Tarte Flambée je známy alsaský slaný koláč na báze tenkého chlebového cesta a Crème fraîche. Pripravuje sa vo viacerých variantách – so syrom, hubami, špenátom... Cesto sa tradične vaľká do tvaru obdlžníka alebo kruhu. V závislosti na regióne sa tento pokrm nazýva rôznymi menami. V Alsasku je to Flammekueche, v nemčine Flammkuchen a vo francúzštine Tarte Flambée. Najlepšie chutí s bielym vínkom.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
Chlebové cesto: | |
400 g |
|
1 ks |
|
200 ml |
|
|
|
Náplň: | |
300 g |
|
2-3 ks |
|
200 g alebo smotana kyslá |
|
|
|
|
|
50 g |
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Ak nemáme crème fraîche, tak si môžme urobiť našu slovenskú verziu. V miske zmiešame kyslú smotanu s čo najväčším obsahom tuku, 2 lyžice zakysaného mlieka, soľ a mleté čierne korenie. Necháme chvílu postáť.
-
2
Sušené droždie zalejeme teplou vodou (4 lyžice), pridáme štipku cukru, premiešame a necháme kvások vykysnúť. Ďalej si preosejeme múku, pridáme soľ, droždie a vodu a vypracujeme cesto. Necháme kysnúť 2 hodiny.
-
3
Po dvoch hodinách si pripravíme slaninu a cibuľu. Slaninu nakrájame na tenké pásiky a cibuľu na kolieska.
-
4
Cesto rozdelíme na tri časti ,každú vyvaľkáme a dáme na papier na pečenie a poprepichujeme vidličkou.
-
5
Na cesto kladieme jednotlivé vrstvy - smotanu, nastrúhaný ementál, cibuľu a slaninu. Pečieme pri teplote 200°C si 20-25 minút.
-
6
Po upečení servírujeme.
Zaujímavé video z archívu TV Varecha
Diskusia k receptu