Tatárska omáčka z tekvice alebo cukety fotorecept
Foto: dvorka
Na želanie Varecháčky pridávam recept na tatársku omáčku. Ja som robila z bielej tekvice, ale môže byť hocaká. A taktiež prídavky ako koreniny a Zobraziť celý popisNa želanie Varecháčky pridávam recept na tatársku omáčku. Ja som robila z bielej tekvice, ale môže byť hocaká. A taktiež prídavky ako koreniny a papričky si každý môže dať podľa chuti. Môj recept je teda len orientačný. Nevravím, že tu žiaden nie je, ale v ostatných je cukor a ocot ktorý som nedávala a taktiež som tekvicu nevarila ale piekla. Má úplne inú chuť ako varená.
príprava
na 160 °C
Postup
-
1
Tekvicu som umyla, rozkrojila, vydlabala mäkké vnútro a uložila do pekáča. Zatiaľ som si dala rozohriať rúru na 160 °C. Na tekvicu som uložila kúsky cibule, cesnakové strúčiky a nakoľko som mala malé papriky, tak som pridala aj tie aj so semienkami. Tentokrát som robila z polovičného množstva, tak aby som nemala poloprázdnu rúru, robila som spolu s tekvicou aj paradajky na pyré. K nim pridávam aj pár jabĺk.
-
2
Všetko som piekla pri 160 °C hodinu. Tekvica pekne zmäkla (pichla som do nej vidličkou), paradajky chytili farbu upečenia. Nechala som všetko postáť ďalšiu hoďku už vo vypnutej rúre s pootvorenými dvierkami.
-
3
Do misy som si dala cibuľu a cesnak, potom som pridávala kúsky tekvice ktoré som škrabkou na zemiaky olúpala od šupky a každý kúsok trochu vyžmýkala od šťavy. Tak primerane.
-
4
K upečeným surovinám som pridala soľ, korenia (ja preferujem biele korenie pred čiernym) a dala som za kávovú lyžičku mletého muškátového kvetu. No a sladkú papriku. Tu sa fantázii medze nekladú. A hlavne, každý podľa svojej chuti. Priliala som olej. Nasledovala horčica. Môže byť akákoľvek, ja som dala kremžskú, tú dávam aj do klasickej tatárky. No a nakoľko som bola rozbehnutá v práci, zabudla som dať len polovičnú dávku. Takže som urobila tekvicovú horčicu. Ale aj tak chutí veľmi dobre. Všetko som dobre rozmixovala tyčovým mixérom a preliala hmotu do kastróla, kde som pomaly nechala všetko prevrieť.
-
5
Variť treba v zakrytom hrnci, nakoľko masa aj pri najnižšej teplote pekne bubloce a prská. Po otvorení treba miešať pomaly.
-
6
Prevarenú masu som postupne nalievala do fľašiek od horčice a potom zavrela viečkom, ktoré som vopred mala vo vriacej vode. Položila som fľašku hore dnom na chvíľu a tak som naplnila vnútro mikrovlnky, ktorú používam už len ako "suchý sterilizátor" namiesto deky. Samozrejme, nezapínam. Po uprataní kuchyne som fľašky otočila a mám nové dávky pripravené na uskladnenie.
Ďakujem za milé komentáre. Dobre sa to číta :-)
:-) som rada že sa dielo podarilo a že chutí. Ináč, naposledy som dala dijónskú (či ako sa to píše) horčicu. Ešte lepšie ako s mojou obľúbenou kremžskou. Ale, ako som písala. Každý podľa svojej chuti.
Do paradajkového pyré zvyknem dávať aj jablko, alebo dve. A niekedy aj červenú repu. Teraz mám už nachystané, len neviem kedy spravím. Keď ten deň má len 24 hodín.