trochu prilejte.
- 2
Zhruba po dvoch hodinách varenia vedľa na rozpálenú panvičku nalejte olej. Až bude rozžhavený, pridávajte postupne koreniny (mletá paprika, cesnak, čubrica, rasca;v podstate podľa chuti). Miešajte to spolu až kým sa to poriadne nerozvonia (cca 1 minúta).
- 3
Nakrájajte paradajky a mrkvu a pridajte ich ku zmesi. Pridajte soľ a všetko spolu dobre zamiešajte . Nemalo by tam byť veľa vody, ale nemalo by to byť ani suché. Fazuľa by sa mala lesknúť od oleja a mala by zostať vláčna aj po dopečení.
- 4
Zmes vylejte do pekáča, najideálnejší je keramický. Pečte ju pri teplote 200°C asi 30 minút. Jedlo sa zvykne podávať s tmavým chlebom alebo pitou. Mne sa osvedčilo aj ako dobrá príloha k mäsu.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@afataga : Nie som si istá, čo presne názov znamená, podľa anglického prekladu by to mali byť "fazule v pekáči". :)
V poriadku, ja sa nehádam, ale častejšie som natrafila na recepty práve z fazule červenej.