Tartiflette savoyarde (fotorecept)

Autor receptu: janger

Toto jedlo pochadza z Francuzska, z krasnej oblasti Haute-Savoie. Je oblubene hlavne pocas lyzovacky, teda je spojene so zimou... Napriek tomu, ze je uz marec, u nas je dost zima, padal dokonca sneh...Tak som si spomenula, ze mam v mraznicke syr Reblochon, ktory som si priniesla z Francuzska a treba ho minut....Varila som, fotila som...a potom som zistila, ze tu na Vareche takyto recept uz je. Bol uverejneny uz dost davno, takze ho uverejnujem na ozivenie pamati. A moj postup je trosku iny.

2
porcie

Suroviny

Postup

  1. K tartiflette patri syr Reblochon... Chcela som nieco o tom napisat, ale je to uz pekne popisane v tomto zazitku od varechaca @zemo: http://varecha.pravda.sk/zazitky/kto-vymyslel-francuzske-zemiaky/49-clanok.html Takze ak ma niekto zaujem, precitajte si to. A este nieco o syre Reblochon: Reblochon syr je v dvoch kvalitach. Jeden ma zelenu znacku (peciatku v kore), to je Rebochlon fermier – ten je vyrabany priamo na farmach v oblasti Thônes. A este je s cervenou peciatkou, Rebochlon fruitier, ten sa moze vyrabat v celej oblasti Haute Savoie. Myslim, ze fermier je drahsi.
  2. No teraz k postupu. Je viacero postupov, viacer variacii. Ja som si vybrala tento. Je jednoduchy a nezaspini sa kopec riadov. Najprv uvarime zemiaky v supke.
  3. Na oleji oprazime cibulu. Ja som pouzila jednu velku cibulu. Ale kludne si mozete dat cibule viac, bude to este lepsie.
  4. Pridame k tomu pomliazdeny cesnak a na kusky pokrajanu udenu slaninku. Poprazime.
  5. Prilejeme biele suche vino. Nechame to trosku zredukovat.
  6. Zemiaky osupeme a pokrajame na platky. Pridame to k slaninke s cibulou. Dobre premiesame. Posypeme cerstvo mletym korenim.
  7. Syr prerezeme (priecne) na dve polovice.
  8. Polozime ho korkou dolu na zemiaky. Ja som ho este prerezala na polovice, aby som pokryla co najvacsiu plochu zemiakov. Niekto dava syr korou hore. Mne sa viac paci takto. Kora ma intenzivnu chut a pri peceni sa pekne roztopi a jej chut prenikne do celeho jedla. Ak date korou hore, tak bude povrch taky korovitejsi :-).
  9. Dame do rozohriatej rury (175-180 stupnov) asi na 10 minut. Syr sa krasne roztopi a porozteka po zemiakoch. Potom zapneme gril priblizne na 10 minut a trosku zvysime teplotu. Syr ziska peknu farbu.
  10. Pridat vino nie je nevyhnutne, no da tomu extra dobru chut. Je mozne pridat aj creme fraiche. V tom pripade to zamiesajte do zemiakov pred tym, ako date na to syr. Ja som smotanu nedavala. Syr je dost syty, pre mna to stacilo takto.
  11. Hned podavajte. Ako vidite na fotke, syr sa krasne roztopil, poroztekal medzi zemiaky. K tomu si dajte nejaku zeleninu. Prajem dobru chut! Dala som to medzi zimne jedla, ale chuti aj v lete. Viem z vlastnej skusenosti :-).
  12. Nemam to s inym syrom vyskusane, ale pridam alternativu...Docitala som sa, ze sa da pouzit napriklad aj: Epoisses, Pont-l Évêque, Crémier de Chaumes, Munster, Raclette, Brie, Camembert...