Tarte flambée - francúzsky slaný koláč fotorecept

domi454 - fotkadomi454, 3. júna 2013
Tarte flambée - francúzsky slaný koláč (fotorecept)
Foto: domi454

Tarte Flambée je známy alsaský slaný koláč na báze tenkého chlebového cesta a Crème fraîche. Pripravuje sa vo viacerých variantách – so syrom, hubami, Zobraziť celý popisTarte Flambée je známy alsaský slaný koláč na báze tenkého chlebového cesta a Crème fraîche. Pripravuje sa vo viacerých variantách – so syrom, hubami, špenátom... Cesto sa tradične vaľká do tvaru obdlžníka alebo kruhu. V závislosti na regióne sa tento pokrm nazýva rôznymi menami. V Alsasku je to Flammekueche, v nemčine Flammkuchen a vo francúzštine Tarte Flambée. Najlepšie chutí s bielym vínkom.

6
porcií
150 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Chlebové cesto:
400 g
1 ks
200 ml
Náplň:
300 g
2-3 ks
200 g alebo smotana kyslá
50 g




Postup

  1. 1

    Ak nemáme crème fraîche, tak si môžme urobiť našu slovenskú verziu. V miske zmiešame kyslú smotanu s čo najväčším obsahom tuku, 2 lyžice zakysaného mlieka, soľ a mleté čierne korenie. Necháme chvílu postáť.

    Tarte flambée - francúzsky slaný koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Sušené droždie zalejeme teplou vodou (4 lyžice), pridáme štipku cukru, premiešame a necháme kvások vykysnúť. Ďalej si preosejeme múku, pridáme soľ, droždie a vodu a vypracujeme cesto. Necháme kysnúť 2 hodiny.

    Tarte flambée - francúzsky slaný koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po dvoch hodinách si pripravíme slaninu a cibuľu. Slaninu nakrájame na tenké pásiky a cibuľu na kolieska.

    Tarte flambée - francúzsky slaný koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto rozdelíme na tri časti ,každú vyvaľkáme a dáme na papier na pečenie a poprepichujeme vidličkou.

    Tarte flambée - francúzsky slaný koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na cesto kladieme jednotlivé vrstvy - smotanu, nastrúhaný ementál, cibuľu a slaninu. Pečieme pri teplote 200°C si 20-25 minút.

    Tarte flambée - francúzsky slaný koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po upečení servírujeme.

    Tarte flambée - francúzsky slaný koláč (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

nonna
Mňamkové, ukladám do KK! Ale skúsim asi s tými hubami, či nejakým mixom zeleninky. Foto, zátišie akurát sedí, pekné. Dávam na FBčko pre širšiu propágáciu.
izabella929
videla som , akú pečú tento druh koláča v murovaných peciach vo francúzsku...vďaka za recept a konečne zblízka vidím, ako vyzerá...no krásny kus chutného koláča si upiekla.-)
pusta
veľmi pekný recept, vydaril sa ti, chválim koláč i servírovanie.
havino
minulý týžden ho v bezservítke piekla Jana Žitňanská, spomínala cesto aj s olejom,ale ona ho robila s lístkovým cestom. Mám ho v pláne urobiť. Tvoj veľmi chutne vyzerá.
manya
vyskúšam aj takto, robievam len cibuľa a slanina, cibuľu trošku opražím na oleji, pre nás je chutnejšia, ako keď dám surovú.
gubics
Pripomína mi to pizzu, ale môže byť ešte lepšia, lebo samotné cesto je hrubšie.Pre mňa tenká pizza je vysušená, mám radšej hrubšie cesto, a dávam na to ešte trocha skysnutej šľahačkovej smotany. A práve to dodá tomuto cestu ten šmrc! Dík, že ste to pripomenuli, asi ho zajtra urobím.
kucharka
Tak toto som zobrala na picnic. Vyborna vec ... Dala som aj kusky "choriza", co je podobne nasej slovenskej klobaske. Dakujem za recept.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia