Tatarčené pirohy (fotorecept)

Autor receptu: mamaoli

Jednou zo špecialít gazdiniek zo severovýchodného Slovenska sú tatarčené pirohy, ktorých názov je odvodený od tatarky (pohánky), názov ktorej je zas odvodený od Tatarov (pohanov), ktorí ju do našej kuchyne priniesli.

4
porcie
90 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Z kyslej kapusty zlejeme nálev a pokrájame ju nadrobno.
  2. Opražíme nadrobno nakrájanej cibuľke. Podlejeme trochou vody a dusíme, kým bude kapusta mäkká (nie však rozvarená).
  3. Na malé a hlavne tenké kúsky si nakrájame slaninu, inak by nám pri lepení pirohov pretrhávala cesto. Opražíme ju a pridáme do nej už udusenú kaspustu a ešte chvíľku pražíme spolu. Odstavíme a necháme vychladnúť. RADA: Kapustovo-slaninovú náplň si môžete pripraviť deň (večer) dopredu.
  4. Medzitým ako nám náplň chladne, si z polohrubej a pohánkovej múky, ktoré sa vždy miešajú v pomere 4:1 (v mojom recepte to sú 2 šálky polohrubej múky a 1/2 šálky pohánkovej múky), soli a vody (prilievame po troche podľa potreby) pripravíme vláčne cesto.
  5. Cesto si rozdelíme na dve časti a každú potom postupne rozvaľkáme na pomúčenej doske na nie príliš tenký plat (tak ako na klasické pirohy), aby sa netrhal. Rozkrájame na malé štvorčeky. Na každý dáme asi pol lyžičky náplne, zlepíme protiľahlé rohy, takže nám vznikne pekný trojuholník.
  6. Nalepené pirohy uvaríme v osolenej vriacej vode, ktorú sme si medzitým ako sme pirohy lepili, dali zovrieť.
  7. Scedíme a podávame s opraženou cibuľkou a kyslou smotanou. Dobrú chuť!